Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rizik.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
1.57 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

Запорізька державна інженерна академія

І.О. Гнєушева

РИЗИКОЛОГІЯ

Навчально – методичний посібник

для студентів ЗДІА спеціальності „Фінанси”

денної та заочної форм навчання

Запоріжжя

2011

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Запорізька державна інженерна академія

Затверджено до друку

рішенням науково-методичної ради ЗДІА

протокол №___ від ”____” _____2011 р.

РИЗИКОЛОГІЯ

Навчально – методичний посібник

для студентів ЗДІА спеціальності „Фінанси”

денної та заочної форм навчання

Рекомендовано до видання

на засіданні кафедри фінансів

протокол №8 від 09.02.2011 р.

Ризикологія. Навчально-методичний посібник для студентів ЗДІА спеціальності „Фінанси” денної та заочної форм навчання/ Укл. І.О. Гнєушева. – Запоріжжя: ЗДІА, 2011. – 80с.

Зміст посібника дає студенту основу теоретичних знань з дисципліни „Ризикологія” та може використовуватися для підготовки до практичних занять та тестування

Укладач: І.О. Гнєушева, к.т.н., доцент

Відповідальний

за випуск: Завідувач кафедри „Фінанси”

д.е.н., проф. С.Я. Салига

Рецензенти:

Метеленко Н.Г. к.е.н., доц., зав. каф. фінансів Запорізького інституту інформаційних технологій

Панченко О.М. к.е.н., доц., зав. каф. обліку та аудиту Запорізької державної академії

ЗМІСТ

ВСТУП .....................................................................................................................4

Тема 1 Сутність, зміст і класифікація ризиків................................................5

Тема 2 Засади системного аналізу ризику в спектрі економічних проблем. Якісний та кількісний аналіз ризику.................................................19

Тема 3 Методи кількісного аналізу ризику....................................................34

Тема 4 Урахування ризику при прийнятті управлінських рішень ..........................................................................43

Тема 5 Сутність і зміст ризик – менеджменту..............................................57

Тема 6 Шляхи зниження ризиків ...................................................................64

ЛІТЕРАТУРА...........................................................................................................76

ВСТУП

Актуальність вивчення курсу «Ризикологія» в програмі підготовки фахівців у сфері економіки та підприємництва зумовлюється об’єктивними причинами, зокрема перебігом соціально-економічних і трансформаційних процесів. Зазначені причини є джерелами невизначеності, конфліктів, мінливості цілей у часі та породжуваного ними ризику.

Економічна та управлінська діяльність — це передусім вибір, це рішення, що приймаються на підставі неповної інформації, а також під впливом ситуаційних і суб’єктивних чинників. Така діяльність вимагає від фінансиста вміння працювати за умов невизначеності (неповноти інфор­мації); здійснювати раціональний вибір із множини можливих, альтернативних варіантів; здатність брати на себе ризик у розумних (допустимих) межах.

Особливістю економічного ризику за сучасних умов є його тотальність, всеосяжність. Власне тому економічний ризик належить до фундаментальних понять сучасної економічної теорії та менеджменту.

Сучасна теорія економічного ризику — «Ризикологія», спираючись на загальну економічну теорію, системний аналіз, економіко-математичні методи і моделі, сформувала свої теоретико-методологічні принципи, нагромадила потужний і гнучкий інструментарій, що дістає дедалі ширше практичне використання в усіх сферах економічної (господарської) діяльності.

Вивчення засад сучасної економічної ризикології сприятиме виробленню у майбутніх фахівців фінансистів глибокого розуміння сутності економічних явищ і процесів, гнучкого професійного мислення, опануванню сучасної методології аналізу та прийняття раціональних рішень, стратегії і тактики антикризового управління економічним (господарським) об’єктом за реальних умов.

Навчально-методичний посібник з дисципліни “Ризикологія” містить теоретичні підходи до розу­міння природи невизначеності й економічного ризику, пове­дінки осіб, що приймають рішення в умовах ризику, а також теоретичні передумови і найбільш розповсюджені практичні методи оцінки ризиків у роботі підприємств різних галузей і видів діяльності, основних способів зниження ризиків.

Розглянуто основні фактори, що впливають на зростання або зменшення ступеня ризику, правильне і своєчасне ураху­вання яких сприяє зниженню ризику конкретного виду діяль­ності до прийнятного (мінімально можливого) рівня. Висвіт­лено важливі питання, які розкривають різні підходи до оцін­ки ризиків і їх урахування при фінансовому аналізі інвести­ційних проектів..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]