Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСАЧ.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
12.22 Mб
Скачать

Трансплантація ембріонів

Штучне осіменіння

♂ ♀ ♂ ♀

5 суперовуляцій за рік, 30 ембріонів

2,5 Роки рокироки

3,5 года

3,5 роки

♂♂♂♂♂♂♂♂ ♀♀♀♀♀♀♀

15 статевозрілих биків і телиць за 2 роки

4,5 Роки

45 статевозрілих биків і телиць за 6 років

5,5 Років

♂♂ ♀♀

4 Статевозрілих бики і телиці за 6 років

Рис. 1. Можливості методу трансплантації ембріонів для прискореного відтворення племінного поголів’я тварин.

1.2. Технологія проведення трансплантації ембріонів

Трансплантація ембріонів – це вилучення їх з яйцепроводів або матки однієї тварини (самка-донор) і пересадка в яйцепровід або матку іншої тварини (самка-реципієнт), яка перебуває на тій самій фазі статевого циклу, що й донор. Теля-трансплантат успадковує тільки генетичні якості батька і матері-донора. З допомогою сучасної гормональної обробки можна за одну овуляцію, в середньому, отримати до п'яти ембріонів (за рік – п'ять телят) [ 7 ].

Трансплантація ембріонів складається з таких технологічних операцій: відбору донорів та реципієнтів, викликання у корів-донорів суперовуляції, їх осіменіння, вилучення ембріонів, їх оцінки, зберігання, пересадки ембріонів реципієнтам [ 13 ].

Відбір корів-донорів та телиць-корів-реципієнтів. При відборі використовують лише високопродуктивних, клінічно здорових корів з нормальною відтворювальною здатністю. В якості донорів використовують корів з продуктивністю не нижче, чим 6,5-7,0 тис. кг молока найвищою лактацією та стандартом жиру відповідно кожній породі і на 50-70% вище за стандартом породи. Перевага надається тваринам з довгим строком використання та коровам, котрі мають високопродуктивних дочок або позитивно оцінених за якістю нащадків синів[4 ].У якості реципієнтів беруть телиць парувального віку або корів, які повинні бути не старші 7-ми років, клінічно здоровими, з щорічними отеленнями без ускладнень, з вираженими ознаками охоти. Телиці-реципієнти за живою масою повинні відповідати вимогам не нижче вимог стандарту породи, мати нормальний розвиток та гарно функціонуюче жовте тіло і органи відтворення. Вік телиць 16-20 місяців.

Викликання суперовуляції. Множинної овуляції досягають шляхом проведення суперовуляції, за рахунок введення гонадотропних гормонів. Оптимальний строк початку введення гормонів є 10-12 день статевого циклу. Імовірність позитивної суперовуляційної відповіді підвищується, якщо до моменту гормональної обробки в яєчнику палькується функціональне жовте тіло розміром 1-1,5 см й більше. На практиці використовують два типи гонадотропінів: гонадотропін сироватки жеребих кобил (ГСЖК) та фолікулостимулюючий гормон (ФСГ) [16 ].

Штучне осіменіння корів-донорів. Осіменіння проводиться при використанні сперми бугаїв-плідників згідно плану підбору. Осіменіння корів-донорів проводять ректоцервікальним методом (цервікальний з ректальною фіксацієюмшийки матки) [8].Основними критеріями вибору часу осіменіння корів та телиць-донорів є їх поведінка та ознаки охоти. Осіменіння слід проводити при наявності рефлексу нерухомості у спокійній обстановці.

Отримання ембріонів від корів-донорів. Отримання ембріонів у корів проводять в теперішній час виключно нехірургічним шляхом. Ембріони вилучають з рогів матки корови, шляхом вимивання, за допомогою гумових катетерів. Їх вилучення можливе не раніше 5-го дня від початку охоти [17 ]. Ефективність вилучення ембріонів у великій мірі залежить від технічних навичок спеціаліста, ступеня оволодіння технічними засобами роботи по вилученню ембріонів.

Пересадка ембріонів. Пересадку ембріонів здійснюють, в основному, нехірургічним методом. Цей метод полягає в проходженні за допомогою спеціальних катетерів, під ректальним контролем внутрішньої порожнини статевих органів, від переддвір’я піхви до середини рога матки [ 13 ]. Цей спосіб потребує добрих навичок, необхідності уникати травмування поверхні статевих шляхів і дотримання суворих асептичних заходів. Одному реципієнту трансплантують один або два ембріони. На приживлення ембріонів великий вплив має синхронність статевих циклів донора і реципієнта. Відхилення не повинні перевищувати 12 год. Ступінь розвитку пересадженого ембріона повинен відповідати ступеню статевого циклу реципієнта. Реципієнтів після проведення ембріопересадок не менш як 1-2 години витримують у станках і тільки після цього повертають у тваринницькі приміщення. Реципієнти до та після пересадки ембріонів не повинні підлягати стресовим впливам [19 ].