Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка для стаціонара (Велит).doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
10.91 Mб
Скачать

Контрольні запитання

1.Де і з якою метою використовують машини ИКС-5М, ИКМ-Ф-10, ЗПК-4?

2. Основні елементи машини і їх призначення.

3. Поясніть робочий процес машини.

4. Як регулюють крупність продукту?

5. За яким принципом та якими пристроями відокремлюються важкі домішки (каміння, метал) ?

6. Як очищають воду (ИКС-5М) перед повторним використанням?

7. Які фактори обумовлюють якість миття?

8. Що дає безвальна конструкція шнека (ИКМ-Ф-10)?

9. Які недоліки розміщення електропривода під коренерізкою (КПИ-4, ИКМ)?

10. Як впливає зміна частоти обертання диска коренерізки (ИКМ-Ф-10) на ступінь подрібнення продукту?

11. У чому переваги і недоліки молоткового подрібнювача порівняно з коренерізкою та навпаки?

Лабораторна робота№3 Механізація роздавання кормів

Мета роботи: вивчити будову і роботу стаціонарних кормороздавачів. ТВК-80Б, РКА-1000.

Порядок виконання роботи.

1. Вивчити будову і роботу машин безрейкового транспорту

2. Вивчити будову і роботу машин безперервного транспорту

3. Замалювати схеми кормороздавачів КТУ-10, КУТ-ЗА, РМК-1,7; кормороздавача РКА-1000М

Обладнання: макети кормороздавачів, плакати

Класифікація транспортних засобів. На тваринницьких фермах і комплексах застосовують такі види транспортних і навантажувальних засобів: пристрої безрейкового транспорту (кормороздавачі, візки, автомашини та ін.), наземні і підвісні машин, а механізми рейкового транспорту (самохідні електрифіковані кормороздавачі, вагонетки та ін.) і стаціонарні машини безперервного транспорту (транспортери, установки пневматичного і гідравлічного транспорту).

Машини безрейкового транспорту

На фермах і комплексах застосовуються такі машини безрейкового транспорту: причіпні тракторні кормороздавачі КТУ-10, РММ-5, КУТ-ЗА, РМК-1,7; начіпні (на шасі автомобіля) кормороздавачі РКА-8, КУТ-З.ОБ; електрокари ЗК-2; начіпні тракторні навантажувачі ПШ-0,4, ПБ-35А, ПЗ-0,8, ПСК-5,0; фуражир ФН-1,2; завантажувачі комбікормів ЗСК-Ю; тракторні причепи і ручні візки.

Кормороздавач КТУ-10 призначений для транспортування і розкладання на ходу в годівниці подрібнених грубих і соковитих кормів. При цьому ширина кормового проходу повинна становити не менш як 2 м, а висота годівниць — не більш як 0,75 м. Крім того, кормороздавач можна використовувати для підвезення зеленої маси (при заготівлі силосу і сінажу), подаванні її на стаціонарні транспортери, а також для перевезення різних сільськогосподарських вантажів з вивантажуванням назад поздовжнім транспортером.

Рис.1. Схема роботи кормороздавача КТУ-10А при одно- (а) і двобічному (б) роздаванні, з також при розвантажуванні (в):

1 — ходова частина; 2 — рама; 3 — поздовжній транспортер; 4 — кузов; 5 — бітері 6 — поперечний транспортер

Основними структурними елементами кормороздавача є ходова частина 1 (рис. 1), рама 2, поздовжній транспортер 3, кузов 4, бітери 5 і поперечний транспортер 6.

Ходова частина складається з передніх та задніх коліс, підвіски і тяговозчіпного пристрою. Підвіскою, є напівеліптичні листові ресори.

Приводні механізми — це кардан, вал привода, редуктор, проміжний вал та приводи поздовжнього і поперечного транспортерів. Привод поздовжнього транспортера здійснюється кривошипно-шатунним та храповим механізмами і забезпечує зміну величини ходу та напрямку руху транспортера. Подача транспортера та напрямок його руху залежать від положень ексцентрикового диска, робочої і фіксувальної собачок по відношенню до храпового ко-колеса.

Поздовжній транспортер складається з чотирьох замкнених ланцюгових контурів із скребками. У боковинах кузова є бітери, що забезпечують розпушування та рівномірне подавання корму на поперечний транспортер. Поперечний транспортер має два натягнених на валки стрічкових контури, які подають корм у годівниці (на один або два боки). Кормороздавач обладнаний гальмами.

