Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия інтелектуальна власність.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
151.55 Кб
Скачать

2. Інвентарна картка обліку об’єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів

(типова форма № НА-2)

 

2.1. Інвентарна картка обліку об’єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів застосовується для аналітичного обліку об’єктів права інтелектуальної власності, а також для аналітичного обліку групи однотипних за призначенням та умовами використання об’єктів, що надійшли в одному календарному місяці та одній відповідальній за їх використання особі.

2.2. Інвентарна картка ведеться в бухгалтерії на кожний об’єкт чи групу об’єктів права інтелектуальної власності, заповнюється в одному примірнику на основі “Акта введення в господарський оборот об’єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів” (типова форма № НА-1).

2.3. У рядку “Повна назва об’єкта права інтелектуальної власності із зазначенням реквізитів” вказується назва об’єкта права інтелектуальної власності та назва документації, на підставі якої такий об’єкт введено в господарський оборот підприємства (договір на використання майнових прав  інтелектуальної власності, ліцензійний договір тощо).

2.4. У графі “Код субрахунку бухгалтерського обліку об’єкта права інтелектуальної власності” зазначається код субрахунку бухгалтерського обліку. 

2.5. У розділі “Характеристика об’єкта права інтелектуальної власності за призначенням” наводяться лише основні, притаманні цьому об’єкту ознаки або властивості. У випадку обліку групи об’єктів права інтелектуальної власності основні показники, що характеризують такі об’єкти, наводяться не за кожним об’єктом окремо, а в цілому за всією групою об’єктів права інтелектуальної власності, що враховуються в інвентарній картці.

2.6. Підставою для відміток в інвентарній картці про вибуття об’єкта права інтелектуальної власності є “Акт вибуття (ліквідації) об’єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів” (типова форма № НА-3).

 

 

3. Акт вибуття (ліквідації) об’єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів

(типова форма № НА-3)

 

3.1. Акт вибуття (ліквідації) об’єкта права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів застосовується для оформлення вибуття таких об’єктів при їх списанні (ліквідації). Акт складається у двох примірниках комісією, призначеною наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого органу (посадової особи), який здійснює керівництво підприємством, підписується головою та членами комісії, особою, що була відповідальною за використання об’єкта права інтелектуальної власності, затверджується керівником підприємства чи особою на те уповноваженою.

3.2. Залишкова вартість, яка наводиться у графі 13 акта вибуття (ліквідації) об’єкта права інтелектуальної власності, визначається за даними бухгалтерського обліку на останнє число місяця вибуття такого об’єкта як різниця між первісною вартістю і сумою нарахованої амортизації за період корисного використання.

3.3. У рядку “Правові умови вибуття (ліквідації) об’єкта права інтелектуальної власності з господарського обороту” зазначаються причини вибуття (закінчення строку дії: майнових прав інтелектуальної власності, договору на використання майнових прав інтелектуальної власності, зберігання інформації щодо об’єктів права інтелектуальної власності як комерційної таємниці, ліцензійного договору;  дострокове припинення ліцензійного договору тощо).

3.4. Перший примірник акта передається до бухгалтерії, другий залишається у особи, що була відповідальною за використання об’єкта права інтелектуальної власності.