Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
subd_kurs / Опис і обрунтування проектних рішень щодо розробки програмного забезпечення.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
418.3 Кб
Скачать

3.3 Короткий опис субд ms Access 2010

Для розробки бази даних “Автоматизація роботи супермаркету” було обрано СУБД Access 2010 фірми Microsoft. Дана система управління базами даних дуже добре підходить для виконаня поставленої в даній курсовій роботі задачі.

СУБД MS Access 2010 являється СУБД реляційного типу. Вона має достатньо широкий функціональний спектр, включаючи зв'язані запити,

сортування по різних полях, зв'язок із зовнішніми таблицями і базами даних Группа 22та багато інших.Завдяки вбудованій мові VBA, в самому Access можна писати підпрограми, що працюють з базами даних.

На рисунку 3.1 зображено головне меню СУБД MS Access 2010.

Рисунок 3.1 – головне меню СУБД MS Access 2010.

База даних створена в MS Access 2010 може складатися з таких об'єктів: таблиці, форми, звіти, запити, макроси та модулі.

Таблиця містить дані з певної теми, наприклад, відомості про співробітників або товарах. Кожен запис у таблиці включає дані про один елемент, наприклад про конкретний співробітника. Запис складається з полів і включає такі відомості, як ім'я, адреса та номер телефону. Крім того, запис зазвичай називається рядком, а поле – стовпцем.

Форма у БД – це структуроване вікно, яке можна представити так, щоб воно повторювало форму бланка. Форми створюються з набору окремих елементів управління.

Форма надає можливості для:

  • введення і перегляду інформації бази даних;

  • зміни даних;

  • Группа 22друку;

  • створення повідомлень.

Звіт – це форматоване подання даних, яке виводиться на екран, до друку чи в файл. Вони дозволяють витягти з бази потрібні відомості і представити їх у вигляді, зручному для сприйняття, а також надають широкі можливості для узагальнення та аналізу даних.

Запит – це засіб вибору необхідної інформації з бази даних. Питання, сформоване по відношенню до бази даних, і є запит. Застосовуються два типи запитів: за зразком (QBE - Query by example) і структурований мова запитів (SQL - Structured Query Language).

QBE-запит за зразком – засіб для відшукання необхідної інформації в базі даних. Він формується не на спеціальній мові, а шляхом заповнення бланка запиту у вікні Конструктора запитів.

SQL-запити – це запити, які складаються (програмістами) з послідовності SQL-інструкцій. Ці інструкції задають, що треба зробити з вхідним набором даних для генерації вихідного набору. Всі запити Access будує на основі SQL-запитів, щоб подивитися їх, необхідно в активному вікні проектування запиту виконати команду Вид/SQL.

Існує кілька типів запитів: на вибірку, на оновлення, на додавання, на видалення, перехресний запит, створення таблиць. Найбільш поширеним є запит на вибірку. Запити на вибірку використовуються для відбору потрібної користувачу інформації, що міститься в таблицях. Вони створюються тільки для пов'язаних таблиць.

Макроси – це невеликі програми на мові макрокоманд СУБД Access, що складаються з послідовності певних команд (однієї або декількох макрокоманд). Набір макрокоманд в Access дуже широкий. Макроси є найпростішими засобами автоматизації дій над об'єктами Access. Необхідно відзначити, що макроси легко створювати, і для цього не потрібно знати

синтаксис мови програмування.

Группа 22Модулі, як і макроси, являються об’єктами, що дозволяють розширити функціональні можливості БД. В той час, як макроси створюються в Access шляхом вибору макрокоманд зі списку, модулі пишуться на мові програмування Visual Basic для додатків. Модуль представляє собою набір операторів і процедур, які зберігаються в одному програмному блоці.

Таким чином, щоб розробити базу даних в СУБД MS Access 2010 потрібно, на основі предметної області, створити всі необхідні об’єкти БД та зв’язати їх між собою певним чином.