Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
subd_kurs / Опис і обрунтування проектних рішень щодо розробки програмного забезпечення.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
418.3 Кб
Скачать

3 Опис і обґрунтування проектних рішень щодо розробки програмного забезпечення

3.1 Опис предметної області

Супермаркет – великий універсальний магазин самообслуговування, що пропонує у продаж бакалійні та домогосподарські товари (таким чином поєднуючи у собі функції універмагу та універсаму). На відміну від гіпермаркету у супермаркеті присутність продовольчих і господарських товарів є більша.

Основною метою супермаркету є задоволення особистих потреб споживача. Пропонуючи широкий спектр товарів першої необхідності, супермаркети є відмінною альтернативою стихійним ринкам та спеціалізованим магазинам. Через ширший ассортимент товарів народного споживання супермаркети в багатьох випадках витісняють звичайні продуктові магазини.

Предметна область бази даних являє собою продуктовий супермаркет, що має склад, торговий зал, розділений на відділи, персонал, асортимент товарів, постачальників продукції, кожен з яких поставляє певну категорію товару.

Основні об’єкти супермаркету:

1) Товар – головний об’єкт супермаркету і має наступні характеристики: код картки товару, скан-код товару, назву товару, одиницю вимірювання, вхідну ціну, ціну продажу та код категорії до якої відноситься товар. Кожному товару, який постачається на склад привласнюється свій скан-код, що може ідентифікувати товар на касі.

2) Склад – це споруда, різноманітне обладнання та внутріш-ня транспортна система, яка застосовується для прийому, розміщення, зберігання та ціноутворення матеріальних цінностей, підготовки їх до споживання та видачі споживачу. Склад веде облік товарів і відпускає їх у

відділи. Персонал супермаркету представлений продавцями-консультантами. Кожен продавець працює в певному відділі. Склад має наступні характеристики: код категорії товару, назву категорії товару, відправку товару, залишок товару та дата прийому товару на склад.

3) Співробітник, має наступні характеристики: табличний номер співробітника, ПІБ, рік народження, фотографія, адреса проживання, освіта, дата прийому на роботу, посада та стажГруппа 22роботи. Табличний номер привласнюється кожному працівнику при прийнятті його на роботу, він є унікальним і ніколи не змінюється, потрібен для фігурування співробітника у внутрішніх документах, насамперед у особовій справі, табелі (від якого походить назва) і документах на виплату заробітної плати.

4) Споживач – фізична особа, яка купує, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов'язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов'я-зків найманого працівника.

5) Постачальник товару – це будь-яка юридична (організація, підприємство, установа) або фізична особа, що поставляє товари або послуги замовникам. Постачальник здійснює підприємницьку діяльність відповідно до умов укладеного договору поставки, який є одним з видів договору купівлі-продажу. У відповідності з договором поставки постачальник зобов'язується передати в обумовлений термін відповідний товар покупцю для використання у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням. Постачальник має наступні характеристики: код постачальника, назва фірми, код категорії продукції, яка постачається, адреса та контактний телефон.

6) Продаж товару є основною характеристикою роботи супермаркету, визначається як процес обміну товару на гроші.