Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
subd_kurs / Опис і обрунтування проектних рішень щодо розробки програмного забезпечення.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
418.3 Кб
Скачать

3.2 Огляд інформаційно-логічної моделі та er-діаграми

Інформаційно-логічна модель (ІЛМ) відображає дані предметної області у вигляді сукупності інформаційних об'єктів і зв'язків між ними.

Для проектування ІЛМ потрібно виконати три основні етапи:

1. Збір інформації про об'єкти предметної області в рамках однієї таблиці і подальша декомпозиція її на декілька взаємозв'язаних таблиць на основі процедури нормалізації відносин.

2. Формулювання знань про систему (визначення типів початкових даних і їх взаємозв'язків) і вимог до обробки даних, отримання за допомогою системи автоматизації проектування і розробки баз даних готової схеми БД.

3. Структуризація інформації для використання в БД у процесі проведення системного аналізу на основі сукупності правил і рекомендацій.

Враховуючи поставлену в курсовій роботі задачу, на основі описаної предметної області було спроектовано інформаційно-логічну модель, яка наведена в додатку А. Вона містить шість об’єктів: Інформацію про постачальників товару, Склад, Довідка про товар, Торгівельний зал, Продано товару та Анкетні дані співробітників. Кожен з цих об’єктів характеризується певним набором параметрів, що описують деяку частину предметної області, яку представляє даний об’єкт. Також, кожен об’єкт містить в собі деякий ключовий параметр. При розробці таблиць бази даних ці ключові параметри будуть виступати в ролі простих або складних ключів відповідних таблиць.

Майже кожен об’єкт ІЛМ зв’язаний з іншим об’єктом по деякому з його параметрів, здебільшого ключовому. Ці зв’язки наглядно показують як саме зв’язані між собою об’єкти, а також – які властивості у них є спільними. На етапі проектування БД, зв’язуючи таблиці по певним полям, можна уникнути дублювання даних, використовуючи значення поля однієї і тієї ж таблиці у полях інших таблиць, що повинні містити ту ж інформацію.

Ще одним етапом підготовки до розробки бази даних є створення ER-діаграми. R-діаграма –модель даних, яка дозволяє описувати концептуальні Группа 22схеми за допомогою узагальнених конструкцій блоків.ER-діаграму зручно використовувати при проектуванні ІС, баз даних, архітектур комп’ютерних додатків та інших систем. ER-діаграма являється однією з найпростіших візуальних моделей, вона дозволяє описати структуру об’єкта в загальних рисах.

Для предметної області “Автоматизація роботи супермаркету” було розроблено ER-діаграму, яка наведена в додатку Б. На цій діаграмі відображено, у графічному вигляді, об’єкти предметної області, їхні атрибути, а також процеси, які відбуваються між об’єктами. Ці процеси пов’язують об’єкти предметної області один з одним. Всі об’єкти позначені на ER-діаграмі прямокутниками, атрибути об’єктів – овалами, а процеси, що зв’язують об’єкти – ромбами. За допомогою стрілок вказується напрям руху даних.

Таким чином, побудова інформаційно-логічної моделі і ER-діаграми предметної області є дуже важливим етапом проектування бази даних. На цьому етапі систематизуються дані предметної області, виділяються окремі об’єкти, їх атрибути та взаємозв’язки між ними. Інформаційно-логічна модель та ER-діаграма дають розробнику повне представлення про предметну область, наглядно відображаючи всі її об’єкти, їх атрибути та зв’язки.