Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

subd_kurs / Огляд існуючого програмного забезпечення

.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Группа 432 Огляд існуючого програмного забезпечення. Постановка задачі

2.1 Огляд існуючого програмного забезпечення

На рисунку 2.1 знаходиться головне меню програми “Мінісофт Магазин”, компанії “МініСофт”. Призначення даної програми – автоматизація оперативного та фінансового управління закладами роздробу, громадського харчування та послуг.

Програма обліку товару в магазині – зручний та доступний інструмент ведення оперативного обліку та контролю в роздрібній і оптовій торгівлі, зручна програма для внесення товарів магазину в автоматизовану систему. Магазин здійснює автоматизацію управління та обліку невеликого і середнього магазину, мінімаркету.

Рисунок 2.1 – Програма “Мінісофт Магазин”.

Дане програмне забезпечення – повністю самостійний продукт, що дозволяє власнику або керівнику:

  • вести автоматизований облік приходу і продажу товарів (послуг);

  • використовувати персоніфіковану дисконтну та бонусну системи для збільшення лояльності покупців;

  • Группа 43враховувати рух грошових коштів від каси магазину до розрахункового рахунку, проводити інкасації та внесення коштів, відносити гроші на дохід власника;

  • проводити розрахунки з постачальниками і контролювати операційні витрати магазину;

  • за допомогою звітів контролювати залишки товарів, руху товарів, всі розрахунки, доходи і витрати магазину.

На рисунку 2.2 можна побачити форму продажу товару даного програмного забезпечення.

Рисунок 2.2 – Форма продажу товару.

Програмне забезпечення може використовуватися як фронт-офіс при автоматизації мережі магазинів (в якості бек-офісу може використовуватися велика програма обліку, наприклад, 1С: Підприємство).

Функції програми з ведення інформації про товар:

  • створення дерева категорій (груп) товарів;

  • створення та відображення у відповідній категорії картки товару;

  • ведення в одній базі обліку фіскальних і нефіскальних товарів (за наявності в магазині 2 і більше суб'єктів господарської діяльності);

  • Группа 43внесення відомостей про товар у картку товару: назва, артикул, одиниця виміру, виробник, ціна постачальника, роздрібна ціна, відсоток торгової націнки, ставка ПДВ, штучний товар, ваговий товар, фіскальний товар, автоматичне визначення ціни за штуку товару, габаритні розміри, наявність упаковки, товари-аналоги, мінімальна кількість та ін.;

  • внесення в картку товару штрих-коду виробника;

  • копіювання карток товару (з формуванням унікального внутрішнього штрих-коду або використанням однакового для партії штрих-коду виробника);

  • перенесення товарів (одиничного товару та виділеної групи товарів) з категорії в категорію;

  • генерація власних штрих-кодів товару, як під час створення картки товару, так і при імпорті прибуткової накладної;

  • друк етикетки товару (назва, ціна і штрих-код) на папір як А4 формату, так і спеціальну;

  • друк етикеток товарів як з картки товару, так і на підставі документів (прибуткової накладної, переоцінки).

Рисунок 2.3 – Форма редагування даних про клієнтів.

Группа 43Рисунок 2.4 – Форма з інформацією про товар.

Рисунок 2.5 – Форма картки товару.

Отже, існує багато програм та баз даних, що вирішують проблему автоматизації роботи супермаркету. Всі вони мають свої переваги та недоліки. Оскільки кожен супермаркет має особливості в своїй роботі, то розробити універсальну систему автоматизації роботи бібліотеки неможливо.

Группа 432.2 Постановка задачі

В курсовій роботі потрібно розробити базу даних, яка б забезпечувала збір, зберігання та зручне використання інформації, що необхідна для функціонування супермаркету. Базу даних потрібно спроектувати максимально універсальною, щоб її можна було використовувати в супермаркетах різних видів.

Мета курсової роботи – розробка бази даних для продуктового супермаркету, що забезпечує зберігання і автоматизовану обробку інформації про продаж.

Користувачами бази даних повинні бути як і сам директор фірми, так і співробітники кадрового відділу, реєструючі органи статистики. У базі даних вони повинні мати змогу легко знаходити всю необхідну інформацію.

Для відділу кадрів з неї можна буде отримати дані про кожного продавця-консультанта супермаркету, а служби статистики легко зможуть зареєструвати ціну по кожному товару.

Директор фірми повинен мати права на отримання вичерпної інформації про продажі, починаючи з постачальників і закінчуючи отриманою виручкою на кожен день продажів.

Важливою частиною бази даних є її інтерфейс. Саме інтерфейс виступає посередником між користувачем і базою даних, тому дуже важливо розробити ефективний, гнучкий, простий і в той же час зрозумілий для користувача інтерфейс. Під простотою інтерфейса розуміється не спрощеність, а забезпечення легкості в його вивченні і використанні. Також, інтерфейс розроблюваної бази даних, як і будь-якої іншої порграми, повинен бути приємним для сприйняття та природнім. Тобто, під час візуального оформлення компонентів інтерфейсу бази даних потрібно уникати використання дуже яскравих кольорів, незрозумілих термінів або скорочень. Відповідні компонети на формі слід розміщувати у звичному порядку, при цьому супроводжуючи їх всією необхідною інформацією щодо їх виконання.

Группа 43Таким чином, в даній курсовій роботі потрібно розробити базу даних, завданням якої буде автоматизація основних операцій, що виконуються у супермаркетах різного типу та розміру, а також накопичення та збереження всієї необхідної інформації. Розроблювана база даних повинна бути простою у використанні та мати зрозумілий і приємний інтерфейс для користувача.