Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
суч фото / Лекції з основ класичної фотографії - лекції.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
293.89 Кб
Скачать

Архітектурна зйомка

До архітектурної зйомки відноситься фотографування зовнішнього виду будівель, пам'ятників і внутрішніх частин приміщень-інтер'єрів. Специфічною особливістю цього виду зйомки є строга паралель передньої поверхні об'єкту і площини світлочутливого матеріалу. При порушенні цього правила виходять перспективні спотворення, що приводять до нахилу вертикальних ліній (падаючі або завалюються будівлі). Конкретні види зйомки вимагають нормальних, ширококутних або довгофокусніх об'єктивів.

Кращі знімки виходять вранці або вечірній час, коли Сонце падає на площину будівлі під кутом 25-35 градусів, що дозволяє підкреслити рельєф і об'єм будівлі. Для виділення рельєфу або об'єму необхідно знімати під деяким кутом.

При архітектурній зйомці застосовуються світлофільтри. Білі і сірі будівлі фотографуються із слабо-жовтим світлофільтром, голубі – щільно-жовтим, сині – з оранжевим, червоно-оранжеві – з жовтим.

При зйомці інтер'єру потрібно уникати глибоких тіней. Фотографуючи проти вікна потрібно користуватися фотоспалахом для вирівнювання освітленості.

Зйомка фоторепортажу

Фоторепортаж – це відображення засобами фотографії найактуальніших, типових явищ нашої дійсності. Знімок фоторепортажу повинен бути документальним і правдивим, художньо виразним. При фоторепортажі необхідно уміти виділити головне, типове в події, що відбувається.

Добрий знімок репортажу можна отримати, тільки оволодівши технікою зйомки і маючи великий практичний досвід. Знімок повинен бути правдивим і виразним, а подія повинна представлятися глядачу яскраво і точно.

Для зйомки фоторепортажу необхідно використовувати фотоапарати із змінною оптикою, які дозволяють отримати зображення, що деталізується. Фотоапарат повинен мати механізм для швидкої зміни кадрів і зручний видошукач. Фотоматеріали вибираються залежно від умов освітленості. При зйомці в приміщенні використовується фотоспалах.

.

Спеціальні види зйомок

До спеціальних видів зйомок відносять: панорамну, репродукційну, макро- і мікроз’йомки, телескопічну і ряд інших зйомок.

  1. РЕПРОДУКЦІЙНА ЗЙОМКА

Фоторепродукція – це отримання фотографічним шляхом копії портрета, картини, малюнка, креслення, тексту і ін.

Для отримання точної копії оригіналу при репродукції необхідно дотримувати наступні умови:

1.Сувору паралель площин оригінала і фотоматеріалу.

2.Перпедикулярность оптичної осі об'єктиву цим площинам.

3.Правильный підбір негативного матеріалу, світлофільтру і фотопаперу.

4.Рівномірну освітленість оригіналу.

5.Точну наводку на різкість і правильне визначення видержки.

Сучасні технології істотно спростили отримання репродукцій шляхом сканування, але це загальнодоступно тільки для невеликих форматів, А3, А4. Отримати копії з великоформатних картин і т.п. можна фоторепродукування. Цим же методом можна якісно збільшити дрібні оригінали.

Загальні відомості. Репродукційна зйомка - відтворення фотографічним способом різних плоских оригіналів. Оригінали розрізняються по характеру техніки виконання. А тому різні і вимоги до одержуваним з них репродукцій. Тип оригінала і вимоги до копій з нього визначають вибір способу зйомки і вживаних матеріалів (см таблицю, внизу сторінки).

Репродукційну зйомку, залежно від поставлених задач, проводять у натуральну величину, з великим збільшенням, але частіше із зменшенням.

Для репродукційної зйомки застосовують середнє- і малоформатні фотоапарати. Можна так само застосовувати цифрові камери, але в даному випадку розмір копії не зможе привищити 30х40 см (для камер з дозволом 6 мп), в той час, як навіть малоформатні плівкові апарати можуть дати якісну копію розміром 40х60 див.

Звичайна мало- і среднєформатна фотоапаратура дозволяє проводити зйомку з відстаней не ближче 0,65 м, що дає можливість знімати оригінали 30х40 см з 13-кратним зменшенням. Для зйомки невеликих оригіналів в укрупнених масштабах потрібне збільшення розтягування камери, яке досягається застосуванням оправ об'єктивів, подовжувальних кілець, тубусів і спеціальних приставок, встановлюваних між об'єктивом і фотоапаратом, що сильно висуваються.

У фотоапаратах, не пристосованих до зміни об'єктивів, для цієї мети застосовують позитивні насадкові лінзи. Поставлені перед об'єктивом, вони утворюють оптичну систему, фокусна відстань якої що значно менше залишається незмінним робочого відрізка фотоапарата, що дозволяє проводити зйомку в укрупнених масштабах. Кожному подовжувальному кільцю і кожній насадковій лінзі, вживаній з даним об'єктивом, відповідають своя наочна відстань і свій масштаб зйомки.

Застосування подовжувальних кілець і великих розтягувань апарату практично не погіршує якості зображення. Насадкові лінзи, що не враховуються при розрахунку об'єктиву, приводять до зниження різкості і геометричним спотворення зображення. де f' — фокусна відстань об'єктиву, а 1/m — масштаб зйомки.