Робочий процес виконується у такій послідовності. Завантаження корму в роздавач здійснюється від косарки-подрібнювача навантажувачами або транспортерами кормоцеху. Після доставки до місця годівлі тварин тракторист включає ВВП трактора і роздавач, рухаючись вздовж годівниць, видає корм на один або два боки.

При цьому поздовжній транспортер переміщує корм, що знаходиться на ньому, до бітерів. Останні зчісують, розпушують і скидають корм на поперечні транспортери, які подають його до годівниць.

Поздовжній транспортер приводиться в дію шатунно-храповим механізмом (рис. 2), який дозволяє змінювати норму видачі корму. За один оберт вала нижнього бітера шатун здійснює подвійний хід (вперед — назад). Робоча собачка шатуна, знаходячись у зачепленні з храповим колесом, повертає його на певний кут. Оскільки храпове колесо жорстко з'єднане з валом поздовжнього транспортера, останній також переміститься на певну відстань вперед і подасть корм до бітерів. Якщо ексцентриковий диск повернути проти годинникової стрілки, він перекриє частину зубців храпового колеса і собачка поверне його на менший кут. Внаслідок цього зменшиться подача поздовжнього тому задньому борту і зміненому напрямку руху поздовжнього транспортера.

Рис.2. Налагоджування храпового ме­ханізму для зміни норми видачі га напрямку руху поздовжнього транспортера вперед (а) або назад (6):

1 — фіксатор; 2 — важіль; 3 —- сектор; 4 — фіксуюча собачка; 5 — храпове ко­лесо; 6 — робоча собачка

Рис.3. Конструктивно-технологічна схема роздавача РММ-Ф-6:

1 — рама; 2 — поперечний транспортер; З — ходова частина; 4 — поздовжній транспортер; 5 — кузов; 6 — бітер

Рис.4. Конструктивно-технологічна схема змішувача-роздавача

РСП-10:

1 — ходова частина; 2 — рама; 3 — кузов; 4 — коробка ланцюгових передач; 5 — відбійні стрічки; 6 — верхні шнеки; 7 — пальці; 8 — засувка; 9 — вивантажувальний транспортер; 10 — нижній шнек

Роздавач-змішувач причіпний РСП-10 призначений для приймання компонентів раціону (подрібнених грубих кормів, силосу, сінажу, розсипних і гранульованих комбікормів тощо), транспортування, змішування і роздавання кормо-сумішки у тваринницьких приміщеннях та на відгодівельних майданчиках. Може використовуватися також як змішувач у технологічних лініях для приготування кормів.

Агрегатують із трактором МТЗ-80 та МТЗ-82. Привод здійснюється від ВВП трактора.

Роздавач складається з ходової частини 1 (рис. 4), рами 2, кузова 3 та причіпного пристрою.

Ходова частина являє собою дві колісні пари, встановлені на коливальних балансирах. Рама з дишлом виготовлені з гнутого профілю і є базою кузова. Кузов (з листової сталі) має боковий люк для вивантаження кормів та коробку 4 ланцюгових передач, розміщену на задній стінці.

Нижній 10 та верхній б шнеки складаються з труб, на кінцях яких приварені стрічки з лівою та правою навивками. У середній частині нижнього шнека замість стрічки приварені два пальці. Обидва верхні шнеки па торцях мають відбійні стрічки 5 і пальці 7, які запобігають ущільненню маси біля торцевих стінок кузова і підвищують ефективність змішування компонентів.

До складу вивантажувального транспортера 9 входять каркас, ланцюгово-планчасте транспортерне полотно, ведучий вал і натяжна вісь. На ведучому валу змонтована муфта автоматичного включення транспортера. Засувка бокового люка для вивантаження кормів виготовлена з листової сталі і приводиться в дію гідроциліндром.

Привод робочих органів роздавача включає в себе кардан та чотири контури ланцюгових передач.

Роздавач-змішувач працює так. Кормові компоненти подаються в бункер завантажувачами, транспортерами чи іншими технічними засобами. Змішування їх відбувається за допомогою шнеків при транспортуванні агрегату до місця роздавання кормів. Два верхніх шнеки транспортують

Верхній шар маси від середини до торцових стінок кузова звідки вона потрапляє на нижній шнек, а останній подає корм до середини кузова, де розміщений вивантажувальний транспортер.

