Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ательє.doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
924.16 Кб
Скачать

Юридичний план

Ательє «Скринька» буде - одноосібним володінням.

Одноосібне володіння – це організаційно – правова форма підприємства, за якої людина одноосібно володіє й управляє ним, бере на себе весь ризик збитків або отримує весь прибуток.

Буде обрано саме таку форму володіння, бо вона має наступні переваги:

1. Безпосереднє керування власником(свобода та оперативність).

2. Невеликі первинні капіталовкладення.

3. Власник буде отримувати весь прибуток.

4. Власник зможе закрити підприємство, коли це буде необхідно.

Недоліки одноосібного володіння:

1. Труднощі з залученням великих капіталів

2. Через невисокий рівень платоспроможності, банки неохоче дають кредити таким підприємствам.

3. Повна відповідальність за борги.

4. Відсутність спеціалізованого менеджменту.

5. Невизначеність термінів функціонування.

Оскільки у процесі діяльності увесь прибуток буде належати підприємцеві, він дуже зацікавлений у ефективній праці.

Ще однією важливою причиною вибору даної форми володіння – є простота для оподаткування(оподатковується лише індивідуальним дохідним податком) та конфіденційність діяльності(одноосібне володіння дозволяє зберегти секрети підприємства в таємниці).

Джерелами капіталу для одноосібного володіння є особисті збереження, позички у банку. Джерелом капіталу ПП «Скринька»будуть власні кошти, у розмірі 200000 тис.грн.

Правовий статус ательє «Скринька» - приватне підприємство.

Приватне підприємство - це організаційно - правова форма підприємства, заснованого на власності фізичної особи.

Згідно із законодавством України, власник є водночас і підприємцем. Тобто, власність та управління майном не розмежовується.

Одна із переваг приватного підприємництва – засновник має право визначити розмір статутного капіталу на свій розсуд. Статутний капітал може становити будь-яку суму, проте дана сума має бути зазначена в статутних документах. Зазвичай підтвердження формування статутного капіталу приватного підприємства при державній реєстрації не вимагається, проте не зайвим буде мати відповідні документи. Це може бути довідка з банку чи акт приймання-передачі майна.

Однією з найбільш оптимальних при виборі системи оподаткування приватного підприємства є спрощена система оподаткування (єдиний податок).

Оцінка ризиків

Здійснення підприємництва завжди пов’язане з ризиком , який прийнято називати підприємницький. Не сприйняття ризику по суті означає припинення будь – якої діяльності. Водночас уміння своєчасно врахувати його, підвищує конкурентноспроможність підприємницьких операцій, стимулює інноваційну діяльність.

Підприємницький ризик – ризик, який виникає у всіх сферах діяльності бізнесмена. Ризик завжди пов’язується з можливою втратою ресурсів(матеріальні, фінансові, інтелектуальні, тощо).

Майбутнє керівництво ательє «Скринька» достатньо глибоко розуміє та враховує можливі ризики, пов’язані з даним видом діяльності та спроможне розробити план дій, спрямований на їх мінімізацію.

Під час діяльності(виробництва, реалізації продукції) ПП «Скринька», можливий ряд ризиків, які необхідно врахувати, проаналізувати, щоб у майбутньому по максимому уникнути або згладити їх.

Найбільш ймовірні ризики для ПП «Скринька» та заходи, щодо їх мінімізації:

1. Поява нових технічних та технологічних досягнень. Як ми знаємо, розвиток техніки та технологічних інновацій є дуже стрімким, що у свою чергу дозволяє виробляти продукцію, знижуючи затрат праці, збільшуючи якість готових товарів, скоротити час та зусилля. У швейній галузі оновлення технічної бази та технологій на сьогодні є більш – менш помірним. Звичайно, немає гарантій, що через десять років не зявиться новий вид будь якої швейної техніки, який зменшить, на приклад, затрати ручної праці, або обсяги необхідної сировини, електроенергетичні витрати, тощо. Але, говорячи про сьогодення, то величина даного ризику, принайні на наступні декілька років є не значним, тому що ательє планує закупити найновітніше обладнання і дотримуватися самих нових технологічних процесів. Найкращий спосіб мінімізувати ступінь даного виду ризику : при закупці обладнання, розраховувати, щоб через 5 – 10 років можна було оновити його і замінити новим(у разі необхідності).

2. Перевищення фактичних виробничих витрат над запланованими. Даний вид ризику присутній для будь – якої підприємницької діяльності, особливо для швейної промисловості. Дана ситуація виникає у разі:

А) збільшення фактичних обсягів виробництва над запланованими. З однієї сторони це може принести додаткові доходи підприємству, якщо попит на цю додаткову продукцію буде. Але якщо він буде меншим ніж пропозиція товарів, то підприємство може зазнати втрат.

Б) Непередбачуваних витрат, подорожчання сировини, тощо

Наслідком зіткнення з даним видом ризику може бути понесення додаткових витрат(що іноді призводять до певних збитків), недоотриманням запланованого прибутку, нездатність розплатитися за боргами.

Для мінімізації даного виду ризику ПП «Скринька» створить резервний фонд(з власних коштів власника).

3. Циклічність обсягів продажу ПП «Скринька» протягом року. Запланований обсяг продажу не завжди співпадає з фактичним, що є наслідком зміни попиту, вподобань споживачів, появою нових конкурентів, рівнем зарплат, тощо. Щоб мінімізувати даний вид ризику, ПП «Скринька» спланувала мінімальну кількість товару, який бажає продати(проаналізувавши обсяги продажів конкурентів).

4. Труднощі отримання кредитів. Так як ательє «Скринька» буде одноосібним, приватним підприємством, то(як зазначалося у юридичному плані) банки не завжди готові надавати кредити. Тому необхідно так розпланувати витрати на започаткування проекту та виробництво, щоб потреба у кредиті по можливості була відсутня, або ж не дуже велика сума.

5. Реакція конкурентів на зміну ситуації на ринку(цінова реакція). Політика заниження цін, яка часто використовується серед підприємств, задля збільшення обсягів продажу, зменшення запасів продукції, або розпродажу наявного виду продукції, щоб вивести на ринок новий чи вдосконалений вид. ПП «Скринька» встановлюватиме максимально вигідні ціни як для споживачів, так і для себе, звичайно, враховуючи ціни конкурентів.

Для того, щоб нейтралізувати або мінімізувати негативні наслідки вищезазначених ризиків, треба чітко сформувати «ризикові» чинники .

Ризикові чинники зовнішнього середовища бізнесу:

1. Зміни у ціновій політиці.

2. Несприятливі зміни у інших сегментах ринку(особливо у банках).

Ризикові чинники внутрішнього середовища бізнесу:

1. Помилки працівників підприємства.

2. Неефективне планування виробництва.

Ймовірність впливу зовнішніх чинників є більшою ніж внутрішніх, тому що зміни цінової політики і у банківській системі є досить частими, і не завжди у кращу сторону.

Альтернативний план дій для запобігання даного впливу або його мінімізації включає в себе:

1. Підвищення якості та ефективності управління ПП «Скринька».

2. Лімітування – встановлення верхньої межі інвестицій у проект. Для ПП «Скринька» максимальна сума інвестицій є 1000000 грн.

3. Створення резервів(у разі непередбачуваних витрат).

4. Збільшення повноти та ґрунтовності інформації, на основі якої будуть прийматися конкретні управлінські рішення.

Стратегічні дії у разі зіткнення з вищезазначеними ризиками:

1. Оцінка ситуації. Визначення і прогнозування обсягів можливих втрат.

2. На основі зібраної інформації вирішувати, що доцільно робити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]