Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
497.66 Кб
Скачать

Тема 4. Рахунки бухгалтерського обліку і подвійний запис

  1. Поняття про рахунки та їх побудова.

  2. Класифікація рахунків бухгалтерського обліку.

  3. Порядок відображення господарських операцій та визначення оборотів та сальдо.

  4. Подвійний запис: його обґрунтування та контрольне значення.

  5. Синтетичні та аналітичні рахунки, їх взаємозв’язок. Субрахунки та їх використання.

  6. Узагальнення даних поточного обліку.

Основні терміни теми: рахунок бухгалтерського обліку, сальдо, подвійний запис, синтетичні та аналітичні рахунки, оборотні відомості, шахматна відомість.

1. Ведення БО полягає у письмовій фіксації фінансової інформації в бухгалтерських регістрах і журналах. Отримання даних про рух господарських засобів в БО забезпечується застосуванням особливої системи рахунків. Рахунки БО є способом групування господарських операцій за економічно-однорідними ознаками з метою систематичного контролю за наявністю і змінами засобів та їх джерел в процесі господарської діяльності. Отже, бухгалтерський рахунок – це обліковий символ, який використовується для запису і узагальнення збільшення або зменшення певного виду доходів, витрат, активів, зобов’язань та власного капіталу підприємства. Рахунок – одиниця накопичення і зберігання інформації в БО. Вони відкриваються на кожен вид активу, капіталу, зобов’язання, а також доходів і витрат. Кожен рахунок має назву, що відповідає об’єкту, який на ньому обліковується, і кодове позначення.

За своєю будовою бухгалтерський рахунок – це таблиця, ліва частина якої називається Дебет, а права – Кредит. На рахунках відображаються всі зміни засобів, джерел і процесів, тобто записують господарські операції, причому збільшення записують на одній стороні, зменшення – на іншій.

2. Рахунки бухгалтерського обліку мають наступну класифікацію:

1. Активні рахунки: призначені для обліку господарських засобів і коштів за їх складом і розміщенням. Вони відображають зміст активної частини бухгалтерського балансу. Це рахунки ОЗ, НМА, ВЗ, ГК тощо. На цих рахунках надходження засобів виробництва відображається по Дт, а вибуття – по Кт. Сальдо на активному рахунку буде лише по дебету.

2. Пасивні рахунки: слугують для обліку джерел господарських засобів і коштів за їх цільовим призначенням і відображають зміст пасивної частини балансу. Пасивні рахунки – це статутний капітал, резервний капітал прибутки. Тут навпаки збільшення джерел коштів відображається по Кт, а їх зменшення по Дт. Сальдо на пасивному рахунку буде лише по кредиту.

3. активно-пасивні рахунки – рахунки, в яких сальдо може бути як по кредиту, так і по дебету: розрахунки з постачальниками і підрядниками (63), з бюджетом (64).

3. Між бухгалтерським балансом і рахунками існує тісний взаємозв’язок, оскільки вони відображають одні і ті ж господарські засоби та їх джерела. Баланс відображає наявність господарських засобів та джерел їх формування у вартісному вимірнику на звітну дату. Для відображення змін цих засобів та їх джерел і призначені рахунки. Рахунки відкривають на підставі даних балансу, залишки якого на початок місяця у вигляді початкового сальдо записують: на активних рахунках по Дебету, на пасивних – по кредиту. Подвійний запис господарських операцій на рахунках зумовлює рівність підсумків дебетових залишків активних рахунків і кредитових залишків пасивних рахунків. За цими залишками на рахунках складають баланс на наступну звітну дату.

Схематично взаємозв’язок між балансом і рахунками можна зобразити так:

БАЛАНС РАХУНКИ БАЛАНС’

Приклад: