Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
22
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
5.11 Mб
Скачать

5. Міжфірмова науково-технічна кооперація в інноваційних процесах

Галузеві міжфірмові дослідницькі інститути. Створювались за програмно-

цільовим принципом. Декілька великих корпорацій однієї галузі, будучи зацікавленими у спільному проведенні певних етапів інноваційних процесів (насамперед НДДКР), організують на паях інститут, визначають довгострокову програму його досліджень, створюють орган управління..

Науково-технічний альянс (франц. alliance союз) стійке об'єднання декількох фірм різних розмірів між собою і/або з університетами, державними

лабораторіями на основі угоди про спільне фінансування НДДКР, розроблення або

модернізацію продукції.

Учасники альянсу вкладають свої кошти у вигляді інтелектуальних,

матеріальних та інших ресурсів, а після досягнення результатів одержують за угодою свою частку інтелектуальної власності.

Найбільші альянси істотно впливають на технічний рівень галузі. Так, у

1992 р. відомі корпорації IBM, Siemens і Toshiba створили альянс для розроблення суперчіпа комп'ютерної пам'яті, вклавши у цей проект 1 млрд. дол.

Альянси з'являються і на теренах СНД. Так, у Росії в 1995 р. компанії Hewlett-Packard, Oracle, LVS і Cognitive Technologies оголосили про початок реалізації спільного проекту «Електронний архів» зі створення систем управ- ління електронними документами. Фірма Cognitive Technologies постачає системи розпізнавання текстів (одні з кращих у Росії), розроблені за участю фахівців Інституту російської мови; фірма Oracle — технології управління ба- зами даних; фірма Hewlett-Packard — повний набір устаткування для створення і підтримки електронного архіву; фірма LVS виступає як збирач, налагоджувальник, творець кінцевої системи, що йде безпосередньо клієнтові.

Консорціум (лат. consortium співучасть, співтовариство) — тимчасове об'єднання промислового і банківського капіталу для здійснення спільного великого господарського проекту, учасники якого зберігають свою повну господарську самостійність і підпорядковуються спільно обраному виконавчому органу в тій частині

діяльності, що стосується цілей консорціуму.

Консорціуми, створені за типом міжфірмового науково-дослідницького центру, мають власну науково-дослідну базу. У центрах працюють постійні

співробітники або вчені, що відряджаються учасниками консорціуму.

Спільне підприємство (СП) інститут міжфірмового співробітництва з метою розроблення, виробництва або маркетингу продукту, що перетинає національні

кордони, не заснований на короткострокових ринкових трансакціях і припускає значний і тривалий внесок партнерів у вигляді капіталу, технологій або інших активів та розподілом відповідальності в управлінні між фірмами-партнерами.

Тема 8 система фінансування інноваційної діяльності

1. Інвестиції та інноваційна програма

2. Види і джерела фінансування інноваційної діяльності

3. Фінансування інноваційної діяльності венчурним капіталом

4. Форми та особливості лізингового фінансування

5. Фінансування інноваційних проектів

1. Інвестиції та інноваційна програма

Інвестиції (лат. investio — одягаю) — довготермінові вкладення капіталу в різні сфери діяльності з метою отримання прибутку.

Інноваційна програма — програма інноваційної діяльності, яка спрямована на досягнення цілей розвитку і передбачає участь у її реалізації різних юридичних і фізичних осіб (в т. ч. іноземних), а також держави і міжнародних організацій.

Фінансування інноваційних програм здійснюють шляхом самофінансування або з використанням позичкових і залучених засобів. З огляду на це система фінансування інноваційних програм охоплює такі елементи:

—джерела фінансування;

—організаційні форми (механізм) фінансування.

Інвестування інноваційних процесів є ризикованою справою, однак у разі успіху віддача від інвестицій значно більша, ніж від поточної діяльності. Як

правило, компанії прагнуть фінансувати ті проекти, які мають значний потенціал ефективності і забезпечать їм високі прибутки. Йдеться про інновації науково- технічної, організаційної, економічної, соціальної сфер.