Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
суч фото / Лекції з основ класичної фотографії - лекції.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
293.89 Кб
Скачать

Обладнання фотолабораторії

Найбільш раціонально виконувати всі види фоторобіт в спеціально обладнаній лабораторії, де повинні дотримуватися наступні основні умови: затемненість, наявність вентиляції, техніка безпеки.

При організації фотолабораторії необхідно передбачити наявність основних зон підготовки і здійснення лабораторно-хімічної обробки світлочутливих матеріалів:

- складування химреактивів;

- зберігання фотоматеріалів;

- складання розчинів;

- фотодрук;

- проявки і фіксації;

- промивки;

- сушки і глянцування.

Вибір приміщення для фотолабораторії зумовлюється багатьма чинниками і перш за все наявністю площ, видами і загальним об'ємом вироблюваних робіт.

При організації учбової фотолабораторії бажано, щоб приміщення складалося з двох кімнат: в одній світлій, встановлюються сушильні апарати, зберігається устаткування, готуються негативи до друку, ретуш, а також ведеться навчання різним видам зйомки; в другій – темної, здійснюється обробка фотоматеріалів. Приміщення фотолабораторії повинне мати два види освітлення: звичайного типу і з червоним (неактинічным) світлофільтром.

Заняття у фотогуртку, особливо з фотодруку, зарядці плівки, педагогічно доцільно проводити фронтальним методом. В цьому випадку до фотолабораторії можуть пред'являтися певні вимоги:

- наявність великого приміщення (40-50кв.м), де розмістяться робочі місця для 10-12 чоловік;

- достатню вентиляцію;

- необхідна кількість однотипного устаткування (з розрахунку один комплект на кожного учня);

- якісне неактинічне освітлення;

- наявність тамбура для безперешкодного входу і виходу;

- дотримання правил техніки безпеки і санітарної гігієни.

На фронтальному занятті керівник має нагоду одночасно для всієї групи провести ввідний інструктаж по техніці безпеки. В ході поточної роботи він інструктує кожного з учнів, а за наявності типових помилок або при іншій необхідності може припинити роботу і зробити необхідні пояснення всім.

Методика групових фронтальних занять обумовлює планування подібної фотолабораторії. Проте, незалежно від типу фотолабораторії робоче місце фотолюбителя організовується за єдиним принципом. Для роботи найбільш зручно розташування кювет з розчинами наступне (від збільшувача): проявник – вода – фіксаж.

Температурний режим у фотолабораторії дотримується в межах 20 град.З. Фотолабораторія повинна періодично провітрюватися, піддаватися вологому прибиранню.

Особлива увага слідує уділити збору відпрацьованих розчинів, що містять срібло (фіксажу) і здачі їх.

В процесі устаткування і робіт у фотолабораторії необхідно дотримувати ряд правил санітарної гігієни і техніки безпеки.

Обладнання фотолабораторії

Все необхідне для проведення повноцінних занять по фотографії обладнання можна умовно розділити на три основні частини:

  1. Обладнання для обробки негативного і позитивного матеріалу.

  2. Обладнання для фотодруку.

  3. Допоміжне лабораторне обладнання (діапозитиви, лупи і ін.).

Фотографічна зйомка

З точки зору виконання фотозйомка складається з експонування фотографічного матеріалу, що знаходиться у фотоапараті. Для цього затвор апарата відкривається на певний час і світло проникає до світлочутливого фотоматеріалу.

Техніці проведення зйомки передує цілий ряд підготовчих операцій. Після вибору об'єкту зйомки необхідно використовувати всі образотворчі засоби фотографії так, щоб зображення вийшло найправдивішим і виразним.

Раніше потрібно перевірити справність роботи всіх вузлів і механізмів фотоапарата і підібрати відповідний негативний матеріал і світлофільтри.

Потім слід продумати композиційна побудова кадру і відповідним чином освітити об'єкт, що знімається, якщо зйомка проводиться при штучному освітленні, або вибрати відповідний час при природному освітленні.

Композицією називається розташування предметів на знімку. Правильно знайдена композиція організовує зображення, дозволяючи виділити головне в кадрі або підкреслити простір.

При зйомці невеликих об'єктів композиційне рішення можна знайти, як правило, за бажанням, на природі або в місті змінити композицію можна або вибравши нову точку зйомки, або вдало вибравши освітлення. При виборі точки зйомки зображення умовно ділять на передній, задній і середній план. Міняючи положення лінії горизонту, не порушуючи при цьому масштабу, можна створювати варіанти композиції. Особлива увага слідує уділити тому, що кадрується.

В кожному знімку виділяють один або декілька композиційних центрів. Найбільш часто такими центрами є фігурки людей. Привертають увагу також яскравий колір або незвичайний контур предметів. Іноді в композиції використовують лінії різної форми, що сходяться, вдаються до зйомки проти світла, а в кольорі підбирають контрастний задній план.

Зйомка проти світла – головний засіб для виявлення форми предметів.

При зйомці необхідно знайти правильний об'єм предметів в кадрі або виявити їх рельєф. Це відноситься, перш за все, до портрета або до наукової фотографії. Тут допоможе бічне освітлення.

Для отримання перспективи використовують лінії, що сходяться, повітряний серпанок у горизонту, нерізкість заднього плану.

Для відчуття глибини в передній план знімка включають різні предмети, переважно розмиті (листя дерев, квіти, абажур лампи на столі і ін.). В кольоровій фотографії для цієї ж мети – просто плями.

Задній план важко зробити іншим, але привівши його в нерізкість або використавши ефект мастила можна змінити композицію кадру.

Реальний мир тривимірний, а його зображення на плівці двовимірно. Щоб передати об'єм використовують тінь. Тіні підсвічують відображеним світлом, переважно від навколишніх предметів або від неба.

В кольоровій фотографії в окремих випадках будують зображення на яскравих переважаючих кольорах. Переважно вводиться один, головний колір, але може бути і поєднання одноколірного освітлення або фону, з якою-небудь ефектною плямою (помітна реклама, автомобіль, ділянка неба).