Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mali_pidpriyemstva_lektsia.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
36.73 Кб
Скачать

II. Особливості складання фінансової звітності Склад звітності і терміни її подання

Згідно із Законом про бухоблік усі підприємства та організації повинні на підставі даних бухгалтерського обліку щоквартально складати і подавати користувачам фінансову звітність. До основних користувачів можна віднести інвесторів і державу в особі статистичних органів. Іншими можливими користувачами можуть бути податкові органи (на їх прохання), банки (якщо підприємство має намір узяти кредит), казначейство (якщо підприємству надаються дотації з бюджету) та ін.

Фінансова звітність СМП повинна складатися наростаючим підсумком з початку звітного (календарного) року згідно з П(С)БО 25 "Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва".

До фінансового звіту (квартального і річного) включені тільки дві форми:

- "Баланс" (ф. № 1-м);

- "Звіт про фінансові результати" (ф. № 2-м).

Показники фінансового звіту наводяться в тисячах гривень з одним десятковим знаком (п. 1 П(С)БО 25). Терміни подання звітності встановлені п. 5 Постанови № 419, а саме:

- для річної - не пізніше 20 лютого року, що настає за звітним роком;

- для квартальної - не пізніше 25-го числа місяця, що настає за звітним кварталом.

Показники Балансу, які при визначенні підсумків віднімаються (тобто сальдо контрактивних і контрпасивних рахунків), у звітності повинні наводитися в дужках. Дужки в затвердженому оригіналі форми "Баланс" уже надруковані і в такому варіанті (тобто без знищення дужок) повинні надаватися користувачам.

Особливості складання ф. № 2-м

Фінансовим результатом діяльності будь-якого підприємства є прибуток або збиток. Як відомо, третього не дається.

Прибуток або збиток визначається шляхом зіставлення доходів і витрат підприємства від різних видів діяльності. Доходи і витрати ведуться на різних рахунках, які після закінчення року повинні бути віднесені на рахунок 79 "Фінансові результати". Із цього випливає, що рахунки доходів і витрат є рахунками тимчасовими і кожного року їх відлік починається з нульового сальдо.

Показники звіту про фінансові результати, які при визначенні підсумків віднімаються (тобто показники витрат), у звітності повинні наводитися в дужках. Дужки в затвердженому оригіналі форми фінансової звітності вже надруковані і в такому варіанті (тобто без знищення дужок) повинні надаватися користувачам.

III. Виправлення помилок убухгалтерському обліку

Слід визнати, що яку б форму бухгалтерського обліку підприємство не вибрало, воно не застраховане від помилок у бухгалтерському обліку. Тому необхідно знати, як виправляються такі помилки.

Про виправлення в бухгалтерському обліку треба сказати таке (П(С)БО 6 "Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах"):

- якщо помилка допущена і виявлена в поточному році, то вона виправляється шляхом коригування бухгалтерських записів поточного звітного року;

- якщо помилка допущена в попередніх роках, а виявлена в поточному році, то таке виправлення здійснюється коригуванням рахунка 44 "Нерозподілений прибуток (непокриті збитки)".

Розглянемо на практиці, як же виправляються помилки в бухгалтерському обліку.

Якщо помилка допущена і виявлена в поточному році

Спосіб коригування бухгалтерських записів установлений Наказом № 88 і залежить від того, чи виявлена помилка в тому ж місяці, у якому допущена, чи в наступних місяцях поточного року.

- Якщо помилка виявлена в тому ж місяці, у якому допущена, то неправильний запис (текст чи цифра) закреслюються, а над закресленим записом надписується правильний текст чи цифра. Закреслення здійснюється однією рискою, але так, щоб можна було прочитати виправлене. Виправлення помилки відбувається шляхом напису "Виправлено" із зазначенням дати виправлення, а також підтверджується підписом особи, відповідальної за цей документ.

- Якщо помилка виявлена в наступних місяцях поточного року, наприклад, завищені витрати, то таке виправлення здійснюється методом "сторно" у записах поточного місяця. Цей метод вимагає складання бухгалтерської довідки (зразок заповнення бухгалтерської довідки дивіться нижче), у якій пояснюється помилка. Довідка підписується особою, яка здійснює виправлення, із зазначенням дати виправлення. Таким чином, на підставі бухгалтерської довідки здійснюються такі записи:

- у регістр обліку поточного місяця ще раз заноситься запис, що виправляється, але вже або червоним чорнилом, або зі знаком "мінус";

- у цьому ж місяці здійснюється правильний запис темним чорнилом.

Якщо помилка допущена в попередніх роках, а виявлена в поточному році

У таких випадках виникає необхідність застосування П(С)БО 6. Якщо коротко, то для виправлення помилки підприємству треба відкоригувати сальдо рахунка 44 "Нерозподілений прибуток (непокриті збитки)".

При виявленні будь-якої помилки у звітності минулих років СМП необхідно зробити всього два стандартних кроки.

Крок 1. Визначити суму коригування залишку нерозподіленого прибутку або непокритого збитку на початок року і за допомогою бухгалтерської довідки відобразити таке коригування на відповідних рахунках бухгалтерського обліку.

Крок 2. Виправити вступне сальдо за рядком 350 у Балансі (ф. № 1-м) за звітний рік. Форма бухгалтерської довідки затверджена Наказом № 356.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]