Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод вказ ТЕХНОЛ-2008 оригінал.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
840.19 Кб
Скачать

6.3. Задачі

№ 1

У звітному році собівартість товарної продукції склала 450,2 тис. грн., витрати на 1 грн. товарної продукції – 0, 89 грн. У плановому році витрати на 1 грн. товарної продукції встановлені в розмірі 0,85 грн. Обсяг виробництва продукції збільшиться на 8 %.

Визначити собівартість товарної продукції планового року.

№ 2

Собівартість товарної продукції підприємства в базовому періоді склала 380,5 тис. грн. У звітному періоді підвищилася продуктивність праці на 6 % та середня заробітна плата на 4 % за незмінного розміру постійних витрат. Питома вага оплати праці в собівартості продукції – 23 %, постійних витрат – 20 %.

Визначити процент зниження собівартості та отриману економію під впливом заданих факторів.

№ 3

За звітними даними собівартість товарної продукції склала 74 000 грн., питома вага основної заробітної плати виробничих робітників у ній 26 %, матеріальних витрат – 48 %. На плановий період передбачено досягти зростання продуктивності праці одного працюючого на 2 %, середньої заробітної плати – на 1 %, а зниження матеріальних витрат – на 4 %.

Визначити, як зміниться собівартість товарної продукції в плановому періоді.

№ 4

За звітними даними встановлена економія матеріалів за рахунок зниження норм на 8 %, за рахунок зниження цін – на 3 %. Собівартість продукції за звітом складала 120,6 тис. грн., витрати сировини та матеріалів – 80,8 тис. грн.

Визначити вплив вказаних факторів на собівартість продукції.

№ 5

Підприємство виробляє продукцію одного найменування за ціною 2,3 грн. за одиницю. Питомі змінні витрати складають 1,8 грн., загальна сума постійних витрат 5 500грн. В результаті зростання орендної плати загальні постійні витрати збільшаться на8 %.

Визначити, який вплив здійснить збільшення постійних витрат на величину критичного обсягу реалізації продукції.

№ 6

У першому кварталі змінні витрати на 1 виріб складали 9,5 грн., ціна одиниці продукції – 12,5 грн., загальні постійні витрати - 100 тис грн. У другому кварталі ціни на сировину зросли на 10 %, що привело до зростання змінних витрат також на 10 %.

Визначте, як зміна цін на сировину вплине на критичний випуск продукції.

№ 7

Ціна на виріб, яка в першому кварталі складала 20 грн., в другому кварталі підвищилась на 10 %. Постійні витрати складають 200тис. грн., питомі змінні витрати складають 6 грн.

Визначити, як зміна ціни вплине на критичний обсяг виробництва продукції.

№ 8

За рік підприємство виготовило 2 000 виробів загальною собівартістю 7 200 грн., причому питома вага основної заробітної плати виробничих робітників складає 22 %.

Визначити розмір загальновиробничих витрат, що були включені в калькуляцію собівартості одиниці продукції, якщо їх загальна сума дорівнює 3,95тис. грн.

№ 9

Визначте економію на умовно-постійних витратах у результаті збільшення обсягу виробництва, якщо собівартість товарної продукції в базисному році 250 тис грн.; питома вага умовно-постійних витрат 8 %; темпи приросту обсягу товарної продукції в плановому році в порівнянні з базисним 15 %, темпи приросту умовно-постійних витрат у зв’язку зі зростанням обсягу виробництва 1,2 %.

№ 10

Визначте зниження собівартості за рахунок використовуваних джерел індексним методом, якщо в звітному періоді в порівнянні з плановим норма витрат матеріалів знизилася на 5% за незмінної ціни. Зростання обсягу виробництва складе 10%, продуктивність праці зросте на 7 %. середня заробітна плата – на 3,5%, а витрати по управлінню і обслуговуванню виробництва – на 3 %.Частка матеріальних витрат у собівартості продукції – 0,6; заробітна плата з відрахуваннями – 20 %; витрати по управлінню – 12 %.

№ 11

Визначити економію на матеріальних витратах, якщо в плановому періоді норма витрат матеріалу на одиницю продукції склала 0,4 кг; ціна – 15 тис. грн./т, коефіцієнт використання матеріалу–0,8. Фактично витрати склали 0,4 кг; ціна зросла до 16 тис. грн./т, коефіцієнт використання матеріалу збільшився до 0,9. Річний обсяг виробництва продукції – 20 тис. шт.

№ 12

Визначити економію на амортизаційних відрахуваннях, якщо вартість основних виробничих фондів 10 тис. грн., норма амортизації 10%, річний обсяг виробництва зросте з 20 тис. шт. до 25 тис. шт.

№ 13

Визначте економію на умовно-постійних витратах, якщо собівартість товарної продукції 550 тис. грн., частка умовно-постійних витрат 0,5, річний обсяг виробництва в базисному році 50 тис. шт.. У плановому періоді внаслідок упровадження плану організаційно-технічних заходів передбачається забезпечити додатковий обсяг виробництва за рахунок зростання продуктивності праці – 2 тис.шт., поліпшення використання основних виробничих фондів –3 тис. шт. Приріст умовно-постійних витрат за планом 8,5 тис.грн.

№ 14

Визначити цехову собівартість та її структуру, якщо вартість основного матеріалу 800 тис. грн., заробітна плата основних виробничих робітників 65 тис. грн., амортизаційні відрахування 36 тис. грн., частка амортизаційних витрат у цехових витратах 0,15, інші цехові витрати 5 %.

№ 15

Визначити цехову собівартість, якщо вартість основного матеріалу – 330 тис. грн., заробітна плата основних виробничих робітників – 25,2 тис. грн.; розмір амортизаційних відрахувань – 13,5 тис. грн.; частка амортизації в цехових витратах – 0,18; інші цехові витрати – 5 %.