Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LR_1.DOC
Скачиваний:
12
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.06 Mб
Скачать

Пам’ять cmos

Являє собою енергонезалежну від блока живлення пам’ять, виготовлену за технологією CMOS. В пам’яті мікросхеми CMOS зберігається склад обладнання, що входить в конкретну комп’ютерну систему: дані про гнучкі і жорсткі диски, про процесори, про деякі інші пристрої материнської плати, а також інформація про час і календар. Ці дані можна заносити і змінювати самостійно, відповідно до того, яке обладнання входить до складу системи. Мікросхема CMOS живиться від невеликої батарейки, розташованої на материнській платі. Таким чином, програми, записані в BIOS, зчитують дані про склад обладнання комп’ютера з мікросхеми CMOS, після чого вони можуть звертатись до жорсткого диска або гнучкого і передавати управління тим програмам, котрі там записані.

Шинні інтерфейси материнської плати

Зв’язок між внутрішніми і зовнішніми пристроями материнської плати виконують її шини і логічні пристрої, розташовані в мікросхемах мікропроцесорного комплекту (чіпсета). Від архітектури цих елементів в великій мірі залежить продуктивність комп’ютера.

ISA (Industry Standard Architecture). Архітектура ISA не тільки дозволила зв’язати всі пристрої системного блока між собою, але й забезпечила просте підключення нових пристроїв через стандартні роз’єми (слоти). Пропускна здатність шини складає до 5,5 Мбайт/с. Це дозволяє використовувати її в комп’ютерах для підключення пристроїв низької швидкодії: звукових портів, модемів.

EISA (Extended ISA). Розширений стандарт EISA відрізняється збільшеним роз’ємом і збільшеною продуктивністю (до 32 Мбайт/с). Як і ISA цей стандарт є застарілим.

VLB (VESA Local Bus). Локальна шина стандарту VESA має підвищену частоту до 50 МГц і пропускну здатність до 130 Мбайт/с і застосовується для роботи на ділянках процесор - оперативна пам’ять і процесор - відео адаптер. Основними недоліками інтерфейсу VLB стало те, що гранична частота, а відповідно і пропускна здатність локальної шини залежать від кількості пристроїв, підключених до шини.

PCI (Peripheral Component Interconnect).

Стандарт підключення зовнішніх компонентів за своєю суттю є також інтерфейсом локальної шини, яка зв’язує процесор з оперативною пам’яттю, в котру врізані роз’єми для підключення зовнішніх пристроїв. Інтерфейс РСІ підтримує частоту 64 МГц і забезпечує продуктивність 246 Мбайт/с для 32‑розрядних даних і 528 Мбайт/с для 64-розрядних даних.

FSB (Front Side Bus).

Це сучасна шина, яка використовується для зв’язку процесора з пам’яттю. Вона працює на частоті 100-250 МГц і пропускна здатність складає 800 Мбайт/с.

AGP (Advanced Graphic Part).

Удосконалений графічний порт AGP використовується на проміжку процесор – відеоадаптер. Частота цієї шини відповідає частоті шини РСІ (33 МГц або 66 МГц), але вона має більш високу пропускну здатність – до 1066 Мбайт/с.

USВ (Universal Serial Bus).

Універсальний послідовний порт USB визначає спосіб взаємодії комп’ютера з периферійним обладнанням. Biн дозволяє підключати до 256 різних пристроїв, які мають послідовний інтерфейс. Пристрої при цьому підключаються колами. Продуктивність шини USB відносно невелика і складає 1,5 Мбайт/с, але для таких пристроїв, як клавіатура, миша, модем, джойстик та інші цього достатньо.

Зручність шини полягає в тому, що вона дозволяє підключати і відключати пристрої в "гарячому режимі" (не виключаючи комп’ютера) і дозволяє об’єднувати декілька комп’ютерів в просту локальну мережу без застосування спеціального обладнання і програмного забезпечення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]