Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка для стаціонара (Велит).doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
10.91 Mб
Скачать

Контрольні запитання

1. На яких фермах застосовують і які корми роздають за допомогою КТУ-10, РСП-10, РМК-1,7, КУТ-ЗА, КС-1,5, КСП-0.8А,

2. Основні елементи роздавача і їх призначення.

3. Принцип роботи кормороздавача.

4. Як регулюють норму видачі корму?

5. Як вивантажити корм через задній борт (КТУ-10А, РММ-Ф-6)?

Лабораторна робота№4 Механізація водопостачання ферм і напування тварин

Мета роботи: вивчити джерела водопостачання і водозабірні споруди, будова і роботу водопідіймачів та насосів, будова водонапірних споруд і різних типів автонапувалок.

Порядок виконання роботи.

1.Вивчити джерела водопостачання і водозабірні споруди.

2.Вивчити будову і роботу водопідіймачів та насосів.

3. Вивчити будову водонапірних споруд і різних типів автонапувалок.

Обладнання:напувалки, плакати

.Джерела водопостачання. Для водопостачання тваринницьких ферм використовують води рік, озер, штучних водойм, підземних джерел, а також опади. Поверхневі води (рік, каналів і водойм) в санітарному відношенні поступаються перед підземними, тому що вони забруднюються; кількість і якість води, її температура непостійні і залежать від пори року. Така вода потребує очищення, що значно збільшує її вартість. Наприклад, вартість 1 м3 води поверхневого джерела з очищенням її на повільних фільтрах приблизно в 4 рази більша за вартість 1 м3 води з підземного джерела.

Як джерело водопостачання підземні води набули великого поширення. Вони кращі від поверхневих вод за якістю, менше піддаються коливанням температури навколишнього середовища. Підземні води (рис. 1) утворюються під землею в товщі фільтруючих ґрунтів (піску, гравію, мергелю та ін.) внаслідок просочування в землю атмосферних і поверхневих вод, які заповнюють пори й пустоти у водопроникних гірських породах. Підземні води поділяють на ґрунтові з вільною поверхнею і міжпластові (безнапірні й напірні).

Ґрунтові води з вільною поверхнею залягають на першому від поверхні землі водонепроникному шарі на порівняно невеликій глибині. Ці води за якістю в багатьох випадках цілком придатні для напування тварин, але води можуть забруднюватись нечистотами, що просочуються вглиб ґрунту.

Міжпластові води залягають між двома водонепроникними шарами. Вони можуть бути напірними (артезіанськими) і безнапірними. Якщо пласти розміщені похило і вода заповнює всю товщу породи між двома водонепроникними шарами, то вода опиниться під тиском і в колодязях чи свердловинах, улаштованих на таких місцях, підніматиметься вгору. Якщо вода фонтанує з свердловини під напором, то таке джерело називається самовиливним. Іноді міжпластові води заповнюють водоносні горизонти неповністю і не мають вільної поверхні; у цьому випадку вони є безнапірними. Підземні води можуть вільно виходити на поверхню землі у вигляді висхідних або низхідних джерел.

Рис. 1. Схема утворення і залягання ґрунтових (А), між пластових (Б) і артезіанських (В) підземних вод:

1 – шахтовий колодязь; 2 – артезіанська свердловина; 3 – артезіанська само виливна свердловина; 4 – висхідне джерело; 5 – низхідне джерело; ВП – водопроникні породи; ВН – водонепроникні породи.

Водозабірні споруди. Для забору води з джерела використовують водозабірні споруди. Залежно від виду джерела застосовують різні типи споруд. З відкритих водойм і водотоків воду беруть за допомогою руслових і берегових водозабірних споруд.

Руслові водозабори застосовують у тому разі, коли воду беруть з середньої частини річки, яка має пологі береги і невелику глибину. На рис. 2 наведено схему найпростішого руслового водозабору, що складається з водоприймача 1, самопливної лінії 2, берегового колодязя 3, насосної станції 4. Водоприймач розміщують на кінці самопливної лінії, при цьому його воронку розміщують на висоті не менш як 0,5 м від дна ріки і забезпечують фільтром. Самопливні лінії звичайно роблять із стальних або чавунних труб, рідше з азбестоцементних і залізобетонних. Тепер почали застосовувати труби з поліетилену. Діаметр трубопроводу розраховують на проходження в ньому води з швидкістю 0,6. . .0,9 м/с. Самопливні лінії укладають з підйомом до берегового колодязя, що поліпшує їх експлуатацію. При цьому потрібно, щоб рівень води в колодязі був вищий від устя самопливної труби. Лінії водозабору для надійності роблять з двох віток і прокладають на глибині незамерзаючого шару ґрунту.

