Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 01. Історя розвитку ОТ.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
126.2 Кб
Скачать

Edvac (Electronic Discrete Variable Automatic Computer – електронний автоматичний обчислювач з дискретними змінними)

Тоді ж в Пенсільванському університеті почалась робота над новою машиною EDVAC «Едвак», програма якої повинна була зберігатися в пам’яті комп’ютера.

Як внутрішню пам’ять передбачалось використовувати ртутні трубки, які використовувались в радіолокації.

Останнє слово в назві машини – computer (комп’ютер) – стало синонімом, другим ім’ям будь-якої ЕОМ.

Univac-1 (Universal Automatic Computer – універсальний автоматичний обчислювач)

У 1951 році була представлена третя модель Еккерта і Мочлі UNIVAC-1 («Унівак-1»), яка призначалась для розв’язання різноманітних задач бізнесу. Вона могла обробляти як цифрову, так і символьну інформацію. Перший екземпляр був переданий у Бюро переліку населення США.

Потім було створено багато різних моделей UNIVAC, які знайшли пристосування в різних галузях діяльності, наприклад 4 листопада 1952 року Джон Преспер Еккерт разом з Уолтером Кронкайтом зробили прогноз результатів виборів.

UNIVAC став першим серійним комп’ютером та поклав початок комп’ютерному буму. В 1948 – 1966 роках Еккерт отримав 85 патентів, пов’язаних головним чином з винаходами в галузі електроніки.

Електронні обчислювальні машини мэсм (малая электронная счетная машина)

У 1951 р. в Інституті електротехніки АН УРСР під керівництвом Лебедєва та Глушкова була розроблена перша вітчизняна ЕОМ – МЭСМ. МЭСМ мала більш універсальне призначення, ніж ENIAC, вона стала базовим прототипом для світового цифрового математичного машинобудування та обумовила перехід до нового періоду – розвитку мистецтва програмування. Попри малу потужність, за допомогою МЭСМ були розв’язані важливі народногосподарські проблеми.

Бэсм (быстродействующая электронная счетная машина)

У 1952 р. в Інституті точної механіки та обчислювальної техніки АН СРСР під керівництвом Лебедєва створено БЭСМ-1 – першу ЕОМ із серії швидкодіючих електронних лічильних машин загального призначення. У ході створення БЭСМ-1 було застосовано оригінальні наукові та конструкторські розробки, які увійшли до світового фонду обчислювальної техніки.

Машина БЭСМ-1 була не тільки першою швидкодіючою радянською ЕОМ з продуктивністю 8-10 тисяч операцій за секунду, а й найпродуктивнішою машиною в Європі та однією з кращих у світі. Невдовзі було створено і найбільш популярну в ті роки машину БЭСМ-6 зі швидкістю 1млн операцій за секунду, що серійно випускалася протягом 1964-1984 рр.

Персональні комп’ютери(пк)

ПК – це електронні комп’ютери, які призначено для індивідуального застосування (деякі моделі для невеликої групи користувачів). Працюють у діалоговому режимі, мають малі розміри і масу, порівняно дешеві й разом з тим задовольняють переважну більшість запитів користувачів щодо опрацювання інформації.

«Altair 8800»

У 1975 р. фірмою Instrumentation Telemetry System (MITS), Альбукер, США, випущено перший мікрокомп’ютер «Altair 8800» («Альтаїр 8800»), який побудовано на базі мікропроцесора Intel 8080. Білл Гейтс, тоді студент Гарвардського університету, та Поль Аллен, співробітник фірми в Бостоні, за шість тижнів розробили версію мови Basic для комп’ютера «Altair 8800». Для продажу програми ними було організовано фірму Microsoft, а Altair Basic – її перший програмний продукт.

«Apple 1»,«Apple 2»

У 1976 р. молоді інженери Стів Джобс і Стів Возняк розробили мікрокомп’ютер «Apple 1». Для продажу комп’ютера організовано фірму Apple Computer.

У 1977 р. у продажу з’явився комп’ютер «Apple 2». Фірма Apple Computer зараз посідає одне з провідних місць у світі з виробництва комп’ютерів.

IBM PC

У 1981 р. фірма IBM вперше вийшла на ринок персональних комп’ютерів з ПК IBM PC, який побудовано на базі мікропроцесора Intel 8088. Цей комп’ютер – «перша ластівка» серед персональних машин фірми IBM, що завоювали комп’ютерний світ.

Низка технічних та конструкторських рішень дозволили цьому комп’ютеру й подальшим моделям стати фактично стандартом у промисловому випуску сучасних ПК.

  1. Покоління комп’ютерів

Покоління комп’ютерів – умовна класифікація обчислювальних систем згідно з розвитком апаратних і програмних засобів та способів взаємодії користувача з комп’ютером.

Перше(40–50-ті рр. ХХ ст. )

Працювали на електронних лампах розміром 8-10 см, що споживали безліч електроенергії і виділяли багато тепла, мали великі розміри, недостатню надійність, низьку швидкість обчислень (декілька десятків тисяч операцій за секунду), невеликий обсяг оперативної пам’яті. Набір команд невеликий, схема арифметико-логічного пристрою і пристрою керування досить проста, програмне забезпечення практично було відсутнім.

Для введення-виведення використовувалися перфострічки, перфокарти, магнітні стрічки і друкуючі пристрої.

Призначалися для математичних розрахунків, програми для них писалися в машинних кодах.

Незважаючи на обмежені можливості, ці машини дозволяли виконувати найскладніші розрахунки, необхідні для прогнозування погоди, розв’язання задач атомної енергетики та ін..

Вітчизняні машини першого покоління:

МЭСМ (малая электронная счетная машина), БЭСМ-1, БЭСМ-2, Стріла, Урал, М-20

Скляні лампи-діоди створено в 1904 р. англійським інженером Джоном Флемінгом

(1849-1945)

Рисунок 1 – Скляна лампа-діод