Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_prakt_z_skhemotekhn_new.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
5.92 Mб
Скачать

Опис лабораторного макету

Лабораторний макет (рис.9.5) це пiдсилювач на основi ОП, що дозволяє дослiджувати його основнi параметри, характеристики та схеми включення.

Перемикач S1 забезпечує iнвертувальне (положення 1) та неiнвертувальне (положення 2) ввімкнення ОП. Перемикач S2, в положеннi 2, забезпечує дослiдження амплiтудної характеристики без подачі сигналу вiд генератора. Перемикач S3 призначений для змiни параметрiв кола зворотного зв’язку, S4 - параметрiв коректуючого кола, S5 - опору навантаження. Резистори R5 та R15 дозволяють визначити вхiдний та вихiдний опір схеми. Резистор R11 забезпечує подачу на входи ОП постiйної напруги, необхiдної для дослiдження амплiтудної характеристики. Входи X1 та X2 призначенi для прикладання вхiдного сигналу та дослiдження вхiдного опору; X3, X6 - для вимiру вихiдної напруги та вихiдного опору; X4, X5 та X3, X4 -для вимiру вхiдної та вихiдної напруги при дослiдженнi амплiтудної характеристики; X7, X6 - для під’єднання напруги живлення.

Домашне завдання

1. Вивчити теоретичнi положення, ознайомитись зi схемою та системою комутацiї ланок макету.

2. Розрахувати значення коефiцiєнтiв пiдсилення для iнвертувального та неiнвертувального ввімкнення ОП, при значеннях номiналiв, вказаних на схемi, для різних положень S3.

3. Розробити методику експерементального дослiдження основних параметрiв пiдсилювачiв на основi ОП.

4. Розробити методику проведення обчислювального експеримента по визначенню основних параметрів підсилювачів на ОП. Пiдготувати данi для вводу в ПЕОМ (використовуючі програми Micro-Cap та Work Banch).

5. Визначити частотні спотворення (Мв) інвертувального та неінвертувального підсилювачів на основі ІМСК5534Д1А на частоті 10кГц для S3 в положенні 3, інше по п.2.

Програма експериментальних дослiджень

1. Дослiдити амплiтудну характеристику ОП на постiйнiй напрузi при рiзних опорах навантаження. Визначити за амплiтудною характеристикою коефiцiєнт пiдсилення.

2. Дослiдити АЧХ при iнвертувальному ввімкненні ОП та рiзнiй глибинi ВЗЗ. Оцiнити розрахункове значення коефiцiєнтiв пiдсилення та фактично отримане.

3. Дослiдити АЧХ при неiнвертувальному ввімкненні ОП та рiзнiй глибинi ВЗЗ. Оцiнити розрахункове значення коефiцiєнтiв пiдсилення та фактично отримане.

4. Для випадкiв пп.2,3 визначити смугу пропускання, крутість нахилу АЧХ в перехiднiй областi ( ВЧ та НЧ ), вхiдний та вихiдний опори. Опори для iнвертувального та неiнвертувального ввімкнення визначити для гранично близької глибини зворотного звя’зку.

5. Дослiдити вплив коректуючого кола та визначити смугу пропускання для рiзних сталих часу коректуючого кола, форму АЧХ в перехiднiй областi та її нахил. Змоделювати фазочастотну характеристику підсилювача, що вiдповiдає отриманiй АЧХ.

6. Дослiдити фазочастотну характеристику підсилювача. Проаналiзувати степiнь стiйкостi підсилювача в рiзних частотних областях та рiзних значеннях коректуючого кола.

Досліджувальна та вимірювальна апаратура

1. Лабораторний стенд.­

2. Джерело живлення.

3. Генератор сигналів низькочастотний Г3-102.

4. Генератор сигналів високочастотний Г4-102

5. Вольтметр цифровий В7-27А.

6. Мілівольтметр В3-38 або В3-39, В3-40.

Рисунок 9.5. – Лабораторний макет

7. Осцилограф С1-67 або С1-86.

8. Вимірювач нелінійних спотворень С6-5 або С6-7.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]