Шнеки-мішалки включають перед завантаженням компонентів у кузов. Причому мало об’ємні та рідкі компоненти завантажують в останню чергу.

Для роздавання кормосумішок тракторист за допомогою гідросистеми опускає напрямний лотік і відкриває засувку. При цьому автоматично включається вивантажувальний транспортер і кормосумішка подається в годівниці.

Кормороздавач універсальний тракторний КУТ-ЗА призначений для доставки і роздавання вологих; або напіврідких сумішок та подрібнених соковитих кормів на свинарських фермах. Може використовуватись також як змішувач. Агрегатують із тракторами класу 1,4. Привод здійснюється від ВВП трактора.

Кормороздавач являє собою одновісний причеп, на якому змонтовані бункер з вивантажувальним вікном і скребковим транспортером, роздавальний шнек і напрямний лотік (рис. 5).

Бункер (зварної конструкції) виготовлений з листової сталі. Передня стінка з вивантажувальним вікном і засувкою нахилена відносно днища під кутом 60°. Бункер має вікна і отвори для встановлення натяжних пристроїв і зірочок транспортера. У задній стінці внизу знаходиться люк для проведення технічного обслуговування, а зверху — люк для механізованого завантаження кормороздавача. Всередині бункера на похилій частині розміщені напрямні для ланцюга скрепкового транспортера.

Рис.5. Кормороздавач КУТ-3А:

1 — шарнірна передача; 2 — зірочка; 3 — шток важеля муфти; 4 — натяжний пристрій; 5 — приводні ланцюги; 6 — приводна зірочка; 7 — роздавальний пристрій; 8 — редуктор зчеплення; 9 — редуктор; 10 — ведучий вал; 11 — зірочка; 12 — ходова частина; 13 — проміжний вал; 14 — кулачкова муфта

Останній складається з двох паралельних замкнених контурів роликових ланцюгів, до яких прикріплені скребки.

Вивантажувальний шнек розміщений нижче вивантажувального вікна. До кожуха шнека шарнірно кріпиться лотік і гідроциліндр.

Для привода робочих органів призначені карданна та ланцюгові передачі, проміжний вал і редуктор.

Робочий процес виконується у такій послідовності. Після завантаження і доставки корму до місця роздавання засувку вивантажувального вікна встановлюють на необхідну норму видачі, а лотік за допомогою гідроциліндра — у робоче положення. Для роздавання корму в годівниці включають ВВП трактора.

Рис.6. Конструктивно-технологічна схема роздавача КС-1,5:

1 — бункер; 2 — розрівнювач; 3 — вертикальний шнек; 4 — лопатева мішалка; 5 — камера; 6 — засувка; 7 — вивантажувальний шнек; 8 — ходова частина

Кормороздавач-змішувач КС-1,5 призначений для перемішування і роздавання сумішок на репродукторних та відгодівельних свинофермах.

Являє собою бункер 1 (рис. 6), змонтований на ходовій частині 8, що переміщується на рейковому шляху.

Бункер — зварної конструкції, середня частина — циліндричної форми, а верхня і нижня виконані за формою зрізаного конуса. Всередині бункера розміщений розрівнювач, шнекова і лопатева мішалки. Днище має вивантажувальні вікна, які перекриваються засувками. До днища кріпляться вивантажувальні шнеки та розподільна коробка. Лопатева мішалка складається з маточини, лопатей і пристрою, що запобігає зависанню корму. Вивантажувальний пристрій обладнаний спеціальним ущільненням. Переміщують засувку у напрямних за допомогою штурвала.

Привод візка здійснюється від мотор-редуктора через ланцюгову передачу, шнека та лопатевої мішалки — від мотор-редуктора через розподільну коробку, а вивантажувальних шнеків — клинопасовими передачами.

Всі названі елементи мають автономні електроприводи. Крім того, до складу електрообладнання входять пускозахисна апаратура, пульт керування, захисний пристрій, кінцеві вимикачі, магнітні пускачі та запобіжники.

Робочий процес роздавача здійснюється таким чином. Перед початком роботи закривають вивантажувальні вікна, включають привод мішалки, завантажують бункер кормом і роздавач пересувається до годівниць. Потім відкривають засувки, включають вивантажувальний шнек і роздають корми. Після видачі кормів роздавач повертають у вихідне положення. Норму видачі корму регулюють вели­чиною відкриття засувки.

