Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
свин.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
102.4 Кб
Скачать

5. Визначення комплексного класу свиней

5.1. Після визначення класу за основними ознаками тварини кожному класу присвоюють умовний бал, який є одночасно шифром класу при комп'ютерній обробці результатів бонітування:

еліта-рекорд - 5 балів;

еліта - 4 бали;

I клас - 3 бали;

II клас - 2 бали;

позакласні - 1 бал;

без оцінки - 0 балів.

5.2. Бали, які відповідають класу за кожною оціненою ознакою, додають і ділять на кількість ознак.

5.3. За середнім балом проводять визначення комплексного класу свиней відповідно до шкали для визначення комплексного класу (додаток 12).

5.4. Комплексний клас "еліта-рекорд" присвоюють тваринам, що за всіма ознаками відповідають класу "еліта" й оцінені за якістю потомства методом контрольної відгодівлі.

5.5. Якщо тварина за всіма врахованими ознаками оцінена II класом, то за сумарною оцінкою вона позакласна.

5.6. За результатами бонітування визначають тварин, які підлягають вибракуванню.

6. Заходи щодо поліпшення племінної справи

6.1. Відбір племінного молодняку

6.1.1. Ремонтний молодняк відбирають з приплоду свиноматок провідної групи відповідно до плану племінної роботи з окремими лініями, родинами та спорідненими групами. Ремонтний молодняк можна також залишити від високопродуктивних свиноматок-першоопоросок.

6.1.2. Попередній відбір ремонтного молодняку проводять при відлученні з намічених кращих гнізд. Виділяють здорових тварин, жива маса яких при відборі не нижче вимог першого класу.

6.1.3. Ремонтних кнурців відбирають з кращих гнізд провідної групи разом з усіма нормально розвиненими свинками (сестрами).

Ремонтних свинок - усіх добре розвинених із кожного наміченого гнізда. Це забезпечить попередню оцінку спадкових якостей батьків за якістю потомства при вирощуванні ремонтного молодняку, а самих ремонтних тварин дасть змогу оцінити за продуктивністю побічних родичів (сибсів і напівсибсів).

6.2. За даними бонітування складають звіт (форма № 7-св) з аналізом таких даних:

кількість пробонітованих тварин і їх розподіл за породністю та класами;

характеристика стада й окремо свиноматок провідної групи за живою масою, конституцією та екстер'єром, багатоплідністю, розвитком потомства;

жива маса свиноматок при першому опоросі;

результати оцінки кнурців і свинок за власною продуктивністю та оцінки кнурів і свиноматок за якістю потомства;

класність реалізованого молодняку.

6.3. Матеріали бонітування поточного року порівнюють із даними минулого. Аналізують виконання перспективного плану селекційно-племінної роботи щодо підбору, оцінки кнурів за якістю потомства, відбору ремонтних кнурців, створення заводських ліній.

6.4. За результатами бонітування складають план підбору на наступний рік, плани комплектування стада за рахунок вирощування ремонтного молодняку і купівлі племінних тварин, організовують відповідно до Закону України "Про племінну справу у тваринництві" ( 3691-12 ) запис до державних книг племінних тварин, розробляють плани проведення оцінки кнурців і свинок за власною продуктивністю, кнурів і свиноматок - за якістю потомства, складають план проведення заходів.

Начальник Департаменту ринків

продукції тваринництва з Головною

державною племінною інспекцією Д.М.Микитюк

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]