Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовые работы / Тарасенко О.В / Курсовой(вариант 42).doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
4.56 Mб
Скачать

Зміст

Вступ ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ 4

1. Синтез комбінаційних схем ▪▪▪▪▪ ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ 6

1.1 Синтез комбінаційних схем у базисах ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ 9

1.2 Синтез комбінаційних схем на мультиплексорах ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ 14

1.3 Індикація ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ 19

1.4 Чотирьохрозрядний суматор паралельної дії ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ 21

2.Автомати з пам‘яттю (АП) ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ 24

2.1 4-х розрядний регістр здвигу вправо ( АП1) ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ 25

2.2 Реверсивний 4-х розрядний лічильник ( АП2) ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ 29

3.Структурна схема дискретного пристрою ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪36

Висновок ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ 37

Література ▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪ ▪▪38

Вступ

На сьогоднішній день неможливо уявити сучасний світ без електроніки. Вона повністю спростила наше життя. В наш час всі промислові підприємства, транспорт та зв'язок обладнані сучасними приладами електроніки. Розвиток електроніки привів до значних змін в обчислювальній техніці, яка стала мати порівняно низьку вартість, малі габарити і високу надійність.

Як приклад розвитку обчислювальної техніки розглянемо новий продукт компанії Samsung Electronics ноутбук Х22, який зроблений на основі останнього покоління технології Intel Centrino Duo, відомого під кодовою назвою Santa Rosa, призначених для користувачів, що потребують  високої продуктивності і  розширеної мобільної функціональності. Унікальний дизайн і  революційні технології, втілені в Samsung X22, не тільки виділяють його з  загального ряду, але і  надають споживачам все краще, на  що здатні сучасні цифрові технології.

Ноутбук, оснований на  двуядерном процесорі Intel Core2Duo з  тактовою частотою 800  Мгц, з  кешем L2  місткістю 4  МБ  і  покращуваною 3D-графикой, завдяки зовнішній відеокарті ATI Radeon HD2400  з  підтримкою Direct X 10,  демонструє високу продуктивність, що відповідає найвимогливішим вимогам і  що перевершує характеристики багатьох настільних комп'ютерів, але при цьому надзвичайно елегантний і легкий. Стильний, міцний корпус з магнієвого сплаву не тільки привабливий зовні, але і стійкий до подряпин. Крім того, в цьому передовому продукті реалізовані технічні рішення, що знижують рівень шумів, забезпечуючи комфорт і для користувача, і для тих, що оточують.

При вазі всього 2,18 кг ноутбук з широким 14,1-дюймовим екраном — ідеальний супутник в дорозі. Завдяки вбудованим новітнім бездротовим технологіям Х22  забезпечує ще вищу швидкість обміну даними і  ефективність роботи. Новий бездротовий протокол 802.11n дозволяє обмінюватися даними до 5 разів швидше, ніж попередні покоління.

Цей функціонально насичений ноутбук обладнаний вбудованим портом HDMI (High Definition Multimedia Interface), що забезпечує передачу відео- і  аудіосигналів абсолютно без втрат, що у поєднанні з  революційною графічною картою ATI 2400 HD  і  новітньою операційною системою Microsoft Vista дозволяє добиватися багатого відтінками, кристально чіткого зображення на  широкому дисплеї і прекрасної якості звуковідтворення.

Для роботи на  ноутбуку Х22  в стаціонарних умовах передбачена опциональная док-станція X-Dock, забезпечена 4  портами, IEEE1394, DVI, VGA, TV-виходом, виходом на  навушники S/PDIF, лінійним входом, портами PIO, SIO, PS/2  і LAN.

Крім того, вбудована веб-камера дозволяє ефективніше використовувати відеоконференції і обмін моментальними повідомленнями з  підтримкою відео, спілкуючись з  колегами, друзями і близькими буквально віч-на-віч.

Ще однією фірмовою особливістю ноутбука є нано-серебряне покриття клавіатури, що підвищує гігієнічні властивості комп'ютера. Розроблена Samsung технологія нанесення нано-серебряних покриттів дозволила застосувати його для клавіатур ноутбуків і  опорних поверхонь для підстав кистей, до  яких руки власників торкаються сотні разів за  день. Крім антибактеріального ефекту таке покриття протидіє токсинам, пригнічує запахи, а також — як додатковий бонус — служить ефективним екраном для електромагнітного випромінювання. Як показали дослідження, проведені незалежними санітарними організаціями, срібло, введене в  покриття клавіатур, пригнічує до 99,9% хвороботворних бактерій.

Конвергенція технологій як і раніше залишається рушійною силою в  індустрії, що сприяє подальшому зміцненню позицій Samsung на  світовому ринку.

Джерело: Fubix.ru

1. Синтез комбінаційних схем

У пристроях залізничної автоматики, телемеханіки, обчислювальної техніки, у тому числі в мікропроцесорах, існує багато комбінаційних схем. Комбінаційні схеми – це логічні схеми, сигнал на виході яких у кожен момент часу визначається комбінацією вихідних сигналів у той же момент часу.

Синтез комбінаційних схем полягає у визначенні таких способів поєднання деяких найпростіших схем, називаних логічними елементами, при яких побудований пристрій реалізує поставлену задачу з перетворення вхідної двійкової інформації.

