Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
свин.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
102.4 Кб
Скачать

3. Основні ознаки при визначенні комплексного класу свиней

3.1. Основними ознаками при визначенні комплексного классу молодняку є:

жива маса, сумарний клас батьків - для молодняку до 6-місячного віку;

жива маса, довжина тулуба, конституція, екстер'єр, оцінка за власною продуктивністю та сумарний клас батьків - для молодняку старше 6 місяців.

3.2. Основними ознаками при визначенні комплексного классу свиноматок і кнурів є жива маса, довжина тулуба, конституція, екстер'єр, оцінка за відтворювальною здатністю, власною продуктивністю.

3.3. Після проведення контрольної відгодівлі потомків при визначенні комплексного класу свиноматок і кнурів ураховується оцінка за якістю потомства.

3.4. Кнурів, свиноматок та молодняк оцінюють за даними останнього зважування і вимірювання.

3.5. У дорослих тварин і молодняку оцінюють конституцію, екстер'єр за 5-бальною шкалою. У цілому клас за конституцію і екстер'єр не визначають.

4. Оцінка та визначення класу свиней за основними ознаками

4.1. Визначення класу за живою масою і довжиною тулуба.

4.1.1. Визначення класу за живою масою молодняку проводиться у віці 2 і 4 місяців, за живою масою та довжиною тулуба - у віці 6 і 9 місяців, при першому паруванні (осіменінні) та реалізації згідно із шкалою для оцінки молодняку першої, другої і третьої груп порід - за живою масою і довжиною тулуба (додатки 1, 2, 3).

4.1.2. Визначення класу за живою масою та довжиною Тулуба свиноматок проводиться на 5-10-й день після першого опоросу згідно із шкалою для оцінки кнурів та свиноматок за живою масою та довжиною тулуба (додатки 2, 3, 4).

Оцінка свиноматок за розвитком після першого опоросу є остаточною.

4.1.3. Визначення класу за живою масою та довжиною Тулуба кнурів проводиться на дату народження у віці 12 і 24 місяці згідно із шкалою для оцінки кнурів та свиноматок за живою масою та довжиною тулуба (додатки 2, 3, 4).

Оцінка кнурів за розвитком у віці 24 місяців є остаточною.

4.2. Оцінка свиней за конституцією та екстер'єром

4.2.1. При оцінці молодняку враховують загальний вигляд та розвиток. Оцінку "відмінно" одержують тварини, типові для породи і статі, що мають добрий розвиток, відмінну будову тіла.

4.2.2. При оцінці звертають увагу на типовість та гармонійність будови тіла, ураховують наявність недоліків конституції і екстер'єру, за які знижують бальну оцінку.

4.2.3. Кнури і свиноматки одержують незадовільну оцінку за конституцією і екстер'єром, якщо мають такі вади: кратерні соски, менше 12 (6/6) сосків, надто виражену іксоподібність передніх кінцівок, різкий перехват за лопатками або в крижах, провислу спину, мопсоподібність, криворилість, неправильний прикус, непропорційну будову тіла, короткий тулуб, слабкі ноги або нерівномірно розміщені соски. Такі тварини подальшій оцінці не підлягають, їх вибраковують із стада.

4.3. Оцінка племінного молодняку за власною продуктивністю

4.3.1. Власну продуктивність молодняку оцінюють за віком досягнення живої маси 100 кг та товщиною шпику.

4.3.2. Клас за віком досягнення живої маси 100 кг визначають відповідно до шкали для оцінки молодняку за віком досягнення живої маси 100 кг (додаток 5).

4.3.3. Товщину шпику визначають при досягненні тваринами живої маси 100 кг і оцінюють за шкалою для прижиттєвої оцінки молодняку за товщиною шпику (додаток 6).

4.3.4. Вік досягнення живої маси 100 кг та товщину шпику записують у картки племінних кнурів і свиноматок (форми N 1-св і N 2-св) і, як постійний показник, використовують при всіх наступних оцінках племінних кнурів і свиноматок.

4.4. Визначення класу свиноматок і кнурів за відтворювальну здатність

4.4.1. Відтворювальні якості свиноматок оцінюють за багатоплідністю та масою гнізда поросят при відлученні у віці 45 або 60 днів, а також в інші строки, передбачені технологією.

4.4.2. Класи за ці показники визначають відповідно до шкали для оцінки свиноматок за відтворювальними якостями (додаток 7), єдиною для першоопоросок і свиноматок з двома опоросами і більше.

4.4.3. Свиноматок, що перевіряються, оцінюють за результатами першого опоросу, свиноматок з двома опоросами і більше - за середніми показниками всіх урахованих на період бонітування опоросів.

4.4.4. За умови, коли при народженні або відлученні кількість поросят становить 6 і менше, такий опорос уважають "аварійним" і при визначенні середніх показників продуктивності він не враховується при опрацюванні. Свиноматок, які мають два "аварійних" опороси, не бонітують і вибраковують із стада.

4.4.5. Відтворювальні якості кнурів оцінюють за шкалою оцінки кнурів за багатоплідністю усіх спарованих (осіменених) ними свиноматок і масою потомства у віці 45 або 60 днів (додаток 8) та шкалою для оцінки кнурів за якістю спермопродукції (додаток 9).

Якісні показники спермопродукції вираховуються як середньорічні на основі щомісячного обліку. Клас за ці показники визначають не менш як за 5 свиноматками. Кнури з якістю сперми нижче за вимоги I класу для осіменіння свиноматок не допускаються.

4.4.6. Відтворювальні якості кнура можна оцінювати за багатоплідністю і масою гнізда не менше 10 його напівсестер.

4.4.7. Для оцінки за масою гнізда при відлученні у строки, не передбачені додатками 7 і 8, використовують поправні коефіцієнти коригування маси гнізда поросят при відлученні на 60-денний вік (додаток 10).

4.5. Визначення класу свиноматок і кнурів за якість потомства

4.5.1. Свиноматок і кнурів оцінюють за якістю потомства на підставі даних контрольної відгодівлі.

4.5.2. При оцінці враховують такі показники потомків:

вік досягнення живої маси 100 кг;

витрати корму на 1 кг приросту;

товщина шпику півтуші;

довжина півтуші.

4.5.3. Клас визначають за шкалою для оцінки кнурів і свиноматок за відгодівельними та м'ясними якостями потомків (додаток 11).

Витрати корму на 1 кг приросту визначають в умовах спеціалізованих станцій контрольної відгодівлі.

4.6. Визначення класу кнурів за ознаками продуктивності побічних родичів

4.6.1. При оцінці кнура замість контрольної відгодівлі потомків можуть бути використані дані контрольної відгодівлі не менше 20 його напівбратів і напівсестер з боку батька, одержані від поєднання батька з 5-10 різними свиноматками.

4.6.2. Класи за ознаками продуктивності побічних родичів кнура визначають за шкалами, передбаченими для потомства.

4.6.3. Оцінку за побічними родичами використовують для більш швидкого визначення спадкових якостей кнурів за відгодівельними і м'ясними якостями.

4.6.4. Оцінка за побічними родичами вважається попередньою, про що відзначається у звіті з бонітування свиней.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]