Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 7.4.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
392.7 Кб
Скачать

Окислювачі

Горюча речовина

Джерело запалювання

Необхідні співвідношення

Рис. 1. Схема виникнення пожежі.

Окислювачі – це речовини, що здатні активно окислювати інші речовини чи легко розкладатися з виділенням речовин, що активно окислюються. До них відносяться кисень, чистий або у складі повітря, хлор та інші.

Окислювач разом з горючою речовиною утворює так зване горюче середовище.

Горюча речовина — це тверда, рідинна чи газоподібна речовина, здатна горіти під дією вогню.

Джерело запалювання – це джерело тепла, яке має відповідну температуру і запас теплової енергії, достатні для запалення чи виникнення горіння.

Треба звернути увагу на необхідні співвідношення між вказаними умовами виникнення горіння. Наприклад, коли в атмосфері приміщення кисню буде менш як 16%, то горіння буде неповним. На цьому принципі побудовані системи газового пожежегасіння усередині приміщень. Або інший приклад. Чи можна одним сірником запалити дерев'яний стіл? Звичайно ні. Проте папірець легко займеться і від такого вельми не потужного джерела запалювання.

Відсутність хоча б одного з компонентів наведеної схеми повністю виключає можливість виникнення горіння, що є найважливішим постулатом, на якому ґрунтується більшість спеціальних заходів, спрямованих на попередження виникнення пожежі, та методика аналізу пожежної небезпеки.

Коли людина перебуває в зоні впливу пожежі, то вона може потрапити під дію таких небезпечних та шкідливих факторів: токсичні продукти згоряння, вогонь, підвищена температура середовища, дим, недостатність кисню, руйнування будівельних конструкцій, вибухи, витікання небезпечних речовин, паніка.

Токсичні продукти згоряння становлять найбільшу загрозу для життя людини, особливо при пожежах в будівлях. Основними джерелами токсичних продуктів згоряння є синтетичні матеріали, що в значній кількості знаходяться у житлових і виробничих приміщеннях. Так при горінні пінополіуретану та капрону утворюється ціаністий водень (синільна кислота), при горінні вініпласту – хлористий водень та окис вуглецю, при горінні лінолеуму – сірководень та сірчистий газ. Відомо, що вміст у повітрі 0,4% СО – смертельний.

Вогонь – надзвичайно небезпечний фактор пожежі. Температура полум’я під час пожежі може сягати 1200-14000 С. Мінімальна відстань у метрах, на якій людина ще може знаходитись від полум’я приблизно складає R=1,6H, де Н – середня висота факела полум’я.

Небезпека підвищеної температури полягає у тому, що вдихання розігрітого повітря разом із продуктами згоряння може призвести до ураження органів дихання та смерті. В умовах пожежі підвищення температури середовища до 600С вже є життєво небезпечним для людини.

Дим викликає інтенсивне подразнення органів дихання та слизових оболонок. Крім того він значно погіршує видимість при евакуації людей.

Недостатність кисню небезпечна для життя людини. При зниженні його кількості до 14% втрачається координація рухів, з’являється слабкість, запаморочення, загальмовується свідомість.

Вибухи, витікання небезпечних речовин можуть бути спричинені їх нагріванням під час пожежі, розгерметизацією ємностей та трубопроводів.

Руйнування будівельних конструкцій відбувається внаслідок втрати ними несучої здатності під впливом високих температур та вибухів.

Паніка спричиняється в основному швидкими змінами психічного стану людини, як правило, депресивного характеру в умовах екстремальної ситуації. Це може призвести до масової загибелі людей.

Забезпечення пожежної безпеки повинно бути невід'ємною частиною державної діяльності щодо охорони життя та здоров'я людей, національного багатства і навколишнього природного середовища.