Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА авторитет.docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
22.05.2015
Размер:
97.94 Кб
Скачать

2.1 Завдання, зміст і організація дослідження

Для того щоб учитель міг успішно виконувати свої основні завдання (навчання і виховання дитини) необхідно, щоб він був авторитетом в очах своїх учнів. Для цього він повинен володіти двома основними компонентами педагогічного авторитету (особистісним і професійним). Слід вважати, що в залежності від того, хто оцінює професійно-особистісні значимі властивості (якості) вчителі, вони будуть по-різному представлені.

Завданням нашого констатуючого експерименту було перевірка висунутої нами гіпотези (у початкових класах переважає особистісний компонент педагогічного авторитету). Ми хочемо перевірити, які професійні та особистісні якості вважають необхідними для авторитетного вчителя. Ми обрали учнів 4 класу для проведення досліджень. 

Для виявлення професійно-особистісних якостей вчителя, які є найбільш значущими для молодших школярів, ми обрали наступні методи. 

1.Метод твори. 

Дітям пропонувалося написати твір на одну з тем: "Яким я уявляю справжнього вчителя", "Які риси характеру я хотів (ла) би перейняти у свого вчителя". 

2.Методика "Продовж речення". 

Були дані пропозиції типу: "Я люблю свого вчителя, тому що він..." (дивись додаток). 

3.Метод ранжирування. 

Пропонувалися якості вчителя - вихователя, які необхідно було розташувати за ступенем важливості (дивись додаток). 

Також використовувався метод тестування. Тест був використаний з метою виявлення значущих якостей вчителя і відносин між вчителем і учнем. 

2.2 Аналіз результатів дослідження

Метою нашого експерименту була перевірка твердження, що у початкових класах переважає особистісний компонент педагогічного авторитету. 

Розглянемо отримані результати досліджень. Почнемо з питання про те, які якості вчителя вважають найбільш важливими молодші школярі.

Проаналізувавши твір, можна зробити висновок про те, що учні підкреслюють у своїх вчителів "доброту", "ввічливість", "розум", "красу", "любов до дітей". І як небажані якості вчителя "злість", "галас". Багато учнів пишуть, що їм подобається їхній учитель і вони не хотіли б собі іншого. Ні в одному з творів учні не вказали на те, що вчитель повинен знати свій предмет. У творах діти писали що на їхню думку вчитель не повинен: "кричати на дітей", "говорити одне, а робити інше", "ділити дітей на улюбленців і не улюбленців", "обіцяти і не виконувати", та ін.. Вчитель не повинен допускати "неохайності в зовнішності", "нудьги на уроці". В основному твори зводилися до опису особистісних якостей вчителя. 

Використовуючи методику "Продовж речення" ми отримали наступні результати. Пропозиція"Я люблю свого вчителя, тому що він ..." має такі варіанти доповнення: "добрий", "справедливий", "чуйний", "багато знає", "красивий", "цікаво проводить уроки". Така якість як "доброта" вказали більше ні 75% дітей.

Друге речення "Учитель - це..." мало наступні продовження: "хороша людина", "дорога мені людина", "друг", "людина, яка вчить", "людина, яка вчить і любить дітей", "людина, яка терпляче навчає дітей". 

Можна зробити висновок, що вчитель є референтним для молодшого школяра. І даючи визначення вчителю, вони вказують на такі його якості як доброта, любов до дітей і терпіння. 

Пропозиція"Я хотів (ла) би, щоб вчитель був ..." мало наступні продовження: "добрим", "звичайним", "красивим", "справедливим", "терплячим", "акуратним", "такий, який він є".

Пропозиція"Я слухаю вчителя, тому що він ..." мало наступні варіанти продовження: "говорить мені слухатися", "добрий", "справедливий", "старший", "наш вчитель", "старший і розумніший", "вчить мене ".

Пропозиція "Мені не подобається у вчителя ..." було доповнено наступними варіантами: "Що він лається "," злість "," строгість "," що в нього іноді вривається терпіння". 

З цих варіантів видно, що така якість як терпіння необхідно вчителю початкових класів. 

Пропозиція "Мені подобається коли учитель ..." мало наступне речення: "добрий", "терплячий", "говорить", "пояснює", "цікаво веде уроки", "красивий", "ставить гарні оцінки". І не подобається, коли вчитель: "Засмучений", злиться", "лається", "кричить", "підвищує голос", "не запитує мене", "ставить двійки". 

