Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД-тема 5.doc
Скачиваний:
77
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
118.27 Кб
Скачать

3.Рівень ймовірності небезпек

Для оцінки ризику розглянемо поняття про індекс ризику небезпеки. Небезпека як явище має кількісні та якісні характеристики. Зупинимось на двох найважливіших якостях небезпек: імовірності їх прояву та серйозності дії.     Рівень імовірності небезпек - поняття, близьке до ризику. Але у цьому випадку рівень стохастичності є якісною характеристикою можливої небажаної події, тоді як ризик – кількісне відображення реалізованих небезпек. Наприклад, часта небезпека (табл. 1.1, рівень А) – це така, ймовірність прояву якої за життєвий цикл дуже висока. Але те, що вона реалізується і завдасть шкоди, не є обов’язковою умовою.

Таблиця I.1.Рівні ймовірності небезпек

Частота небезпеки

Рівень

Імовірність прояву

Часта

А

Якщо подія не відбувається, то це вважається винятком

Можлива

В

Подія може трапитися декілька разів за життя (термін існування)

Випадкова

С

Реально, що подія може відбутися за життя (термін існування)

Віддалена

D

Дуже малоймовірна подія, але можлива протягом циклу існування

Неймовірна

Е

Якщо подія відбувається, то це вважається винятком

Шкала рівнів імовірності налічує 5 ступенів. Поділ на рівні умовний, і тому приклади видів небезпек для кожного з них можуть трактуватися по-різному. Прикладом небезпеки рівня А можна вважати захворювання на грип (стосовно людини) або грозу (стосовно життєвого середовища). А от до групи Е, мабуть, можна віднести ураження космічним об’єктом або можливість його влучання в зону діяльності людини.

4.Категорії серйозності небезпек

Друга характеристика небезпек - серйозність дії, тобто шкоди, яку вони зазвичай спричиняють після реалізації. Зрозуміло, що потенціал небезпечності війни, землетрусу, цунамі чи озонових дір набагато вищий ніж руйнівні результати таких небезпек, як страйк, пожежа, повінь чи смог. Тому повідомлення про землетрус одразу ж асоціюється із значними жертвами та руйнуваннями, тоді як інформація про смог швидше пов’язується з проблемами екології, ніж із пошкодженнями чи ураженнями людей та об’єктів. Знання про серйозність небезпек набуваються завдяки гіркому досвіду людства, яке протягом своєї історії неодноразово зазнавало шкоди від реалізації різних небезпек. Хоча про рівень шкоди від деяких небезпек можна судити лише гіпотетично. Наприклад, існує ймовірність зіткнення Землі з іншим космічним тілом, але про масштаби наслідків такого зіткнення ми можемо тільки здогадуватись або фантазувати.

Таблиця I.2.Категорії серйозності небезпек

Вид небезпеки

Категорія

Опис нещасного випадку

Примітка

Катастрофічна

1

Смерть, руйнування системи

Існування неможливе

Критична

2

Серйозна травма, стійке захворювання, суттєве пошкодження у системі

Повне відновлення функцій неможливе

Гранична

3

Травма, короткочасне захворювання, пошкодження у системі

Можливе повне відновлення функцій

Незначна

4

Поодинокі незначні захворювання, легкі травми, несуттєві перебої у роботі системи

Рівень пошкоджень не впливає на нормальну життєдіяльність

Узагальнення досвіду людства дає можливість розділити небезпеки на 4 категорії (табл. 1.2). В основу поділу покладено ступінь ушкодження функціональних властивостей об’єкта.     Таким чином, небезпеки не є детермінованим фактором життєдіяльності, оскільки їхня частота прояву та серйозність – імовірні величини. Досвід людського буття показує, що серйозні за наслідками небезпеки відбуваються рідко, а незначні – набагато частіше. На основі цього в процесі життєдіяльності сформувався певний стереотип ризику в небезпечних ситуаціях, який характеризується двома протилежними аспектами: серйозна небезпека може бути допустимою, якщо сподівання на її реалізацію дуже незначні; допускається реалізація небезпеки, коли відомо, що результат її дії несуттєвий для нормального існування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]