Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ ЭД целая =))))).doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
200.7 Кб
Скачать

3. Конкурентне середовище підприємства, умови його формування та чинники впливу.

Конкурентне середовище — це результат і умови взаємодії великої кількості суб'єктів ринку, що визначає відповідний рівень економічного суперництва і можливість впливу окремих економічних агентів на загально ринкову ситуацію. Умови конкурентного середовища, які слід сформувати, включали в себе: рівноважні ціни; ринок ресурсів і забезпечення їх мобільності; перехід до ринку щільному; шар ринкових суб'єктів як ефективних власників; боротьбу з тіньовою економікою;зниження бюрократичних бар'єрів організації і для розширення бізнесу; забезпечення прозорості товарно-грошових потоків. Чинники впливу на конкурентне середовище підприємства: суперництво між конкуруючими продавцями однієї галузі; конкуренція з боку товарів, що виробляються фірмами інших галузей, і що є гідними замінниками (субститутами), а також конкурентоспроможні за ціною; загроза входу в галузь нових конкурентів; економічні можливості та торгівельні спроможності постачальників;економічні можливості та купівельні спроможності покупців.

11. Вартість господарюючого суб'єкта: концепції природи вартості; предмет, мета й принципи оцінки

Розуміння вартості господарюючого суб'єкта як сполучення корисності й витрат ресурсів на його створення відрізняє реальну вартість від балансової або бухгалтерської вартості, що відбиває тільки минулі витрати, тому що додатково враховує здатність підприємства бути носієм корисності та джерелом благ для його власників.

У сучасному підході до оцінки вартості підприємства вартість розглядається як розрахункова величина, що дорівнює грошовій сумі, за яку передбачається перехід майна з рук в руки на дату оцінки в результаті комерційної угоди між добровільним покупцем і добровільним продавцем.

Залежно від характеру об'єкта розрізняють такі види експертної оцінки майна [26; 32]:

цілісних майнових комплексів підприємств;

акцій (часток, паїв) у статутних фондах господарчих товариств; нематеріальних активів; рухомого майна; нерухомості.

У процесі оцінки вартості підприємства (бізнесу) можна виділити три основних етапи (або сім більш дрібних):

Підготовчий етап: вибір стандарту вартості й методів оцінки; підготовка інформації для проведення оцінки; оцінка фінансового стану підприємства; оцінка ризиків підприємства.

Оцінний етап: виконання необхідних розрахункових процедур, передбачених обраними методами оцінки підприємства (бізнесу).

Заключний етап: коригування вартості підприємства (бізнесу); складання звіту про оцінку.

Ринкову вартість господарюючого суб'єкта визначають за такими принципами:

  • принципи, що базуються на уявленнях власника (користувача): корисності, заміщення, очікування;

  • принципи, пов'язані з оцінкою землі, будинків, споруд та іншого майна, що складає єдиний майновий комплекс: факторів виробництва, залишкової продуктивності, внеску, віддачі, що зростає або зменшується, пропорційності (збалансованості), оптимального розміру, поділу та сполучення майнових прав;

  • принципи, пов'язані з ринковим середовищем: порівнянності, залежності, відповідності, конкуренції, пропозиції та попиту, зміни вартості;

  • принцип найкращого й найбільш ефективного використання.

Ці принципи оцінки вартості є універсальними і застосовуються до всіх видів господарюючих суб'єктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]