Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
текст ЛБ.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.06.2015
Размер:
2.75 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Для чого потрібний протокол DHCP?

  2. Які дані автоматично отримує комп’ютер?

Вимоги до звіту

  • Титульна сторінка;

  • Короткі теоретичні відомості;

  • Виведена інформація з пункту 12;

  • Висновок;

  • Відповіді на контрольні запитання.

Список літератури

  1. Олифер В.Г., Олифер Н.А. Компьютерные сети. Принципы, технологии протоколы: Учебник для вузов. 4-е изд. – СПб.: Питер, 2010. – 944 с.

  2. Вишневский В.М., Портной С.Л, Шахнович И.В. Энциклопедия WiMAX. Путь к 4G. – Москва: Техносфера, 2009 – 472 с

  3. Гейер, Джим. Беспроводные сети. Первый шаг: Пер. с англ. - М.: Издательский дом "Вильямс", 2005. - 192 с.

  4. Хьюкаби Дэвид, Мак-Квери Стив. Руководство Cisco по конфигурированию коммутаторов Catalyst.: Пер. с англ. – М.: Издательский дом "Вильямс", 2004. – 560 с.

  5. Боллопрагада Виджей, Мэрфи Кэртис, Уайт Расс. Структура операционной системы Cisco IOS.: Пер. с англ. – М.: Издательский дом "Вильямс", 2002. – 208 с.

  6. Леинванд Алан, Пински Брюс. Конфигурирование маршрутизатора Cisco, 2-е изд.: Пер. с англ. – М.: Издательский дом "Вильямс", 2001. – 368 с.

Лабораторна робота №9 "Статична маршрутизація"

Мета роботи: Навчитися виконувати налаштування статичної маршрутизації на маршрутизаторах Cisco.

Короткі теоретичні відомості

Статична маршрутизована IP-мережа не використовує протоколи маршрутизації, оскільки вся інформація про маршрутизації зберігається в статичній таблиці на кожному маршрутизаторі. Щоб будь-які два довільних хоста в мережі могли взаємодіяти між собою, кожен маршрутизатор повинен мати таку таблицю маршрутів.

Статичне маршрутизоване IP-середовище найкраще підходить для невеликої мережі, що рідко змінюється структурою, в якій відсутні альтернативні маршрути. Статичне маршрутизоване середовище може застосовуватися для:

  • мережі малого підприємства;

  • мережі домашнього офісу;

  • філіалу з однією мережею.

Замість реалізації протоколу маршрутизації через вузько-смуговий канал зв’язку, одиночний маршрут за замовчуванням на маршрутизаторі філіалу гарантує, що весь трафік, не призначений для комп’ютера в мережі філіалу, буде направлений в основний офіс.

Переваги статичної маршрутизації:

  • легкість налагодження і конфігурації в малих мережах;

  • відсутність додаткових накладних витрат (через відсутність протоколів маршрутизації);

  • миттєва готовність (не потрібен інтервал для конфігурування/ підстроювання);

  • низьке навантаження на процесор маршрутизатора;

  • передбачуваність в кожен момент часу.

Недоліки статичної маршрутизації:

Відсутність відмовостійкості. Якщо в силу будь-яких причин один із маршрутизаторів виходить з ладу або стає недоступним комунікаційний канал, статичний маршрутизатор не зможе якось відреагувати на несправність. Більше того, інші маршрутизатори в мережі не будуть знати про несправності і будуть продовжувати передавати дані по недоступному маршруту. У мережах малого офісу (наприклад, з двома маршрутизаторами і трьома мережами, з’єднаними в ЛВС) подібні ситуації можуть вирішуватися адміністратором оперативно. У великих мережах більш кращим виявляється використання спеціальних протоколів маршрутизації;

Непродуктивні адміністративні витрати. Якщо додається нова підмережа або видаляється з міжмережевого середовища існуюча, маршрути до неї повинні бути вручну додані або видалені. Якщо додається новий маршрутизатор, то він повинен бути правильно налаштований для маршрутизації в міжмережевому середовищі.