Кормороздавач КСП-0,8А призначений для нормовано­го роздавання кормів у свинарниках-маточниках.

Кормороздавач — електрифікований, на рейковому ходу. Це двовісний візок, на якому змонтовані бункер 2 (рис. 7) для вологих кормосумішок і два бункери 1 для сухих кормів.

Рис.7 Конструкторсько- технологічна схема роздавача КСП- 0,8: 1 — бункер для сухих кормів; 2 — бункер для вологих кормів; 3 — лопатева мішалка;4 - з’єднувальна муфта; 5 — ворушилка; 6 — шнек для вивантаження вологих кормів; 7 — шиберна засувка; 8 — патрубок

Всередині першого встановлена мішалка 3, а в бункерах для сухих кормів — ворушилка 5. У нижній частині бункера для вологих кормів є вікна, під якими встановлені вивантажувальні шнеки 6. Вікна перекриваються засувками 7. Бункери для сухих кормів внизу мають вивантажувальні патрубки 8, якими роздаються корми поросятам. На окремій рамці встановлені дві фляги з рідкими кормами для поросят.

Візок і робочі органи приводяться в дію від автономних електродвигунів: візок — через редуктор і ланцюгову передачу, мішалка та ворушилки — через мотор-редуктор і ланцюгову передачу, а вивантажувальні шнеки — через редуктор.

Перед роздаванням кормів оператор включає мішалку, встановлює реле часу на відповідну норму видачі, переводить тумблер на одно- або двобічне роздавання і включає привод візка. При цьому роздавання кормів здійснюється в автоматичному режимі. Керувати кормороздавачем можна також і в ручному режимі.

Рис.8. Конструктивно-технологічна схема роздавача РВК-Ф-74:

1 — натяжна станція; 2 — ведений барабан; 3 — робочий орган; 4 — годівниця, 5 — приводна станція

Роздавач РВК-Ф-74 призначений для роздавання кормів (крім рідких) на молочно-товарних та відгодівельних фермах великої рогатої худоби у приміщеннях з довжиною фронту годівлі не більше 75 м. Має шість виконань, що різняться між собою матеріалом годівниць та типом робочого органа.

Роздавач складається з робочого органа 3 (рис. 73), годівниці 4 з бункером, натяжної та приводної 5 станцій і шафи керування. Передача крутного моменту на ведучий вал здійснюється від приводної станції ланцюговою передачею.

Залежно від виконання кормороздавача робочий орган являє собою стрічку з прикріпленим до неї канатом чи круглоланковим ланцюгом, або скребкове полотно, розміщене на половині замкненого контуру круглоланкового ланцюга.

У місцях з'єднання ланцюга зі стрічкою та із скребковим полотном _ є запобіжний пристрій аварійного роз'єднання ланцюга і зірочки У початковий період експлуатації ланцюг натягують видаленням його ланок, а після обкатки — за допомогою натяжної станції.

Залежно від типу робочого органа натяжна станція складається з рами, барабана або зірочки з віссю та натяжних гвинтів.

Процес роботи здійснюється у такій послідовності. Мобільним роздавачем або іншими технічними засобами корм завантажують у бункер і включають привод робочого органа. Він рівномірно переміщує корм уздовж годівниці. При переміщенні стрічки .або скребкового полотна до кінця фронту годівлі робочий орган зупиняється кінцевим вимикачем. Зворотне переміщення робочого органа перед початком наступної годівлі допомагає очистити стрічку скребком від залишків корму. Вони скидаються у приямок, розміщений біля бункера. При досягненні робочим органом вихідного положення привод його автоматично відключається.

Машини безперервного транспорту

Для транспортування матеріалів і роздавання кормів на тва­ринницьких фермах широко застосовують машини безперервного транспорту, які за конструкцією робочого органа поділяються на стрічкові, ланцюгово-планчасті, ковшові, скребкові, шайбові, гвинтові і вібраційні.

Стрічкові транспортери призначені для переміщення різних вантажів у горизонтальному або похилому напрямках і можуть бути стаціонарними або пересувними. Вони мають приймальну і розвантажувальну воронки, раму з роликами, натяжну і приводну станції. Як несучий і тяговий орган транспортера використовують прогумовану або бавовняну стрічку шириною 300... 800 мм, яка охоплює ведучий і ведений шківи і опирається на ролики.

