Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

САПР Компас

.pdf
Скачиваний:
50
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
2.76 Mб
Скачать

ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ ДО ЛАБОРАТОРНОЇ РОБОТИ №5

Лабораторна робота №6

ПРИКЛАДНІ БІБЛІОТЕКИ СИСТЕМИ КОМПАС

Мета лабораторної роботи:

- освоїти прийоми автоматизованої побудови креслень нарізних з’єднань із застосуванням Конструкторської бібліотеки.

Графічне завдання:

-на форматі А4 побудувати креслення болтового з'єднання,

-накреслити специфікацію до креслення болтового з'єднання.

Існує величезна кількість деталей і вузлів, подібних за формою які відрізняються лише своїми параметрами - розмірами. Для спрощення і прискорення розробки креслень, що містять типові і стандартизовані деталі (кріплення, пружини, підшипники, різьбові отвори, канавки, електричні схеми, будівельні конструкції й т.п.) дуже зручно застосовувати готові бібліотеки.

Бібліотека - це програмний модуль, додаток, створений для розширення стандартних можливостей системи КОМПАС-3D. Бібліотека являє собою орієнтовану на конкретне завдання підсистему автоматизованого проектування, що після виконання проектних розрахунків формує готові конструкторські документи або їхні комплекти.

Менеджер

бібліотек

Рис.92 Менеджер бібліотек

Типовими прикладами додатків є бібліотеки для автоматичної побудови зображень геометричних фігур, що часто зустрічаються, гладких і різьбових отворів, бібліотеки стандартних машинобудівних елементів і кріплення, що значно прискорює проектування моделей та оформлення складальних креслень.

У КОМПАС-3D існує спеціальна система для роботи з бібліотеками -

Менеджер бібліотек.

Підключення бібліотек

Для підключення бібліотеки до КОМПАС-3D необхідно виконати наступні дії.

1.Натиснути на кнопку Менеджер бібліотек (мал.92). На екрані з'явиться вікно Менеджера бібліотек, у лівій частині якого відображається список розділів Менеджера бібліотек. Для того щоб продивитися вміст розділу треба клацнути по його назві, у правій частині вікна відобразиться структура розділу.

2.Вибрати потрібну бібліотеку і два рази клацнути мишею на назві бібліотеки. У прямокутному полі поруч із назвою бібліотеки з'являється червона "галочка" - ознака того, що бібліотека підключена. Якщо в розділі

єпідключені бібліотеки, то його піктограма відображається сірим кольором, якщо немає - блакитним.

На мал.92 у лівій частині вікна показані бібліотеки системи КОМПАС, у правій частині - вміст бібліотеки Машинобудування.

ПРОЕКТУВАННЯ НАРІЗНИХ З’ЄДНАНЬ

При складанні машин, верстатів, приладів окремі деталі в більшості випадків з'єднують один з одним різьбовими кріпильними елементами: болтами, шпильками і гвинтами.

Всі кріпильні різьбові елементи виконуються в нашій країні з метричною різьбою з великим кроком і виготовляються за відповідними стандартами, що встановлюють вимоги до матеріалу, покриттю та іншим умовам виготовлення цих деталей. При позначенні такої різьби на кресленнях крок не вказують, записують тільки літерне позначення типу різьби М (метрична) і номінальний (зовнішній) діаметр різьби, наприклад:

М24.

Для автоматизованої побудови креслень нарізних з’єднань треба:

-У рядку керуючого меню у верхньому рядку екрана вибрати кнопку

Менеджер бібліотек;

-У вікні, що відкрилося, подвійним щигликом відкрити папку

Машинобудування;

- Подвійним щигликом запустити Конструкторську бібліотеку

(мал.92). У Конструкторській бібліотеці (мал.93) представлені дані,

згруповані в розділи: болти, гайки, шайби тощо. Щоб відкрити розділ, потрібно клацнути лівою кнопкою на знаку плюс (+), що розташований ліворуч від заголовка розділу, при цьому відкриваються рядки підменю: різні види болтів, гайок тощо. Для того щоб згорнути розділ, клацніть на значку мінус, що з'явився на місці знака плюс після того, як розділ розгорнувся. Якщо виділити в списку елемент розділу, то в правій частині вікна з'явиться його зображення.

3. Для проектування нарізних з’єднань у Конструкторській бібліотеці потрібно вибрати розділ: Кріпильний елемент (мал.93). У

вікні, що відкрилося (мал.94) вибираємо вкладку Всі елементи. Працюючи в цьому розділі, можна комбінувати різні набори нарізних сполучень, наприклад, болт+гайка+шайба, шпилька+гайка+шайба, гвинт+шайба тощо.

Кріпильний

елемент

Рис.92 Конфігурація Конструкторської бібліотеки

КРЕСЛЕННЯ БОЛТОВОГО З'ЄДНАННЯ

Вибір болта

У вікні Кріпильний елемент (мал.93) представлені дані на різні види кріпильних елементів, наприклад, болти різних форм і розмірів. Після вибору стандарту болта необхідно задати номінальний діаметр (d) його різьби, вибравши його з бази даних стандартних значень. Ряд відкривається, якщо нажати на невеликий чорний трикутник, розташований праворуч у вікні значень діаметра d. Крім цього потрібно зафіксувати товщину пакета з’єднуємих деталей, вводячи це значення із

клавіатури. Можна не фіксувати товщину пакета, тоді болт на кресленні буде "гумовий", його можна розтягнути до потрібної довжини. Крок різьби болта вибирати великий.

Рис.93 Вибір болта у вікні Кріпильний елемент

Закінчувати вибір болта необхідно натисканням чорної верхньої стрілки вікна, спрямованої вправо. При цьому в правому віконечку з'являється зображення першого елемента набору - болта. Якщо будь-який елемент потрібно з набору виключити, потрібно його назву виділити в середньому вікні і клацнути на клавіатурі Delete або нажати на стрілку спрямовану вліво.

Специфікацію для складального креслення болтового з'єднання ми будемо викреслювати не в автоматичному режимі, а вручну, тому кнопку

Створити об'єкт специфікації включати не треба.

На кресленні болтове з'єднання можна зобразити без середньої частини, якщо з'єднують деталі, які креняться без розрізу, а також із середньою частиною, якщо деталі розрізані (болт, гайка, шайба на складальних кресленнях вважаються не розсіченими).

В лабораторній роботі передбачене використання розрізу, тому потрібно вибрати зображення як верхньої, так і середньої, і нижньої частини болтового з'єднання.

Уцьому ж вікні можна вибирати також і вид: головний, зверху, зліва

іт.д. У лабораторній роботі передбачається побудова виду спереду і виду зверху болтового з'єднання в розрізі. Спочатку будується вид спереду,