Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_prakt_z_skhemotekhn_new.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
5.92 Mб
Скачать

Опис лабораторного макету

Лабораторний макет (рис.7.7) являє собою безтрансформаторний двотактний ККП на транзисторах VT3 і VT4 типу КТ816Г та КТ817Г з симетричним джерелом живлення. Передкінцевий каскад - емітерні повторювачі на аналогічних транзисторах, а каскад попереднього пiдсилення, виконаний на операційному пiдсилювачi К140УД1Б в схемі iнвертуючого включення. Додаткове балансування нуля операційного підсилювача здійснюється резистором R3. В макетi передбачено забезпечення рiзних режимiв роботи ККП, шляхом змiни напруги змiщення транзисторiв VT3 і VT4, перемикач S1. Можливість підключеня, в характерних точках схеми, дозволяє дослiджувати режими каскадiв за постiйним струмом та знімати осцилограми напруг. ККП працює з рiзними опорами навантаження Rн. Перемикач S2 дозволяє дослiджувати вплив навантаженя на параметри та характеристики ККП.

Домашнє завдання

1. Вивчити теоретичнi положеня, ознайомитись з схемою та системою комутацiї макету.

2. Ознайомитись з параметрами та характеристиками транзисторiв КТ817Г i КТ816Г, пiдiбрати орiєнтовне значення напруги зміщення, що забезпечить режими рiзних класiв ( А, АВ, В ).

3. Розробити методику визначення споживаної потужностi, вихiдної потужностi, потужності втрат, ККД, коефiцiєнт нелiнiйних спотворень, коефiцiєнта пiдсилення за напругою.

4. Визначити Pвих max для параметрів і елементів наведених на рис. 7.7.

Програма експериментальних дослiджень

1. При вiдсутностi вхiдного сигналу, дослiдити режими ККП за постiйним струмом при роботi в режимах рiзних класiв.

2. Дослiдити вплив навантаження на значення вихiдної потужностi пiдсилювача при роботi в режимах рiзних класiв.

3. Для оптимального опору навантаження, для режимiв рiзних класiв, визначити потужності: вихiдну, споживану, втрат на транзисторах кожного з плеч, а також ККД.

4. Зафiксувати осцилограми сигналів, в характерних точках схеми, що вiдповiдають режимам рiзних класiв.

5. Дослiдити вплив навантаження на нелiнiйнi спотворення сигналу при роботi в режимах рiзних класiв.

6. Дослiдити АЧХ пiдсилювача.

7. Провести необхiднi розрахунки, побудувати графiки, таблицi, зробити висновки.

Досліджувальна та вимірювальна апаратура

1. Лабораторний стенд.

2. Джерело живлення.

3. Генератор сигналів низькочастотний Г3-102.

4. Мілівольтметр В3-38 або В3-39, В3-40.

5. Осцилограф С1-67 або С1-86.

6. Вимірювач нелінійних спотворень С6-5 або С6-7.

Короткі методичнi вказiвки до вимiрiв та подання результатiв

Споживаний макетом струм вимірювати з урахуванням струму кожного з джерел. Вихідну та споживану потужність визначати з виразів

РВИХ = , Р0 = Е  I0.

При визначеннi ККД вихiдного каскаду враховувати тiльки струм даного каскаду, вiн визначаеться як рiзниця струмiв спожитого всiєю схемою та струму попереднiх каскадiв. Потужнiсть втрат на колекторi транзистора, визначити з виразу

Рк = 0,5(Р0 - Рвих).

При проведеннi дослiджень рiвень вхiдного сигналу макета встановити в межах Uвх = 250 - 300 мВ. Вихiдний сигнал при цьому не повинен мати помiтних нелiнiйних спотворень (при роботi в режимi класу А ), а вихідна напруга повинна бути максимально можливою (на межі обмеження). Частоту вхiдного сигналу встановити рiвною 1кГц. АЧХ дослiджувати в дiапозонi частот 20 Гц - 50 кГц.

При дослiдженнi режимiв рiзних класiв особливу увагу звернути на залежнiсть споживаного струму вiд рiвня вхiдного сигналу, встановити основнi закономiрностi.

Для визначення Рвих.маx (див. дом. завдання) Uвих.max визначити як Uвих.max = E – Uзаг, де Uзаг – визначити з довідника для конкретного типу транзистора .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]