Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 13-14 Культура XX-початку XXI ст. doc.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.03.2016
Размер:
90.11 Кб
Скачать

Культура XX ‑ початку XXI ст.

  1. Провідні тенденції розвитку культури в XX ст.

  2. Основні естетичні принципи модернізму.

  3. Художні напрямки модернізму.

  4. Характерні ознаки культури постмодернізму.

  5. Мистецькі напрямки постмодернізму.

  1. Провідні тенденції розвитку культури в XX ст.

Розвиток зарубіжної та вітчизняної культури у XX – XXI ст. відбувається у складних, часто суперечливих обставинах, коли соціальні, політичні, військові, екологічні катаклізми впливають на людську особистість, змінюють її ціннісні орієнтири, трансформують соціокультурний розвиток.

Новітній час в історії людства – це період, коли наукові відкриття та технічні досягнення не лише поліпшували якість життя, а призводили до глобальних екологічних катастроф, сприяли створенню зброї масового знищення, причому науковці не передбачали трагічних наслідків застосування своїх відкриттів у майбутньому.

Глобальними техногенними катастрофами з тяжкими наслідками для навколишнього середовища людство розплачується також за надмірну урбанізацію.

XX ст. позначилося також нечуваним геноцидом, гонкою озброєнь, дегуманізацією суспільних відносин. Водночас людина нечувано розширює свій науковий і творчий потенціал, реалізує ідеї, які раніше вважалися фантастичними, а у сфері художньої творчості прагне знайти нові, нетрадиційні форми самовираження.

На рубежі XX – XXI ст. людство зіткнулося з проблемами, від вирішення яких залежить доля цивілізації. Ці проблеми прийнято називати глобальними (фр. global – загальний, всесвітній, від лат. globus ‑ куля) – загальними, поширеними на всю планету. До першорядних з них сьогодні належать подолання екологічної кризи, пов’язаної з катастрофічними наслідками людської діяльності: відвернення війни із застосуванням зброї масового знищення, створення без’ядерного ненасильницького світу; подолання голоду, злиднів, неграмотності; пошуки нових джерел сировини, що забезпечили б наступний розвиток економіки.

На зміст західної культури впливали наукові відкриття та технічні здобутки в різних галузях: освоєння космосу, розвиток комп’ютерних технологій, систем комунікації, поява нових синтетичних матеріалів, досягнення в галузі біології (клонування, генна інженерія). Завдяки таким глобальним змінам сучасне суспільство називають «постіндустріальним», «інформаційним» тощо.

Західна культура, особливо образотворче мистецтво, розвивалася у двох напрямах:

  • подальший розвиток реалізму класичного мистецтва, удосконалення і пошук нових форм виразності у межах цього художнього напряму;

  • пошуки принципово нових засобів художньої виразності, що привели до появи культури постмодернізму.

Для художньої культури XX ст. властиві відсутність єдиного мистецького стилю і панування цілого ряду течій, особливо в образотворчому мистецтві; зв'язок митців з політикою, протистояння їх мілітаризації, гонці озброєнь, кровопролитним війнам, боротьба за мир, проти фашизму і тоталітаризму; філософічність культури, постійне оновлення засобів художньої виразності, коли на зміну одному напряму приходить інший, поява нових видів мистецтва (кіно і телебачення), що роблять значний вплив на маси.