Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
суч фото / Лекції з основ класичної фотографії - лекції.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
293.89 Кб
Скачать

4. Телескопічне фотографування

Телескопічне фотографування - зйомка із значних відстаней. Застосовується у випадках, коли до об'єкту із тих або інших причин не можна підійти достатньо близько, щоб сфотографувати його в потрібному масштабі. Такими об'єктами можуть бути дикі птахи і тварини. Важко підійти близько до об'єктів на спортивних змаганнях, при зйомках геологічних оголень, гірських вершин і т.д.

У всіх цих випадках застосовують спеціальні телеоб'єктиви, фокусні відстані, що мають, від 85 до 1000 мм Фокусну відстань об'єктиву можна так само збільшити за допомогою спеціальних насадок - телековертерів. Чим більше фокусна відстань телеоб'єктива або системи, тим буде крупнішим зображення об'єкту при зйомці з однієї і тієї ж відстані. Із збільшенням масштабу зображення пропорційно фокусній відстані збільшуватиметься вплив переміщення об'єкту і коливань самого фотоапарата на нерізкість зображення (через "мастило" зображення на фотоплівці за час експонування). Тому такі зйомки краще проводити з доброго упора або стійкого штатива і по можливості з найкоротшими витримками. Зйомку значно видалених об'єктів за наявності голубого повітряного серпанку, що знижує контраст зображення слід проводити з сонцезахисною блендою і жовтими, оранжевими, а при сильному серпанку навіть з червоними світлофільтрами. Не рекомендується знімати далекі об'єкти, лежачи на землі, оскільки безперервний рух повітря в надземному шарі атмосфери порушує загальну різкість зображення.

Кут огляду і фокусна відстань

Приведені нижче фотографії зняті з однієї крапки об'єктивами з різною фокусною відстанню.

5. Панорамне фотографування

Панорамним називають зображення, що охоплює весь круг або значний сектор місцевості по горизонту (іноді по вертикалі). Панорамування дозволяє розширити межі простору, що знімається, і завдяки цьому знаходить велике застосування при зйомці пейзажів, архітектури і інших широких або високих об'єктів. По куту охоплюваного простору панорами прийнято ділити на секторні і кругові. Для зйомки панорам існують спеціальні панорамні фотоапарати (наприклад, "Горизонт").

Панорамні зйомки звичайними фотоапаратами можна проводити з штатива за допомогою панорамної головки або просто з рук. Для цього роблять ряд знімків, які потім вмонтовують в загальну панораму, що взаємно перекриваються.

При фотографуванні з рук вибирають точку зйомки і, стійко ставши на вибраному місці, розподіляють тяжкість корпусу рівномірно на обидві ноги. Дивлячись у видошукач фотоапарата, знаходять початок сектора зйомки, помічають по місцевих предметах праву межу кадру і проводять зйомку. Потім, не сходячи з місця і зберігаючи те ж положення оптичної осі об'єктиву по висоті, повертають фотоапарат так, щоб другий кадр на 10-15% перекривав перший. Помітивши межу другого кадру, роблять другою, третій і подальші знімки.

Правильно

Не правильно

Щоб забезпечити правильну послідовність кадрів на фотоплівці, зйомку панорам треба проводити, обертаючи фотоапарат по напряму руху фотоплівки. Коли ділянка, що знімається, не зменшується на панорамі по висоті, проводять зйомку двох'ярусної (або дворядної) панорами, знімки якої перекриваються як по горизонталі, так і між ярусами, При зйомці вертикальних вузьких об'єктів роблять вертикальні панорами, перекриваючи знімки по висоті.

Якнайкращим освітленням при зйомці панорами слід рахувати розсіяне світло, оскільки пряме сонячне світло освітлює різні об'єкти в межах однієї і тієї ж панорами під різними кутами по відношенню до спостерігача. Всі кадри панорами знімають з однаковою експозицією.

При панорамній зйомці особливу увага слід уділяти вибору точки зйомки, оскільки прямі лінії, розташовані перпендикулярно оптичній осі об'єктиву, на стиках знімків виходять зламаними. В панорамах архітектурних споруд для зменшення спотворень перекриття сусідніх кадрів слідує збільшити до 30-40%. Необхідно стежити і за тим, щоб близько до меж кадру не було предметів або тіней, що рухаються, від них, оскільки при зйомці панорами вони можуть потрапити в різні знімки.

Зйомку з невеликого відстані протяжних прямолінійних об'єктів, що не уміщаються на одному знімку (архітектурні споруди, виставкові зали, ділянки берега річки, стіни кар'єрів і т. д.) проводять також з перекриттям на декількох знімках. Проте в цьому випадку замість повороту фотоапарата навколо однієї крапки здійснюють послідовну зйомку з різних точок, які розташовані по лінії, паралельної основній площини об'єкту, що знімається. При цьому необхідно ретельно стежити за правильним розташуванням оптичної осі фотоапарата як по відношенню площини об'єкту, так і по висоті. Знімки повинні мати однаковий масштаб тобто друкуватися з одним і тим же збільшенням.

20