Береговий колодязь розміщують якомога ближче до річки на місці, що не затоплюється повінню. Його будують з армованого бетону, каменю або цегли. Форма колодязя кругла. У береговому колодязі вода відстоюється від піску і різних суспензій.

Рис. 2. Схема руслового водозабору:

1 – водоприймач; 2 – самопливна лінія; 3 – береговий колодязь; 4 – насосна станція.

Берегові водозабори застосовують при достатній глибині коло берега річки і стійкому ґрунті. На рис 3 показано водозабірну споруду берегового типу.

При водопостачанні пасовищ з поверхневих, порівняно чистих джерел вода забирається безпосередньо всмоктуючими трубами насосів, що встановлюються на пальовому помості.

Рис. 3. Водозабірна споруда берегового типу:

1 – водоприймач; 2 – самопливна труба; 3 – засувка; 4 – береговий колодязь.

Для забору води з підземних джерел застосовують шахтові і трубчасті колодязі.

Шахтові колодязі звичайно споруджують при заляганні підземних вод на глибині не більш як 40 м. Такий колодязь (рис 4) являє собою вертикальну виробку в ґрунті, що урізується в водоносний пласт і складається з шахти 4, водоприймальної частини 5 і оголовка 2. Шахту роблять квадратного перерізу з стороною 1...3 м або круглого діаметром 1...3м. Для кріплення стін шахти застосовують дерево, камінь, бетон, залізобетон, цеглу.

Рис. 4. Схема шахтового колодязя:

1 – вентиляційна труба; 2 – оголовок; 3 – глиняний замок; 4 – шахта; 5 – водоприймальна частина; 6 – донний фільтр.

Водоприймальна частина колодязя є продовженням ствола, заглибленого в водоносний шар не менше як на 2.. .2,5 м. У стінках цієї частини влаштовують спеціальні отвори для проходження води в колодязь. На дні водоприймальної частини обладнують піщано-гравійний (донний) фільтр 6 товщиною 25...30 см. Оголовок колодязя (перерізом м і висотою до1 м) оточують глиняним замком3, щоб у колодязь не потрапляла забруднена поверхнева вода. Для вентиляції колодязя обладнують трубу 1.

Коли вода з колодязя не відбирається, то її рівень знаходиться на тій самій глибині, що й рівень підземних вод. Цей рівень називають статичним. При заборі води її рівень знижується. Внаслідок різниці рівнів, що утворилася, підземна вода почне надходити з водоносного шару в колодязь. Коли кількість води, яка забирається з колодязя, дорівнюватиме кількості води, що надходить з водоносного шару в колодязь, настане рівновага і в колодязі встановиться незмінний рівень води. Цей знижений рівень води в колодязі називають динамічним.

Кількість води, що надходить з джерела за певний проміжок часу, називають дебітом джерела. Дебіт звичайно вимірюють в літрах за секунду (л/с) або в кубічних метрах за годину (м3/год). Приплив води в колодязі з водоносного шару залежить від таких факторів: фільтраційних властивостей і потужності водоносного пласта, величини зниження рівня води при відкачуванні, діаметра, конструкції і ступеня заглиблення колодязя в водоносний пласт. Дебіт шахтових колодязів часто визначають способом відкачування.

Трубчасті колодязі застосовують для добування підземних вод, які залягають на глибині до 150 м, а іноді й глибше. Такий колодязь являє собою глибоку свердловину діаметром до 350 мм. В свердловину опускають обсадні труби, які захищають стінки колодязя від обвалу і перекривають водоносні пласти, розміщені вище від експлуатованого. Всередині колони труб розміщують водопідйомне устаткування.

Трубчастий колодязь (рис. 5) складається з водоприймальної частини, ствола і оголовка. Водоприймальна частина (фільтр) заглиблюється в водоносний пласт. Вона складається з надфільтрової труби 4, фільтруючої частини 5 і відстійника 6. Труба 4 з'єднує фільтр з нижньою частиною обсадної труби 2. Місце з'єднання ущільнюється сальником 3. Трубчасті колодязі обладнують щілинними, сітчастими, гравійними або блоковими фільтрами. Тип фільтра вибирають залежно від гранулометричного складу водоносних порід. У стійких кам'яних породах з тріщинами влаштовують безфільтрові трубчасті колодязі, в яких вода з водоносного шару надходить безпосередньо в нижню частину ствола колодязя.

Рис. 5. Схема трубчастого колодязя:

1 – кондуктор; 2 – обсадні труби; 3 – сальник; 4 – над фільтрова труба; 5 – фільтруюча частина; 6 – відстійник фільтра.