Швидкість руху стрічки транспортера регулюється залежно від фізико-механічних властивостей переміщуваних матеріалів і встановлюється для овочів і коренебульбоплодів 0,3 ... 0,4 м/с, для муки і висівок— 1,0 ... 2,0 і для зерна— 1,5 ... З м/с.

Транспортер ЛТ-10 призначений для переміщення фуражного зерна, кормів, торфу, піску та інших матеріалів на тваринницьких фермах. Стрічковий транспортер (рис. 9) складається з рами, приводного і натяжного барабанів, стрічки і ходової частини. Рама виконана зварною зі сталі. На ній встановлені чотири барабани: два на кінцях, а приводний і натяжний — у середній частині. Рама змонтована на двох ходових і двох опорних колесах. Кут нахилу її горизонтальної площини можна змінювати за допомогою підйомного механізму, що має поліспаст.

Робоча вітка стрічки транспортера підтримується жолобчастими трироликовими опорами, а холоста вітка — прямими роликовими опорами. Привод транспортерної стрічки здійснюється від електродвигуна через ремінну передачу.

Рис. 9. Стрічковий транспортер ЛТ-10:

1- рама, 2-електродвигун,3приводний барабан; 4 — натяжний барабан; 5 підйомна рама

Транспортер СТ-2 призначений для вивантажування силосу з ям і траншей, коренеплодів із сховищ та ін. Транспортер складається з рами з жолобом, завантажувального бункера, колісного ходу, натяжного пристрою, ланцюга з скребками і привода.

Рама являє собою секційний жолоб, на нижньому кінці якого розміщений завантажувальний бункер. Скребковий транспортер складається з втулково-роликового ланцюга, який має спеціальні ланки з лапками для кріплення скребків, виконаних з прогумованого ременя.

Привод тягового ланцюга здійснюється від електродвигуна. Змінюють кут нахилу транспортера, переставляючи внутрішній стояк колісного ходу з одного отвору в інший.

Рис. 10. Стаціонарний скребковий кормороздавач ТВК-80А:

1 — бункер; 2, 9 — напрямні; 3 — перехідний місток; 4 — опора приводного вала; 5 – приводний ланцюг; 6 — редуктор; 7 — електродвигун; 8 — ланцюг із скребками; 10 — натяжна станція; 11 — ведений ролик; 12 — лотік.

Стаціонарний скребковий роздавач кормів ТВК-80А (рис. 10) застосовують для роздавання кормів (грубих, соковитих і їх сумішей) на фермах великої рогатої худоби. Він має завантажувальний бункер 1, дерев'яні секції годівниць, транспортерний ланцюг 8 з скребками. Рух ланцюга здійснюється від приводної станції, а натяг ланцюга — від натяжної станції 10.

Корми з мобільного тракторного роздавача подаються в лоток і скребками розподіляються по секціях годівниць. Керування роботою роздавача здійснюється з пульта керування напівавтоматично: як тільки корм надійде до останнього кормового місця, упор скребка натисне на кінцевий вимикач і транспортер зупи­ниться.

Окреме місце займають трубчасті скребкові (шайбові) конвейєри, які можуть транспортувати сипкі мате­ріали по складних трасах з вертикальними і горизонтальними ділянками. Такий транспортер складається з ланцюга або троса з шайбами, приводної і натяжної станцій, поворотних пристроїв і системи труб.

Для механізації роздавання сухих кормів на свинофермах застосовують автоматизований роздавач кормів конструкції ВИЄСХ РКА-1000М (рис. 11), який складається з приводної станції 1, кормопроводів 2, дозаторів 3 і бункера 4. Усередині кормопроводу міститься шайбовий транспортер 5 зворотно-поступальної дії виготовлений з окремих секцій штоків з шайбами, ланцюгів і зірочок.

Рис. 11. Схема кормороздавача РКА-1000М:

1— приводна станція; 2 — кормопровід: 3 — дозатор; 4 — бункер; 5 — шайбовий

Кормопроводи виготовлені з стальних газових труб. Для зміни норм видачі корму по станках дозаторів установлені спеціальні регулювальні заслінки. Керування процесом роздавання кормів автоматичне.

