Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. вказ_вки по БО.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
892.42 Кб
Скачать

Додаток г

АНОТАЦІЯ

В курсовій роботі розглянуто теоретичні питання формування та обліку доходів за видами діяльності. Визначено основні поняття, охарактеризовано рахунки класу 7 «Доходи і результати діяльності».

Розглянуто основні етапи ведення бухгалтерського обліку на умовному підприємстві, проаналізовано процес виробництва продукції та визначено фінансовий результат від операційної діяльності досліджуваного підприємства.

В ході дослідження розроблено пропозиції та рекомендації щодо підвищення ефективності облікової політики досліджуваного підприємства.

Додаток д

ВСТУП

Для більшості підприємств України сьогодні характерним є екстенсивний тип розвитку виробництва, що обумовлюється все більшим залученням матеріальних і людських ресурсів. Сучасний досвід розвитку економіки країни доводить недоцільність екстенсивного розвитку виробництва через обмежені природні ресурси, більшість з яких імпортуються, та відтік кваліфікованої робочої сили за кордон; а також застарілі засоби праці, які значно поступаються зарубіжним аналогам тощо. Базисом ринкових перетворень має стати ефективне використання матеріально-технічної бази підприємств, в якій головним компонентом виступають засоби праці. Від стану засобів праці залежить технічний та технологічний рівень виробництва, якість послуг, що надаються, забезпечення отримання економічних вигод (доходи, прибуток) в майбутньому та, безперечно, продуктивність праці. Рух до вдосконалення матеріально-технічної бази потребує вдосконалення теоретичних і методичних підходів до управління нею, зокрема бухгалтерського обліку, який має забезпечувати своєчасною та достовірною інформацією користувачів фінансової звітності для прийняття управлінських рішень. Тому вдосконалення матеріально-технічної бази має відбуватися одночасно з реформуванням системи бухгалтерського обліку та контролю за державним майном.

Особлива увага до державного майна не випадкова, адже саме через нього держава забезпечує реалізацію пріоритетів розвитку та гарантує фінансову безпеку країни. Сьогодні можна говорити про реалізацію державної політики економічного зростання, єдиною кінцевою метою якої є нарощування дедалі більшого багатства в ринкових умовах.

В економічній літературі питання обліку та контролю основних засобів висвітлені як у теоретичному, так і в практичному аспектах. Вагомий внесок у розробку теоретичних положень та методологічних підходів до проблеми обліку і контролю основних засобів зробили провідні вчені-економісти: вітчизняні - М.Т.Білуха, Ф.Ф.Бутинець, С.Ф.Голов, А.П.Грінько, Г.Г.Кірейцев, М.В.Кужельний, А.М.Кузьмінський, В.Г.Лінник, В.Б.Моссаковський, Н.Ф.Огійчук, М.С.Пушкар, В.В.Сопко, Л.К.Сук, В.Я.Савченко, Н.М.Ткаченко; зарубіжні – В.Ф.Палій, Я.В.Соколов, А.Д.Шеремет та ін.

Мета курсової робти полягає в теоретичному обґрунтуванні та розробці рекомендацій і пропозицій з ведення обліку основних засобів на підприємствах у сучасних умовах господарювання.

Для досягнення поставленої мети в роботі були поставлені такі завдання:

- уточнення економічної сутності основних засобів, їх складу та класифікації;

- обгрунтування стану нормативно-правового забезпечення обліку і контролю основних засобів;

- уточнення оцінки основних засобів в умовах ринкових відносин та її впливу на фінансово-майновий стан підприємств і т.п.

Об'єктом дослідження є процес формування складу основних засобів та їх використання, облікове забезпечення цього процесу на підприємствах.

Предметом дослідження є теоретичні засади та чинна система обліку і контролю основних засобів на підприємствах.

Методологічною основою дослідження є системний підхід до розкриття економічної сутності основних засобів та процесу їх відтворення. Теоретичною і методичною основою дослідження виступають наукові розробки вітчизняних та зарубіжних економістів з обліку і контролю основних засобів, законодавчі та нормативні акти України, інструктивні матеріали, матеріали Держкомстату України.