Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
свиньки.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
477.18 Кб
Скачать

3.2. Розробка план-графіка машиновикористання

Вихідними даними для розробки плану-графіка є: годинна та змінна продуктивність, баланс машинного часу, питомі витрати часу на фермі а також обсяг і технологія робіт.

Графік складаємо наступним чином (арк 3 гр. частини). По горизонталі у масштабі відмічаємо години доби по вертикалі - види робіт. У першому стовпчику графіка вказуємо вид роботи, у другому - марку машини, третьому - обсяг робіт, в четвертому - продуктивність, у п'ятому - кількість машин. Розділив обсяг робіт на продуктивність машини і їх кількість, одержуємо кількість годин роботи за добу та записуємо у шостому стовпчику. В сьомому стовпчику записуємо потужність машини за технічною характеристикою. Помноживши кількість машин і годин роботи за добу на потужність машини одержуємо витрату електроенергії. Яку записуємо у восьмий стовпчик. В дев'ятому - горизонтальними лініями відмічаємо час початку та закінчення роботи для кожного виду обладнання.

Знаючи час початку і закінчення роботи для кожного виду машин, і їх потужність будуємо графік споживання електроенергії на фермі протягом доби. Для цього за кожну годину роботи машини визначаємо їх загальну споживану потужність і в масштабі відкладаємо по вертикалі.

3.3. Вибір форми організації технологічного обслуговування

Технічне обслуговування - це сукупність заходів для підтримання справності та роботоздатності машин або обладнання при підготовці їх до роботи, транспортування чи зберігання. Для даної ферми вибираємо форму організації технічного обслуговування машин, яка передбачає виконання усіх технічних заходів силами самого господарства.

3.4. Розрахунок необхідної кількості слюсарів та майстрів-наладчиків для обслуговування машин та обладнання на фермі

Щозмінне технічне обслуговування виконують слюсарі, а періодичне ‑ спеціалізована бригада, в яку входять слюсарі та електрики господарства, що працюють на пункті технічного обслуговування ферми. У затратах на ЩТО приблизно 1/3 робочого часу приділяють слюсарю, а 2/3 операторам ферми. З врахуванням викладеного вище кількість слюсарів для проведення ЩТО обчислюємо за формулою:

(3.1)

де К ‑ коефіцієнт, що враховує підміну слюсарів під час відпусток, вихідних і святкових днів або в разі хвороби (при п'ятиденному робочому тижню К=1,46);

а ‑ коефіцієнт, що враховує виконання робіт пов'язаних з усуненням несправностей (приймаємо а=1,25);

D ‑ кількість робочих днів за рік (приймаємо D=229 днів);

tзм ‑ тривалість робочої зміни, годин;

τ ‑ коефіцієнт використання робочого часу зміни.

Приймаємо 5 слюсарів.

Потребу в майстрах-наладчиках NH для проведення періодичних техобслуговувань обчислюємо за формулою:

(3.2)

Приймаємо 1 майстра-наладчика.

3.5. Вибір матеріально-технічної бази і засобів технічного обслуговування

На відгодівельній фермі для слюсарів і майстрів-наладчиків передбачено прифермський пункт технічного обслуговування. Пост ТО сприяє проведення щоденного технічного обслуговування і своєчасному усуненню нескладних несправностей машин та обладнання, що виникають в процесі експлуатації. Крім того пост є збірним пунктом для вузлів і агрегатів для здачі їх у ремонтну майстерню господарства.

Пост ТО обладнано необхідною матеріально-технічною базою для забезпечення належного рівня обслуговування засобів механізації на фермі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]