Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
m01 / m01_lection6.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
136.7 Кб
Скачать

Ігрова технологія "Учні - вчитель"

Мета: навчальна — проведення перевірки і закріплення пройденого матеріалу; розвивальна - розвиток в учнів лідерських умінь, розвиток інтересу до предмету; виховна - підвищення позитивної самооцінки, Я - концепція; оптимізуюча - зниження психічних витрат вчителя під час уроку через делегування учням певних повноважень вчителя.

Концептуальні засади. Педагогічний процес часто ставить учня позицію об'єкта навчання. При такому підході гальмується розвито6 ініціативності, відповідальності, лідерських якостей. Дисциплінованість носить характер зовнішнього підкорення, норми не переходять у процесі прийняття їх. Для формування ініціативності, позитивної Я – концепції бажаємо делегувати учням деякі повноваження вчителя, поставити їх позицію активного організатора навчального процесу.

Процесуальна частина. Підготовчий етап:

  1. Педагог повідомляє заздалегідь учням, коли буде проводитися опитування з певної теми.

  2. Педагог повідомляє прізвища учнів, які будуть проводити перевірку знань (5-6). Тривалість їхньої дії біля десяти хвилин. Визначає черговість виступів.

  3. Ведучим перевірку дається письмова інструкція і усне пояснення до неї (як скласти питання, як вести опитування).

Робота в класі. За сигналом вчителя виходить до дошки і проводить опитування (задав питання, на які учні відповідають з місця). За сигналом педагога першого учня змінює другий, який ставить свої питання (може проводити усне чи письмове опитування) і т.д.

Дослідження показують, що ця технологія ефективна, бо має вплив на різні структури особистості: розвивається співробітництво, виховується дисциплінованість, формується впевненість, відповідальність.

Ця технологія не потребує великої підготовки вчителя. Вона може застосовувати практично в будь-якому класі.

Як варіант застосування цієї технології на уроці української літератури в 6 класі вчитель з Миколаївської області Є.М. Надворна пропонує там організувати взаємодію учнів.

Актуалізація опорних понять.

  1. Робота в парах. Рольова гра "Інтерв'ю письменника". Клас поділяється на пари (по партах). Один з учнів виконує роль кореспондента, інший - Д. Павличка.

  1. Представники творчої групи "кореспондентів" ставлять запитання з біографії та творчого шляху Д.Павличка, учні, які виконують роль самого поета, відповідають.

Орієнтовні запитання:

  • Назвіть, будь ласка, своє прізвище, ім'я та по батькові.

  • А чи можна дізнатися про ваше походження?

  • Ви написали вірш "Там, де Лючка круто в'ється". Що покладено в основу його написання?

  • Де ви здобули освіту?

  • За що вас карали в школі?

  • У якому вірші ви пишете про цей період свого життя?

  • Де ви навчилися української мови?

  • У якому віці ви почали писати вірші?

  • Де ви одержали освіту?

  • Як називається видана вами перша збірка?

  • Скажіть, будь-ласка, а скільки вийшло у світ ваших збірок?

  • Назвіть, будь-ласка, ваші вірші, які покладені на музику і стали народними піснями.

  • Центральна теми ваших творів - Україна. А які ще теми ви висвітлюєте?

  • Дмитре Васильовичу, прочитайте, будь-ласка, один із своїх віршів.

Запитання до "поетів":

  • Чи на всі запитання ви змогли відповісти?

  • Які запитання викликали у вас труднощі?

  • Чи задоволені ви ходом бесіди?

Запитання до кореспондентів:

  • Чи задоволені ви відповідями "поетів"?

  • Чи змогли б ви відповісти на сформульовані вами запитання?

- Спробуйте відповісти на запитання, яке викликало труднощі у вашого інтерв'юера.

Застосування дидактичної ділової гри

Дидактична ділова гра - пед. технологія, мета якої: через включення учнів до моделювання певної життєвої ситуації синтезувати набуті знання, уміння, навички в якості інструментарію для вирішення певної проблеми теоретичного чи (і) практичного характеру, стимулювати пізнавальну активність.