Класифікація оригіналів і репродукційної зйомки

Види оригіналів

Вживані типи оригіналів

Вимоги до копій

Метод зйомки

Рекомендації по фотоматеріалах

Штрихові: чорно-білі

Креслення, гравюри, плани, тексти, малюнки, які виконані штрихом і крапками на однорідному фоні

Передача всіх деталей оригіналу з максимальним контрастом

У відображеному світлі

Будь-які контрастні

Кольорові

Правильно або спеціально спотворена тонопередача кольорів

—//—

Сенсибілізірованниє, контрастні

Півтонові: ч/б

Фотографії, малюнки з розтушовуванням, акварелі, картини, мозаїка

Точне відтворення півтонів оригіналу

У відображеному світлі без світлофільтрів

Будь-які нормальні або спеціальні півтонові фототехнічні

Кольорові

Правильна тонопередача кольорів оригіналу

—//—

Сенсибілізірованниє - нормальні або спеціальні півтонові фототехнічні

Напівпрозорі: ч/б

Креслення, малюнки, вітражі, діапозитиви, транспоранти і т.д.

Передача всіх деталей оригіналу з необхідним контрастом

У відображеному світлі на білому фоні або в проходячому світлі

кольорові

Точне відтворення півтонів і тонопередачи кольорів

—//—

Вимагаючі спеціальних умов зйомки для виявлення малопомітних або зовсім непомітних для ока деталей

Старовинні, згаслі або спеціально знищені тексти, сліди або відбитки на плоских поверхнях

Підвищення контрасту, дозволяє виявити непомітні деталі

У відображеному або проходячому світлі в різних спектральних зонах, у тому числі ультрафіолетової і інфрачервоної

Від несинсибілізованих до спеціальних флюрографічних і спектрозональних кольорових

2. МІКРОФІЛЬМУВАННЯ

Мікрофільмуванням (або мікрофотокопіюванням) називають спосіб отримання зменшених копій плоских оригіналів: креслень, карт, рукописних, друкарських, графічних і інших документів. Використовується для демонстрації за допомогою діапроектора (слайдпроектора) на великі аудиторії.

Ми не будемо детально описувати даний вид зйомок оскільки останнім часом він практично не використовується. Якщо ж Вам він цікавий напишіть нам по e-mail: post@artprojekt.ru і ми детально відповімо на Ваші питання.

3. МАКРОФОТОЗЙОМКА

Макрофотозйомка - зйомка малих предметів або їх деталей в крупних масштабах (від 1 : 15 до 20 : 1), виконувана спеціальними або звичайними об'єктивами. Макрофотографія дозволяє показати на знімку як видимі, так і не помітні неозброєним оком об'єкти зйомки.

Укрупнення масштабу зйомки вимагає зменшення наочної відстані і збільшення відстані від об'єктиву до зображення, тобто розтягування камери. При великих збільшеннях необхідні спеціально розраховані для зйомки з коротких відстаней об'єктиви - мікроанастигмати. Макрофотозйомку в невеликих масштабах можна проводити звичайними фотографічними об'єктивами.

Збільшення відстані від об'єктиву до зображення знижує освітленість зображення на фотоматеріалі, що вимагає при зйомці з подовжувальними кільцями, приставками і великими розтягуваннями камери збільшення витримки.

Укрупнення масштабу зйомки сильно зменшує глибину простору, що різко зображається.

Якщо при діафрагмі 8 глибина різкості при зйомці малоформатним фотоапаратом в масштабі 1:m=1:5, Т-16 м, то при масштабах 1:1 і 5:1 вона вже складає 1,1 мм і 0,1 мм

Глибину простору, що різко зображається, звичайно регулюють діафрагмуванням, проте сильне діафрагмування погіршує загальну різкість і роздільну здатність зображення.

Зйомку звичайними малоформатними фотоапаратами проводять за допомогою об'єктивів з подовжувальними кільцями, макроприставками, подовжуючих розтягування камер або насадкових лінз.

Найбільш зручні дзеркальні фотоапарати. При зйомках далекомірними фотоапаратами необхідно користуватися макроприставками, що дозволяють візуально контролювати той, що кадрується і наведення об'єктиву на різкість. Зйомку в дрібних масштабах (від 1:10 до 1:1) можна проводити з рук. Для зйомки в більш крупних масштабах слід застосовувати штативи.

Для освітлення об'єкту треба застосовувати двох-чотири освітлювачів із звичайними лампами по 60-90 Вт або спалахи, вільно що переміщаються на шарнірах. Світло встановлюють так, щоб максимально виявити об'їм, форму, структуру поверхні і характерні робили об'єкту, не допускаючи при цьому утворення глибоких тіней і яскравих віддзеркалень. Проводять остаточне наведення об'єктиву на різкість, на середню по глибині площину об'єкту.

Знімаючи з рук на натурі квіти, кору дерев, комах, визначають точку зйомки і якнайкраще для об'єкту освітлення. Якщо потрібно, прикривають об'єкт від прямого сонячного світла або так підсвічують тіні, щоб виділити необхідні деталі. Визначивши розміри об'єкту або поля, що знімається, знаходять масштаб зйомки і підбирають висоту кілець. Угвинтивши подовжувальні кільця при повністю відкритій діафрагмі, переміщають фотоапарат по відношенню до об'єкту (ближче - далі), наводять об'єктив на різкість по середній (по глибині) площині об'єкту.