Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Макроекономіка посібник.doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
4.48 Mб
Скачать

5.4. Загальна рівновага на ринках товарів та послуг і грошей та цінних паперів

Крива IS і криваLMвідображують умови, за яких забезпечується рівновага відповідно на товарному і грошовому ринках окремо. Але якщо ці криві поєднати на одному графіку, то отримаємомодель IS–LM, що визначає умови, за яких забезпечується рівновага на товарному і грошовому ринках одночасно.

Уперше модель IS–LM було наведено у статті Д. Хікса (1937), яка стала основним тлумаченням кейнсіанської теорії сукупного попиту. Згідно з абревіатурою моделі її складовими є крива IS і крива LM. При цьому абревіатура IS формується на базі перших літер англійських слів investment (інвестиції) і save (заощадження), а абревіатура LM — перших літер англійських слів liquidity (ліквідність) і money (гроші).

Модель IS–LM порівняно з моделлю ADAS має дві особливості. По-перше, вона пристосована для короткострокового періоду, в межах якого припускається, що всі ціни є стабільними, тобто не реагують на зміни сукупного попиту. Тому реальні змінні збігаються з номінальними, зокрема і = r, Y = YР. По-друге, в умовах змішаної закритої економіки, що розглядається, ця модель відображує взаємодію між двома ринками: товарним і грошовим. На товарний ринок впливає фіскальна політика, на грошовий — монетарна. За цих умов модель IS–LM стає засобом для пояснення результатів впливу фіскальної і монетарної політики на економіку в короткостроковому періоді.

Загальна рівновага при незмінному рівні цін (Р) на ринках товарів та послуг, грошей та цінних паперів можлива за дотримання умов рівноваги на кожному з ринків.

Узагальнений графік Хікса - Хансена поєднує дві криві рівнова­ги - криву «інвестиції - заощадження»IS та «грошову» кривуLМ (рис. 5.5).

Рис. 5.5.Рівновага в моделіIS–LM

На рис. 5.5 рівновага в економіці визначається в точці перетину кривих IS і LM. Ця точка визначає процентну ставку (r0) і дохід (Y0), які відповідають умовам рівноваги як на товарному, так і на грошовому ринках одночасно. У точці рівноваги фактичні сукупні витрати дорівнюють запланованим, а попит на гроші — пропозиції грошей. Сумісна рівновага товарного та грошового ринків при не­змінних цінах (Р = сonst) визначається нормою процента (r).

Рівняння лінії IS та рівняння лінії LM мають одні і ті ж пара­метри, тому пошук умови їх рівноваги зводиться до розв'язку системи двох рівнянь з двома невідомими, що веде до знахо­дження єдиної пари значень національного доходу (Y) і ставки процента (r), за якої встановлюється рівновага на обох ринках (див. рис 5.5).

Модель IS - LM була створена прихильниками кейнсіанської доктрини, але інструментарій, запропонований ними, був прийнятий практично всіма економістами, незалежно від їхньої концептуальної приналежності.

Сумісна рівновага є досить стійким станом економіки, тому що будь-які відхилення від неї сприймаються економічними суб'єктами як несприятливі умови і викликають дії, які призво­дять до відтворення сумісної рівноваги. На кожному з ринків існують нецінові механізми поновлення рівноваги, які базуються на реакції макроекономічних суб'єктів на виникнення дефі­цитів або надлишків.

Дефіцит або надлишок на ринку благ проявляється у відхиленні рівня товарно-матеріальних запасів від запланованого підприємцями розміру, що і викликає зміни у пропозиції благ. При зниженні рівня товарно-матеріальних запасів підприємці збільшують пропозицію благ, при їх зростанні - зменшують пропозицію благ.

Дефіцит або надлишок на ринку грошей проявляється у відхиленні рівня реальних касових залишків (М/Р) від запланованої домашніми господарствами оптимальної величини. При дефіциті грошей домашні господарства намагаються поповнити розмір реальної каси (М/Р) (шляхом продажу облігацій, які знаходяться у них у вигляді активів), при надлишку грошей, навпаки, зменшити розмір реальної каси М/Р (шляхом купівлі облігацій та інших цінних паперів).

Зміни попиту і пропозиції на ринку державних облігацій впливають на ціну (курс) останніх, що призводить до зміни процентної ставки в протилежному напрямку, оскільки:

Зміна ставки процента (r) призводить до зміни запланованих підприємцями інвестиційних витрат (І). Зростання процентної ставки (r) викликає зниження інвестиційних витрат (І) і, нав­паки,- зниження процентної ставки (r) зумовлює підвищення інвестиційного попиту (І).

Зміни інвестиційного попиту (І) викликають зміни сукупно­го попиту (AD) взагалі і відповідно національного доходу (Y).

Трансмісійний механізм процентної ставки (r), який забезпечує сумісну рівновагу ринку благ і ринку грошей та цінних паперів, можна коротко записати так:

за умови, що реальні касові залишки М/Р зменшуються.

за умови, що реальні касові залишки М/Р зростають.

Якщо умови рівноваги на одному з ринків змінюються, змінюються й умови сумісної рівноваги, тобто економічна систе­ма переходить до нового стану сумісної рівноваги на основі трансмісійного механізму процентної ставки.