Проаналізувавши відповіді молодших школярів, отримані методами твори і продовж речення, а також враховуючи результати методу ранжирування, можна зробити наступний висновок і оформити його у вигляді таблиці.

№ 

Показники 

% Відповідей

Доброзичливий 

95 

Терплячий 

83 

Любить дітей 

64 

Справедливий 

57 

Чуйний 

51 

Цікаво веде уроки 

36 

Добре пояснює урок 

21 

Багато знає 

10 

Вимогливий 

10 

Акуратний 

Таким чином, з таблиці видно, що найбільш значущим для молодшого школяра є особистісний компонент педагогічного авторитету. Це такі якості як доброта, терплячість, любов до дітей, справедливість. Авторитет учителя будується на тому, який він у взаєминах з дитиною. Це можна пояснити тим, що молодші школярі цінують у першого вчителя, перш за все, зрозумілі їм людські якості, а в оцінці професійних властивостей не можуть. Це пов'язано також з психологієюмолодшого школяра. Для них їх вчитель найкращий. До вступу до школи найближчимидорогимилюдьми для дитини є його рідні. У школі дитина потрапляє в іншу спільноту, з іншими вимогами та обов'язками.

Учитель стає для дитини основною фігурою в школі. Він йому довіряє у всьому. Учитель стає для дитини близькою людиною, якщо він добрий та терплячий. І він висуває до нього такі ж вимоги, які він пред'являє до своїх близьких. Ми думаємо, що саме тому на першому місці у молодших школярів варто особистісний компонент педагогічного авторитету.

Якщо проаналізувати результати дослідження молодших школярів, можна зробити наступний висновок. Молодший школяр у силу своїх психологічнихособливостей ставить на перше місце особистісний компонент педагогічного авторитету. Він повністю перебуває під впливом особистості вчителя, в силу його значущості в його житті.

Порівняємоотримані результати з результатами дослідження проведеного протягом 1994-2001р. на базі Ярославського державного університету імені К. Д. Ушинського. Загальна вибірка склала більше п'ятисот чоловік.

Опитуваними були студентистаціонару і заочники з педагогічним стажем від одного року і більше. Емпіричні дані були отримані за допомогою комплексу методів-спостережень, бесід,анкетування, аналізу шкільних творів про першого вчителя. Експертам було поставлено питання про те, які спеціальні знання та вміння вони вважають найбільш важливими для роботи з учнями молодших класів.Отримані відповіді представлені в таблиці № 1, (дивись додаток).

З показників видно, що до категорії найважливіших для першого вчителя включили такі знання та вміння, які цілком можна характеризувати як спеціальні по суті або за способом їх застосування на практиці, (вміння спілкуватися з дітьми, вміння організовувати дітей). Разом з тим названі і деякі загально педагогічні знання та вміння (методичні, знання вікових та індивідуальних особливостей учнів та ін.) але спеціальна підготовленість вчителя оцінюється вище. 

Цікава також думка експертів про головні рисах характеру, які потрібні вчителю-вихователю початкових класів. Результати наведені в таблиці № 2 (дивись додаток).

Згідно рангової послідовності до головних віднесені такі риси характеру вчителя початкових класів, як доброта, терпіння, уважність, чуйність, правдивість, самовладання, вимогливість та ін.. У цілому перелік якостей виявився досить довгим. І всі названі якості є дійсно важливими для успіху професійної діяльності будь-якого вчителя. 

У заключній частині експертам було запропоновано дати п'ять головних якостей необхідних вчителю початкових класів. Дані увійшли до таблиці № 3 (дивися додаток).

З показників таблиці видно, що введене обмеження на перелік головних якостей дозволило виявити найбільш важливі з точки зору експертів якості вчителя початкових класів. За загальною кількістю отриманих результатів можна скласти таку таблицю. 

№ Рангу 

Показники 

Любов до дітей 

Професійнапідготовка.

Терпіння 

Доброта 

Педагогічна майстерність.



Ми бачимо, що отримані результати свідчать про те, що для вчителя початкових класів однаково важливі як особистісний, так і професійний компоненти педагогічного авторитету вчителя.