Принципи технології: систематичність та послідовність, активність та самоактивність, єдність аналізу та синтезу.

Характерні риса технології - активізація уяви учнів; розвиток умінь та навичок, нетипових для повсякденної навчальної діяльності; зорієнтованість на практичне застосування результатів навчання в ситуації, що є на сьогодні умовною, проте відтворює сутнісні якості реальних, значущих для певних ланок виробництва чи суспільного життя ситуацій.

Етапи впровадження технології:

Індивідуально - підготовчий (пропедевтичний). Шляхом прямих спонукань вчитель залучає учнів до уявного занурення в ситуацію з метою вирішення на основі отриманих знань, умінь та навичок певного завдання;

(Приклад. На уроці математики (5 кл.) учні отримують завдання. Уявивши, що ти продавець продовольчих товарів, опиши труднощі, з якими зустрічаєшся у своїй роботі. Прогнозована діяльність: аналіз професійних завдань фахівця в добре відомій галузі; співвіднесення цих завдань із змістом власної навчальної діяльності; особисті висновки щодо значущості навчальної роботи. Сподіваний результат: а) психологічний – самоідентифікація з працівником, виховання поваги до представників даної професії, бажання зрозуміти її "секрети", прагнення запобігти професійним проблемам шляхом самовдосконалення; б) змістовий - актуалізація, оцінка та самооцінка, доповнення власного знання в контексті можливих професійних проблем, б) операційно - процесуальний — вдосконалення вміння формулювати власну думку і відстоювати її. Послідовність роботи: мотивація, інструктаж, індивідуальне (письмове чи усне) виконання, перевірка, обговорення, підсумки, основним завданням яких є скоригувати уявлення учнів про професійні функції продавця продовольчих товарів, узагальнити його проблеми, виокремити поміж них ті, що стосуються вивчення математики, і конкретизувати перспективи роботи над навчальною темою, що стосується обчислень).

Масовий. Учитель безпосередньо на уроці презентує проблему, описує ігрову ситуацію, розподіляє ролі і, надавши можливість короткочасної підготовки, активно працює з гравцями, а в подальшому, за потребою, допомагає їм і в ході гри. Часто при цьому застосовується прийом, коли клас ділиться на групи, кожна з яких "готує" одного виконавця і надалі її участь є умовно активною (в якості болільників, експертів тощо). Після закінчення гри ведеться обговорення не тільки безпосередніх результатів роботи над проблемою, а й процесуальних моментів, у доброзичливій формі стимулюється застосування правильних прийомів і заперечуються хибні, обґрунтовуються напрямки подальшої навчальної роботи.

Колективно - творчий. Вчитель формулює проблему завчасно, іноді навіть не сам, а підводить до цього учнів. Підготовка до гри стає тривалим процесом, що супроводжується самостійним осмисленням проблеми, індивідуальним, груповим та колективним пошуком, консультаціями не лише з даним вчителем, а й з іншими педагогами, виробничниками, посадовими особами тощо. Учні також беруть участь у створені сценарію чи його окремих елементів. На урок можуть запрошуватися гості, компетентні у відповідній галузі. Часом підготовлена таким чином ділова гра проводиться не на уроці, а в присутності учнів інших класів, як складова загальношкільного заходу та ін.

- Вказані етапи не є жорстко відокремленими, кожен може містити риси інших, в залежності від змісту гри, контингенту гравців тощо. Проте їхня послідовність забезпечує гармонійну підготовку учнів до здійснення ігрових ролей та аналізу ігрового дійства, що є важливою умовою дієвості даної технології. Інші умови: актуальність ігрового завдання; повнота представлення ситуації; емоційна атмосфера гри; майстерність учителя, ш° дозволяє йому водночас тримати дійство під контролем, при потребі коригувати його, і в той же час не сковувати ініціативу учнів, зберігати типовий для гри настрой довільності та азарту.

15

Соседние файлы в папке m01