Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (2).doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
02.06.2015
Размер:
180.74 Кб
Скачать

4. Економічні погляди

Свої економічні погляди Ксенофонт виклав у трактаті «Ойкономія» («Про домашнє господарство»), де звернувся до всебічного вивчення проблеми поділу праці в суспільстві. Зокрема йшлося про поділ праці на просту та фізичну, вбачаючи зв'язок між поділом праці та розміром ринку.

Ксенофонт одним з перших:

  • осмислював дві сторони того чи іншого товару, виражаючи споживну та мінову вартість: перша споживна вартість (корисність) – це така користь, яку проносить товар споживачеві в процесі споживання; мінова вартість – здатність товару прирівнюватися до іншого товару – еквіваленту, або обмінюватися на інший з врахуванням певних кількісних пропорцій;

  • засуджував лихварський капітал;

  • визнавав необхідність існування грошей, визнаючи вагомими такі їх функції як обігу та засобу нагромадження;

  • пропонував постійно нагромаджувати гроші на випадок війни, для розширення пануючого на той час натурального виробництва.

Висновок:

Отже ми вивчали дві великі постаті свого часу Фукідіда та Ксенофонта. Це були безумовно великі люди, історики, філософи, автори багатьох відомих на увесь світ праць. Таких як «Історія Пелопоннеської війни», «Анабасіс Кіра».

Їх пов’язаля така відома на весь світ праця Фукідіда як «Історія Пелопоннеської війни» Знайшла продовжувачів, з якіх Жоден НЕ зрівнявся з ним ні силою критичної думки, ні глибино політічного аналізу. Найвідомішій з ціх продовжувачів - Ксенофонт. У Европі Фукідід ставши відомій завдяки латинському перекладу Лоренцо Валлі і англійському Гоббса.

Але і Ксенофонта визнання і слава не обійшли. Письменника дуже цінували в стародавності. Ціцерон стверджував, що «його мова солодша за мед, а голосом його промовляють Музи», і дотепер за його творами вивчають класичну грецьку прозу (особливо Анабасис).

В ції темі ми також висвітлили життя, діяльність митців.

Моє дослідження охоплювало період з 460 р. до н. е. до 355 р. до н.е.

Цією темою окрім мене цікавилось також багато вчених та відомих людей такі як французький гуманіст Генріх Стефан; Гоббе, англійський філософ матеріаліст;  К. Маркс; Маковей, Ранке і Мібур; Т.Н.Грабовський; С. А. Шебельов; Ф.. Міщенко Тацит і т.д.

Отже на мою думку ми вивчили та розкрили історичні погляди Фукідіда та Ксенофонта. І довели шо ця тема не забута, а і на разі залишається актуальною і активно обговорюється істориками та науковцями з усього світу.

Список використої літератури: 1. Карпюк С.Г. 2010: Два патриотизма в «Истории» Фукидида. Архивировано из первоисточника 28 ноября 2012. // Вестник РГГУ. Серия «Исторические науки». 10, 101—116.

2. Антична література ( А. Ф. Лосєв, А. А. Тако - Гаді ) / К. - 1976.

3. Антична література ( В. І. Пащенко, М. І. Пащенко ), К., - 2001.

4. Історія економічних вчень: Навчальний посібник За ред. В.В. Кириленка. – Тернопіль: «Економічна думка», 2007. – 233 с.

5. Угянский А. О. Рассуждение о предисловии Фукидида с критико-исторической точки зрения. Казань, 1868. 95 стр.

6. Мищенко Ф. Г. Опыт по истории рационализма в древней Греции. Ч. 1. Рационализм Фукидида в истории Пелопоннесской войны. Киев, 1881. 367 стр.

7. Денисов Я. А. Биография Фукидида. Харьков, 1911. 88 стр. (литогр.)

8. Історія грецької літератури (під ред. С. І. Соболевського) / том ІІ / М. - 1995.

9. Георгиев П. В. Народоправство или демократия? Особенности отечественных переводов «надгробной речи» Перикла в «Истории» Фукидида // Antiquitas Iuventae. — Саратов, 2006. — С. 23—28.

10. С. И. Радциг. История древнегреческой литературы. М.-Л., 1940, стр. 261.

11. И. М. Тронский. История античной литературы. Л., 1946, стр. 174—175, 182.

24