Гвинтові транспортери для горизонтального і похилого переміщення сипких кускових матеріалів. Шнеки застосовують для роздавання грубих кормів і силосу на фермах великої рогатої худоби. Діаметр і крок шнека вибирають залежно від запланованої продуктивності і фізико-механічних властивостей транспортованих кормів. Гвинтові поверхні шнека (рис. 12) можуть бути суцільними, спіральними і лопатевими. Вал шнека, як правило, виготовляють з стальної труби.

Рис. 12. Гвинтовий транспортер:

а — загальний вигляд; б — суцільний гвинт; в — спіральний гвинт; г — лопатевий гвинт.

Тепер промисловість постачає для тваринницьких ферм комплектні шнеки ШВС-40,0 і ШЗС-40,0, аналогічні за конструкцією.

Шнек вивантажувальний збірний ШВС-40,0 в комплекті кормоцеху «Маяк-6» призначений для подачі готових кормів від змішувача С-12 до вивантажувального транспортера ТС-40,0М, а також може бути використаний для транспортування подрібнених коренеплодів, концентрованих кормів, трав'яної муки і зеленої маси в кормоцехах інших конструкцій. Шнек ШЗС-40,0 входить у комплект устаткування кормоцехів типу КДС.

Робочим органом шнека є однозахідний гвинт з лівим напрямом витків, змонтований у корпусі на двох опорах. Корпус шнека являє собою жолоб з листової сталі, на якому з боку привода встановлений приймальний бункер. Корпус закривається кришкою. До його торця з одного боку прикріплюється мотор-редуктор, з другого — спеціальний вивантажувальний фланець з гумовою прокладкою.

За рубежем великого поширення для транспортування сипких кормів набули спірально-гвинтові транспортери, які являють собою гвинтову пружину, що обертається, вміщену в циліндричному кожусі. Для виходу корму в годівниці в кожусі є отвори. Спірально-гвинтові транспортери мають такі переваги:

порівняно з шнеками мають вищі частоти обертання, що дає можливість здійснювати їх привод безпосередньо від електродвигуна без знижувального редуктора і створювати більш компактні установки;

матеріал може транспортуватись по складній кривій з різними вигинами кожуха транспортера;

завдяки еластичності робочого органа і відсутності проміжних опор знижуються ударні навантаження транспортованого матеріалу і зменшується дроблення його.

Продуктивність спірально-гвинтових транспортерів збільшується прямо пропорціонально частоті обертання. Найекономічнішою частотою обертання для спіралей діаметром 50 ... 100 мм є 750 ... 1200 хв-1. Основний недолік спірально-гвинтового транспортера — технологічна складність виконання спіралі великої довжини, що знижує його експлуатаційну надійність..

Особливе місце у класифікації кормороздавальних пристроїв займає кормороздавач РКС-3000М, призначений для роздавання сухих, вологих і соковитих кормів у свинарниках. Роздавач (рис. 13) складається з приймального бункера-дозатора 7 з транспортером 6 і вивантажувальним шнеком 5, транспортера завантаження 4, платформового роздавача 2 з приводною 1 і натяжною 3 станціями і годівниць 8. Бункер-дозатор місткістю 5 м3 обладнаний спеціальним транспортером і живильним шнеком.

Рис. 13. Технологічна схема кормороздавача РКС-3000М:

1 — приводна станція платформи; 2 — платформовий роздавач; З — натяжна станція платформи; 4 — транспортер завантажування; 5 — шнек бункера-дозатора; 6 — транспортер бункера-дозатора; 7 — бункер-дозатор; 8 — двостороння годівниця.

Похилий транспортер завантаження складається з рами, всередині якої розміщений ланцюг з планками. У верхній частині транспортера міститься вікно для вивантажування. Платформа з роликами, довжина якої дорівнює половині довжини фронту годівниць, за допомогою приводної станції може здійснювати зворотно-поступальний рух над годівницями. Корми скидаються з платформи скребками.

Роздавання кормів відбувається так. Транспортні засоби підвозять і подають корми в бункер-дозатор, який спрямовує їх через транспортер завантаження на платформу роздавача; при цьому скидальні скребки підняті і платформа рівномірно заповнюється кормом. Під час зворотного руху платформи скребки опускаються і корм скидається з платформи в годівниці. Одночасно на другій половині фронту годівниць платформа заповнюється. Далі процес повторяється доти, поки не буде видана норма кормів. Зворотно-поступальний рух платформи здійснюється автоматично.