Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_2.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Критерії біологічного віку

Зміст

Вступ 3

1. Біологічний вік 4

2. Показники зрілості 6

3. Морфологічна зрілість 11

Висновок 13

Список використаної літератури 14

Вступ

Біологічний вік, йди вік розвитку, може випереджати або відставати від паспортного. При визначенні біологічного віку враховують досягнутий окремим індивідом рівень розвитку морфологічних структур і функцій у порівнянні з середнім хронологічним віком тієї групи, якій відповідає за рівнем свого розвитку. індивідуальні коливання процесів росту і розвитку і послужили підставою для введення поняття «біологічний вік», або «вік розвитку».

Основними критеріями біологічного віку вважаються:

1) зрілість, оцінюється за ступенем розвитку вторинних статевих ознак;

2) скелетна зрілість (порядок і терміни окостеніння кістяка);

3) зубна зрілість (терміни прорізування молочних і постійних зубів, стертость зубів);

4) показники зрілості окремих фізіологічних систем організму на підставі вікових змін мікроструктур різних органів;

5) морфологічна і психологічна зрілість.

Морфологічна зрілість оцінюється на підставі розвитку опорно-рухового апарату ─ м'язової сили, статичної витривалості, частоти і координації рухів.

З морфологічної і фізіологічної зрілістю тісно пов'язана шкільна зрілість, під яким розуміють ступінь психофізіологічної і морфологічної зрілості, достатню для початку шкільного навчання.

Оцінка морфологічної зрілості заснована на зміні пропорцій тіла, що відбувається від того, що сповільнюється зростання голови і шиї, але прискорюється зростання кінцівок [6].

1. Біологічний вік

Закономірності постнатального росту та дозрівання властиві всім людям без винятку, хоча існує значна індивідуальна (і популяційна) мінливість у відношенні часу проходження тих чи інших стадій, темпів росту і дозрівання, а також термінів досягнення і величини дефінітивних розмірів. Оцінка цієї варіабельності тісно пов'язана з поняттям «біологічний вік». Сам термін з'явився у 30-40-ті роки ХХ ст. в працях російських учених В. Г. Штефко, Д. Г. Рохліна та ін Біологічний вік, як і вік паспортний, є тимчасовою характеристикою, тобто функцією часу, але, на відміну від останнього, відображає темпи індивідуально зростання, розвитку, дозрівання і старіння організму. У зарубіжній літературі використовується також термін «вік розвитку», який по суті є ідентичним.

Добре відомо, що в будь-якій групі дітей однакового паспортного (хронологічного) віку є такі, які видаються набагато дорослішими, і навпаки.

Хронологічний вік не дає оцінити відмінності між дітьми у відношенні досягнутої ними стадії зрілості. Досить марними видаються в цьому плані і прості вимірювання довжини ваги і тіла. Для оцінки відмінностей у темпах дозрівання дітей існують різні критерії «біологічного віку». Загалом, поняття «біологічного віку» може успішно використовуватися протягом усього онтогенезу людини, а не тільки періоду, пов'язаного з ростом і розвитком.

«Біологічний вік» можна визначити як ступінь відповідності (невідповідності) морфофункціонального статусу даного індивіда якомусь середньому рівню розвитку в тій чи іншій «референтної» групі (віково-статевої, етнотериторіальну і т.д.). Таким чином, біологічний вік дає оцінку індивідуального вікового статусу. У принципі, така оцінка може проводитися з використанням практично будь-яких систем організму, оскільки всі вони характеризуються певними змінами протягом усього постнатального онтогенезу. Однак фахівці використовують далеко не всі з них. Існують чіткі критерії оцінки біологічного віку, які й дозволяють виробляти його зіставлення на самих різних рівнях.

Ознаки, використовувані для оцінки біологічного віку, повинні задовольняти цілому ряду вимог. Перш за все, вони повинні відображати чіткі вікові зміни, які піддаються опису або вимірюванню. Спосіб оцінки цих змін не повинен завдавати шкоди здоров'ю випробуваного і викликати у нього неприємні відчуття. І, нарешті, він повинен бути придатний для скринінгу великої кількості індивідуумів.

У ауксологіі застосовуються різні системи оцінки біологічного віку, що задовольняють перерахованим вимогам. Це так звані кістковий вік, зубної вік, статевий розвиток, загальне морфологічне розвиток, фізіологічна зрілість, психічний і розумовий розвиток і деякі інші [1].

Статева зрілість оцінюється на підставі ступеня розвитку статевих ознак, таких як волосся на лобку і в пахвових западинах, набухання сосків, виступання кадика, мутація голосу, розвиток молочних залоз і настання менархе у дівчаток.

У період скелетної зрілості основними показниками вікової диференціювання кісток скелета є центри окостеніння, збереження або закриття епіфазарних хрящових зон росту. У дорослих оцінюються пов'язані з процесом старіння зміни компактного речовини кістки (його витончення), губчастої речовини (розрідження). У періоді старіння як критерій біологічного віку використовується прояви остеопорозу та остесклероза, остеофитозом (розростання кісткової тканини в області фаланг кисті, стопи і на хребцях).

Зубний вік визначається на підставі числа прорізалися і знаходяться в стані заміни молочних зубів у дитини, а у дорослих ─ станом безвиході постійних зубів.

При визначенні вікових змін фізіологічних і біохімічних процесів звертають увагу на темпи обміну. З припиненням ростових процесів основний обмін знижується.

При огляді шкірних покривів звертають увагу на варикозні розширення та інші відхилення.

Морфологічна зрілість оцінюється на підставі розвитку опорно-рухового апарату ─ м'язової сили, статичної витривалості, частоти і координації рухів.

Про психофізіологічної зрілості судять за результатами виконання тестів Керна ─ Ірасека. Оцінка морфологічної зрелостіоснована на зміні пропорцій тіла, що відбувається від того, що сповільнюється зростання голови і шиї, але прискорюється зростання кінцівок. На підставі цього морфологічними показниками шкільної зрілості служать три індекси і «філіппінський тест».

«Філіппінська тест» ─ вправу, що складається в перевірці того, чи дістає дитина правою рукою, покладеною поперек тімені, до лівого вуха [3].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]