Для синтезу комбінаційних схем потрібно побудувати таблицю істинності (табличний спосіб), перейти від табличного способу завдання функції алгебри логіки (ФАЛ) до її запису у вигляді нормальних форм подання ФАЛ: досконалої диз'юнктивної нормальної форми (ДДНФ) і досконалої кон’юнктивной нормальної форми (ДКНФ), а також побудувати карту Карно.

Спочатку розглянемо функції алгебри логіки та їх основні властивості.

Поняття функції алгебри логіки (ФАЛ) є базовим у алгебрі логіки — математичному апараті, який використовується для опису умов функціонування, а також при перетворенні структур дискретних автоматів

Бульова алгебра базується на кількох аксіомах, з яких одержують основні закони для перетворень ФАЛ. Кожна аксіома може бути представлена у двох формах, що пов'язано із принципом дуальності (двоїстості) логічних операцій, згідно з яким операції кон'юнкції (логічного множення) та диз'юнкції (логічного складання) дозволяють взаємну заміну, якщо одночасно замінити логічну 1 на 0, 0 на 1, знак "+" на "•", а "•" на "+".

Закони бульової алгебри пов'язані з аксіомами, а також мають дві форми виразів: для кон'юнкції та диз'юнкції.

Набори ФАЛ поділяються на :

табличний( будь-яка ФАЛ може бути задана таблицею з рядками, де n- число аргументів у таблиці. З ліва у таблиці проставляються номери рядків, потім набори значень аргументів функції, а з права - значення функції на кожному з наборів змінних.) геометричний (у вигляді одиничного

куба),числовий (при якому ФАЛ записується, як послідовність десяткових чисел), координатний(у вигляді карти Карно) , а також аналітичний , при якому ФАЛ має вигляд алгебраїчного виразу, який отримують в результаті яких-небудь операцій до змінних функції алгебри логіки.

Існує кілька нормальних форм подання ФАЛ. Розглянемо дві з них: ДДНФ і ДКНФ. Для знаходження ДДНФ вибирають із таблиці тільки ті рядки, у яких стоять набори змінних, що перетворюють функцію в 1. При цьому, якщо аргумент входитьдо даного набору як 1, він записується в кон’юнкцію (логічне множення) без зміни (). Якщо ж входить у набір як 0, то у відповідну кон’юнкцію вписується його заперечення().З'єднуючи ці кон’юнкції знаками диз'юнкції (логічне додавання) остаточно одержуємо ДДНФ.

Для знаходження ДКНФ вибирають із таблиці тільки ті рядки, у яких стоять набори змінних, що перетворюють функцію в 0. При цьому, якщо аргумент входить у даний набір як 0, він уписується в диз'юнкцію без зміни (). Якщо ж входить у набір як 1, то у відповідну диз'юнкцію вписується його заперечення (). З'єднуючи ці диз'юнкції знаками кон’юнкції остаточно одержуємо ДКНФ.

Вибір тієї або іншої форми аналітичного запису визначається видом таблиці істинності функції. Якщо більшість значень функції нульові, то зручніше записувати її в ДДНФ, у протилежному випадку - у ДКНФ.

Для синтезу комбінаційних схем необхідно також побудувати карту Карно. Карта Карно являє собою двокоординатну таблицю, в якій кожній клітинці поставлені у відповідність набори значень змінних логічної функції.

Набори, подані сусідніми клітинками, відрізняються значенням тільки однієї змінної. Сусідніми вважаються дві клітинки, які знаходяться поряд, та розташовані у одному стовпці або рядку. Нижня клітинка у будь-якому стовпці є сусідньою по відношенню до верхньої клітинки того ж стовпця, а права клітинка будь-якого рядка є сусідньою відносно лівої клітинки того ж рядка.

Карта Карно містить клітинок ( i- кількість змінних даної логічної функції), що дорівнює кількості рядків у таблиці істинності функції або числу одиничних наборів змінних ДДНФ і нульових наборів змінних ДКНФ, разом узятих.

Властивість сусідства у карті Карно зручно використовувати для групування окремих одиничних наборів

у так звані "підкуби", або об'єднання з 2ⁿ одиничних наборів (n = 0,1,2,3,4,5,6).

Підкуби утворюються з метою виключення однієї, двох або кількох змінних одиничного набору, бо при склеюванні кон'юнктивних термін, які входять в будь-який підкуб, здійснюється виключення однієї або кількох змінних.

Процес скорочення кількості входжень незалежних змінних й операцій в аналітичні вираження для ФАЛ називається мінімізацією.

Утворення підкубів для отримання мінімального значення функції проводиться за таким правилом:

  1. утворити двоклітинкові підкуби з наборів, які мають тільки одного сусіда;

  2. із наборів, що залишились, утворити підкуби максимальної величини ( якщо це можливо ), які не перетинаються ;

  1. з наборів, що залишились, утворити підкуби максимального розміру, які перетинаються;

  2. з наборів, що не мають жодного сусіда, утворити одноклітинкові підкуби;

  3. закінчити утворення підкубів, якщо всі набори задіяні.

При використанні цього потрібно строго дотримуватися послідовності виконання пунктів.

Соседние файлы в папке Тарасенко О.В