Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод нивелир.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.62 Mб
Скачать

5 Перевірки та юстування нівеліра з циліндричним рівнем н-3

Перевірки і юстування нівелірів виконують при температурі +20+50С. При здійсненні перевірки згідно з табл.3 виконання основних геометричних умов, що характеризують принципіальну геометричну схему нівеліра, контролюється залежно від конструкції нівеліра.

1. Перевірка круглого рівня

Вісь круглого рівня UU1 повинна бути паралельна основній осі нівеліра II1 (рис.1).

Для перевірки цієї умови встановлюють круглий рівень в напрямку двох піднімальних гвинтів (рис.4). Обертанням трьох гвинтів 1 в протилежних напрямках бульбашку 2 виводять в нуль-пункт. Якщо після повернення верхньої частини нівеліра на 180º бульбашка залишається в нуль-пункті, то умову виконано. В протилежному випадку виправними гвинтами рівня зміщують бульбашку в нуль-пункт на половину її відхилення. На частину, що залишилася, бульбашку виводять піднімальними гвинтами.

Відносно виправних гвинтів бульбашка рівня може займати різне положення (рис.5). Дії, які необхідно виконати виправними гвинтами відносно корпусу круглого рівня залежно від положення бульбашки, наведені в таблиці 5.

Рисунок 4 – Перевірка круглого рівня: 1 – піднімальні гвинти; 2 – круглий рівень; I і II положення рівня до і після повороту його на 180˚.

Рисунок 5 – Положення бульбашки круглогорівня відносно виправних гвинтів.

Таблиця 5 – Дії виправними гвинтами відносно корпусу круглого рівня

Положення бульбашки

Дії виправними гвинтами

гвинт 1

гвинт 2

гвинт 3

Рисунок 5, а

опустити

опустити

підняти

Рисунок 5, б

опустити

підняти

опустити

Рисунок 5, в

підняти

опустити

опустити

Рисунок 5, г

підняти

підняти

опустити

Рисунок 5, д

опустити

підняти

підняти

Рисунок 5, е

підняти

опустити

підняти

Для контроля перевірку повторюють та виконують до тих пір, поки не буде виконана умова, тобто вісь круглого рівня UU1 повинна бути паралельна основній осі нівеліра II1.

2. Перевірка правильності установлення сітки ниток

При робочому положенні нівеліра зорову трубу наводять на віддалену на 5-10 м рейку так, щоб її зображення було біля края зору (рис. 6), та роблять відлік. Навідним гвинтом поволі повертають трубу, щоб зображення рейки перемістилось до другого краю поля зору. Якщо після цього відлік зміниться (рис. 6, а), то умову не виконано. Якщо відлік не змінився (рис. 6, б), умову виконано.

Рисунок 6 – Перевірка установлення сітки ниток наведенням на точку: а – умова не виконана; б – умова виконана.

Перевірку можна виконати також за допомогою важкого виска, підвішаного на відстані 25-30 м від нівеліра (рис. 7). Якщо після наведення на шнурок виска вертикальна нитка сітки зіллється з ним – умову виконано. В іншому випадку виконують юстування.

Для виконання юстування знімають кришку сітки ниток, що прикриває юстувальні гвинти на окулярній частині зорової труби. Послабляють гвинти, що скріплюють окулярну частину труби з об’єктивною, і повертають сітку ниток до досягнення даної умови. Після закінчення перевірки закріплюють перевірочні гвинти і ставлять кришку на місце.

Рисунок 7 – Перевірка установки сітки ниток за допомогою виска: а– умова не виконана; б – умова виконана.