Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчальний посібник з Ветеринарна санітарія.doc
Скачиваний:
841
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
13.49 Mб
Скачать

? Питання для самоконтролю

  1. Що називається ендогенним обсіменінням?

  2. В яких випадках буває ендогенне обсіменіння?

  3. Яке обсіменіння називається екзогенним?

  4. Назвіть джерела мікробного обсіменіння м’яса і м’ясопродуктів. Дайте їм характеристику.

  5. Вкажіть шляхи мікробного обсіменіння м’яса і м’ясних продуктів.

  6. Які захворювання називаються зооантропонозами?

  7. Які заходи профілактики щодо розповсюдження інфекційних захворювань?

  8. Які захворювання називаються кишковими інфекціями?

  9. Назвіть ветеринарно-санітарні заходи при виявленні інфекційних захворювань у тварин:

9.1. Сибірки.

9.2. Туберкульозу.

9.3. Бруцельозу.

9.4. Ящуру.

9.5. Ку-лихоманки.

9.6. Бешихи свиней.

9.7. Лептоспірозу.

9.8. Орнітозу.

  1. Вкажіть заходи профілактики дизентерії, холери, черевного тифу.

  2. Що таке гельмінтози?

  3. Чому при переробці свиней обов'язково проводять трихінелоскопію?

  4. Що роблять при виявленні трихінельозу?

  5. Які заходи профілактики гельмінтозних захворювань?

  6. Чому при виникненні гнійничкових захворювань у робітників, їх не допускають до роботи з харчовими продуктами?

2.2 Особиста і виробнича гігієна

  1. Особиста гігієна працівників м’ясної промисловості.

  2. Медичний огляд робітників харчових підприємств.

  3. Санітарний інструктаж. Санітарний мінімум.

  4. Санітарний і спеціальний одяг. Методи його санітарної обробки.

Основні терміни і поняття: санітарний режим, медичний огляд, медична книжка, санітарний інструктаж, санітарний мінімум, санітарні пости, санітарний і спеціальний одяг.

  1. Особиста гігієна працівників м’ясної промисловості

Санітарний режим - це утримання підприємства і виробничих процесів у відповідності з санітарними нормами.

Підвищення рівня знань з гігієни і санітарії, кваліфікована санітарна підготовка персоналу є необхідними умовами для свідомого виконання працівниками санітарно-гігієнічних вимог на виробництві, правил особистої гігієни.

Працівники потужностей та агропродовольчих ринків повинні носити чистий спеціальний чи санітарний одяг. Нести відповідальність за стан робочого місця, виконання санітарних вимог.

Всі поступаючі на роботу і працюючі на підприємстві повинні проходити медичне обстеження. Відповідно до вимог встановлених нормами санітарно-епідеміологічної служби, про що робиться запис в особисту медичну книжку. В неї систематично заносяться результати обстежень.

Всі поступаючі на роботу робітники повинні пройти гігієнічну підготовку по програмі санмінімуму і скласти іспит з відміткою про це у відповідному журналі і в особистій медичній книзі. В подальшому всі працівники, включаючи адміністрацію та інженерно-технічний персонал, незалежно від термінів їх зарахування на роботу, повинні 1 раз в 2 роки проходити навчання і перевірку знань з санмінімуму. Особи, які не склали санмінімум, до роботи не допускаються.

Не допускаються до роботи в цехах по виробництву м'ясних продуктів особи, які мають захворювання відповідно до Наказів МОЗ України від 23.07.2002 № 280 «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб».

Працівники виробничих цехів повинні за появи ознак шлунково-кишкових захворювань, підвищення температури, гноячкових захворювань шкіри та симптомах інших захворювань повідомити про це адміністрацію і звернутися у медичний пункт підприємства або інший заклад для отримання відповідного лікування.

Робітники, які зайняті на виготовленні харчової продукції, повинні мити руки перед початком роботи і кожного разу при її поновленні. Рани на руках мають бути закриті водонепроникною пов’язкою. Робітники з гнійничковими ураженнями рук до роботи не допускаються. Для профілактики гнійничкових захворювань слід проводити обробку рук розчином марганцево-кислого калію (1 г на 10 дм3 води), силіконовим кремом, милом «Гігієна», рідиною Новикова чи іншими засобами. Нігті на руках потрібно стригти коротко і не покривати їх лаком.

Після відвідування туалету мити руки потрібно два рази: після відвідування туалету до одягнення халату і на робочому місці, безпосередньо перед тим, як приступити до роботи.

Миття і дезінфекцію рук здійснюють в такій послідовності: двічі миють руки з милом, ретельно труть долоні і тильну поверхню рук, особливо звертають увагу на нерівності на шкірі і на шкуру під нігтями. Після змивання мила з рук водою, поводять ополіскування освітленим розчином вапна, що містить 0,05–0,1 % активного хлору, або розчином хлораміну з масовою концентрацією 0,1–0,2 %, потім залишки розчину змивають водопровідною водою. Інструкції з санітарної обробки рук необхідно вивісити біля всіх умивальних раковин.