Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД-тема 5.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
118.27 Кб
Скачать

5.Матриця оцінки ризиків

 Наведені міркування дозволяють сформулювати основне правило оцінки ризику небезпек - серйозність ризику небезпеки обернено пропорційна рівню її ймовірності.      Кожне правило має винятки, які підтверджують його. Існує незначна ймовірність того, що серйозні небезпеки можуть відбуватися багаторазово (наприклад, повторні землетруси), і того, що часті небезпеки можуть нести у собі серйозну загрозу (наприклад, фактори виробничого середовища).      Узагальнимо розглянуті міркування й обґрунтуємо припустимість ризику небезпек. Для цього, використавши дані табл. 1, 2, сформуємо матрицю (табл. 1.3). її 20 елементів мають буквено-цифрові позначення і шифрують певні групи (індекси) небезпек, враховуючи рівень ймовірності та серйозність. Отримана таблиця є матрицею оцінки ризику. В лівому верхньому куті розташовано небезпеки, рівень ризику яких неприпустимий. Вони проявляються часто, і результати їх дії мають тяжкі наслідки. У міру віддалення по матриці вниз і праворуч серйозно-ймовірнісні характеристики небезпек зменшуються, а отже припустимість їх ризику може зростати. В нижньому правому куті розташовано небезпеки, які не несуть жодної загрози ні з точки зору частоти, ні з точки зору серйозності впливу, що дає змогу вважати їх припустимими в будь-якій життєвій ситуації.

Таблиця I.3.

Матриця оцінки ризиків

Рівень імовірності небезпеки

Частота

Серйозність небезпеки за видами та категоріями

Катастрофічна 1

 

Критична 2

 

Гранична 3

 

Незначна 4

 

Шкала серйозності

100

87,5

75

62,5

50

37,5

25

12,5

0

Частота    А

90

1А (79)

 

2А (56)

 

3А (34)

 

4А (11)

 

 

80

 

60

 

40

 

20

 

0

Можлива    В

70

1В (61)

 

2В (44)

 

3В (26)

 

4В (9)

 

 

60

 

45

 

30

 

15

 

0

Випадкова    С

50

1С (44)

 

2С (31)

 

3С (19)

 

4С (6)

 

 

40

 

30

 

20

 

10

 

0

Віддалена    D

30

1D (26)

 

2D (19)

 

3D (11)

 

4D (4)

 

 

20

 

15

 

10

 

5

 

0

Неймовірна    E

10

1E (9)

 

2E (6)

 

3E (4)

 

4E (1)

 

 

0

 

0

 

0

 

0

 

0

 

Небезпеки з неприпустимим або надмірним ризиком.

 

Небезпеки з неприпустимим або надмірним ризиком.

 

Небезпеки з неприпустимим або надмірним ризиком.

 

Небезпеки з неприпустимим або надмірним ризиком.

     Кожний прямокутник табл. 1.3 (індекс) - це сукупність небезпек, які мають близькі характеристики серйозності та частоти. Наприклад, індекс 30 (див. табл. 1.1, 1.2) - це небезпеки, які характеризуються легкими ураженнями, і можливість їх прояву за цикл існування мізерна. Сюди можна віднести рідкісні незагрозливі захворювання, ушкодження від рідкісних рослин і тварин, деякі види професійних захворювань тощо.      Для визначення рівня припустимості (критерію) ризиків різних небезпек розрахуємо показник значимості кожного індексу. Наприклад, знайдемо середню значимість небезпек для відомого вже індексу 3 D. Необхідно виходити з того, що ймовірність будь-яких подій у межах матриці абсолютно однакова. Це означає, що шкала ймовірності має лінійний характер як по горизонталі, так і по вертикалі. Тому відповідні значення ймовірностей для індексу 3 D складуть: 20, 10, 10, 5 (у табл. З значення в верхніх кутах прямокутника, обведеного пунктирною лінією), їх середнє арифметичне складе: (20 + 10 + 10 + 5): 4 = 11,25 ≈ 11. Розраховані таким чином значення показників значимості наведені в дужках.      При поділі індексів ризику на припустимий і неприпустимий врахуємо, що катастрофічні небезпеки (1) можуть бути припустимими лише в крайньому випадку, тобто коли частота їх виникнення неймовірна (Е). Критичні небезпеки (2) можна вважати припустимими лише тоді, коли вірогідність хоча б разового їх прояву за цикл існування є малоймовірною подією (D). Тому до припустимих небезпек віднесемо індекси, для яких показник значимості менший за 20. Це індекси: 1Е, 2О-2ЕЗС-ЗЕ і 4А-4Е. Відповідно індекси неприпустимих небезпек для життєдіяльності наступні: 1А-1D2А-2С і ЗА-ЗВ.      Зону неприпустимого ризику розділимо на дві –надмірного та гранично допустимого. Аналогічний поділ проведемо для зони припустимого ризику – це зони прийнятного та знехтуваного ризику. Для небезпек із прийнятним ризиком відведено більше індексів, тому що умови реальної звичайної життєдіяльності пов’язані з більшістю варіантів розглянутих ступенів ризику.      Наведена методика поділу небезпек у матриці за критерієм ризику, яка враховує лише два показники – серйозність і частоту, не може бути вичерпною, хоча б тому, що не враховує багато інших суттєвих ознак небезпек, таких як: тривалість дії; синергізм одночасного прояву декількох небезпечних чинників; багатогранність вражаючих факторів; суб’єктивність людської поведінки тощо.

    Однак вищенаведена матриця дозволяє обґрунтовано класифікувати небезпеки з точки зору припустимості їх у процесі життєдіяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]