Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
суч фото / Лекції з основ класичної фотографії - лекції.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
293.89 Кб
Скачать

Чинники, які впливають на зйомку

Величина витримки при фотографуванні залежить від освітленості або яскравості об'єкту, що знімається; світлосили об'єктиву і ступеня його діафрагмування; кратності світлофільтру; світлочутливості негативного матеріалу.

Трудність у визначенні величини видержки полягає в складності визначення освітленості або яскравості об'єкту зйомки, оскільки вони залежать від багатьох чинників.

При зйомці в павільйоні освітленість майже постійна, на денному світлу дуже сильно змінюється залежно від пори року і часу доби, від географічної широти місцевості, висоти над рівнем моря, від стану погоди.

Способи визначення видержки

Досвідчені фотографи можуть визначати видержку проаналізувати умови зйомки. Проте, навіть при великому досвіді можуть бути помилки. Для визначення існують розрахункові таблиці і прилади – експонометри.

Портретна зйомка

Зйомка портрета є найпоширенішим видом зйомки в побутовій фотографії.

Для портретної зйомки можна застосовувати будь-які фотоапарати, проте якість знімка поліпшується із збільшенням формату кадру.

При портретній зйомці звичайно застосуються довгофокусні, для даного формату, об'єктиви. Найкращіми для портрета об'єктиви таки, у яких фокусна відстань дорівнює подвійної діагоналі кадру.

При зйомці великих груп, що розташовуються в декілька рядів, необхідна велика глибина різкості. В цьому випадку застосовуються об'єктиви з нормальною фокусною відстанню.

Ширококутні об'єктиви для портретної зйомки не застосовуються через перспективне спотворення.

Іноді для отримання м'яких портретів, позбавлених чітких ліній використовується найпростіший об'єктив – меніск-монокль.

Об'єктив при зйомці індивідуальних портретів, як правило не діафрагмується

Для зйомки портрета застосовні всі негативні плівки загального призначення. Бажано використовувати плівки з більшою чутливістю, оскільки вони дозволяють вести зйомку з меншою витримкою, що дає можливість відобразити на знімку найхарактерніший природний вираз обличчя, з якого робиться портрет.

Фон на знімку не повинен відволікати увагу від особи і фігури людини, з якої робиться портрет. Його призначення - сприяти кращому виявленню контурів особи і фігури. Тому фон не повинен бути пістрявим. Найкращим є однотонний фон нейтрально-сірого кольору.

Як правило, перед об'єктивом фотоапарата люди починають позувати, а у момент зйомки напружено застигають, внаслідок чого порушується схожість зображення з оригіналом. Задача фотографа полягає в тому, щоб вибрати момент зйомки, коли поза людини, з якої робиться портрет, невимушена, а вираз обличчя природний, найхарактерніший і правдивий.

Портрет може бути індивідуальним і груповим.

Пейзажна зйомка

Пейзажне фотографування – це зйомка різних видів природи, в які можуть включатися люди, тваринні, машини, будови. Особливістю такої зйомки є те, що вона завжди проводиться при природному освітленні, тому необхідно правильно вибрати час зйомки і стану погоди.

Для пейзажної зйомки можна застосовувати будь-який фотоапарат з нормальним об'єктивом. Для фотографування невеликих об'єктів з великої відстані застосовуються довго фокусні об'єктиви, а для фотографування великого простору зблизька – ширококутні. Оправа об'єктиву повинна передбачати можливість використовування сонячної бленди і світлофільтрів. Фотоматеріали для пейзажної зйомки застосовуються звичайні, проте, при добрій освітленості краще за середню чутливість, оскільки вони мають меншу чутливість в порівнянні з високочутливими.

Найкраще освітлення при пейзажній зйомці, коли Сонце знаходиться збоку і дещо позаду фотоапарата (під кутом 45-60град. до оптичної осі об'єктиву). Знімати пейзажі в полуденний годинник небажано через короткі тіні.