Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_prakt_z_skhemotekhn_new.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
5.92 Mб
Скачать

Опис лабораторного макету

Електрична принципова схема макета зображена на рис.5.7. Схема містить в собі каскодну підсилювальну комірку VT1таvt2, що виконана за схемою СВ–СБ (спільний витік – спільна база), а також елементи зв’язкуL1таC13, резонансний контурL2,C9,C11і емітерний повторювачV13.

Перемикач S1дозволяє дослідити різні схеми резонансного підсилювача. В 1-му і 2-му положенняхS1реалізується безпосереднє і автотрансформаторне ввімкнення, а в 3-му, 4-му та 5-му – трансформаторне. Ефект “подовженого” і “проміжного” кола досягається під’єднанням паралельно котушці зв’язкуL1додаткових ємностейC4іC5. Комбінований зв’язок реалізується, якщо положенняS1відповідає “подовженому” колу, аS2замкнений. Номінальний робочий діапазон частот макета – радіомовний середньохвильовий діапазон 525…1605 кГц.

Домашнє завдання

1. Ознайомитися зі схемою і системами комутацій кіл макета. Визначити положення перемикача для різних видів ввімкнення контуру

2. Розрахувати резонансну частоту колекторного кола в режимах “подовження” і “скорочення”, використовуючи елементи принципової схеми (взаємоіндуктивним зв’язком можна знехтувати, ємність вихідного кола ПЕ без урахування C4іC5прийняти рівною 40 пФ).

3. Визначити можливість повного ввімкнення контуру в колекторне коло транзистора VT2при значенні допустимого коефіцієнта шунтування 0,8. Параметри транзистора отримати з довідника.

Рисунок 5.7 – Лабораторний макет.

4. Використовуючи номінали елементів, що вказані на принциповій схемі, та прийнявши ємність резонансного контуру (без урахування ємності змінного конденсатора) 45 пФ, конструктивну добротність цього контуру 50 і коефіцієнт автотрансформаторного ввімкнення 0,5, розрахувати резонансний коефіцієнт підсилення для двох крайніх точок діапазону і побудувати графік для випадків повного і автотрансформаторного ввімкнення.

5. Розробити методику дослідження основних показників резонансних підсилювачів у відповідності до програми експериментальних досліджень.

Програма експериментальних досліджень

1. Дослідити залежність К0(f0) для таких видів схем підсилювачів:

а) безпосереднього ввімкнення контуру;

б) автотрансформаторного.

2. Дослідити залежність К0(f0) для таких ввімкнень:

а) трансформаторного при “скороченому” колі;

б) трансформаторного при “проміжному” колі;

в) трансформаторного при “подовженому” колі.

3. Дослідити вплив параметрів підсилювального елемента на настроювання резонансного контуру, для чого зняти і побудувати залежність резонансної частоти контуру від кута повороту змінної ємності при безпосередньому і автотрансформаторному ввімкненні контуру, f0 = γ(α)

4. Визначити коефіцієнт нерівномірності KHPта коефіцієнт перекриттяKfдля умов п.1 і п.2.

5. Дослідити залежність смуги пропускання (на заданому викладачем рівні М) і вибірності підсилювача (при заданому викладачем розстроюванні ) від частоти настроювання за умов п.1.

6. Дослідити вплив режимів “скорочений” і “подовжений” на вибірність по дзеркальному каналу при , заданій викладачем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]