Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова УЯВР1.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
792.58 Кб
Скачать

Висновки

У курсовій роботі було виконано наступне:

У першому розділі досліджено функціонування кисневого режиму і деструкції органічних речовин та кругообіг кисню у водних екосистемах. До зовнішніх елементів прибуткової частини належить надходження кисню у водні об'єкти з водою інших джерел, наприклад, річкового стоку, атмосферних опадів, до прибуткової частини – внутрішньоводоймне утворення кисню в процесі фотосинтезу водоростей і вищих водяних рослин. У екосистемах кисневий режим може істотно змінюватися в залежності від характеру водообміну, надходження солоної морської води або її витіснення річковим стоком, а також, від фотосинтетичної діяльності водоростей та вищих водяних рослин та від процесів біологічного і хімічного окиснення органічних речовин.

В другому розділі було представлено модель Фелпса-Стрітера, обрано оптимальне програмне середовище, а саме обрано пакет Model Vision Free, який дозволяє описати модель на спеціальному графічному мовою, а потім автоматично побудувати програму для відтворення її поведінки, він є швидкий, багатофункціональний та точний в обробці даних. Також визначено вхідні та вихідні змінні, внутрішні змінні, а також побудовано математичну модель даної екосистеми.

У третьому розділі курсової роботи було здійснено моделювання різних режимів функціонуванні екосистеми.

В останньому розділі було проведено аналіз результатів моделювання та обрано оптимальний режим управління для функціонування даної екосистеми. Оптимальним є режим при якому біологічне споживання кисню не перевищує 6 мг O2/ дм3для відкритих водойм.

Список літератури

1. Денисова А.И., Тимченко В.М., Нахшина Е.П. и др. Гидрология и гидрохимия Днепра и его водохранилищ. – К.: Наук. думка, 1989. – 216 с.

2.Сакевич А.И. Экзометаболиты пресноводных водорослей. – К.: Наук. думка, 1985. – 199 с.

3. Оксиюк О.П., Тимченко В.М., Якушин В.М., Линник П.Н. Кислородный баланс Киевского водохранилища в зимний период // Гидробиол. журн. – 2001. – Т. 37, № 3. – С. 10-22.

4. Плазій Є.Д. Вплив донних відкладів на кисневий режим водосховища в зимовий період // Гідрологія, гідрохімія і гідроекологія. – К.: Ніка-Центр, 2001. – Т. 2. – С. 493-497.

5. Бреховских В.Ф. Гидрофизические факторы формирования кислородного режима водоёмов. – М.: Наука, 1988. – 168 с.

6. Вавилин В.А. Нелинейные модели биологической очистки и процессов самоочищения вреках. М.: Наука, 1981. – 160 с.

7. Лаврик В. І., Боголюбов В. М., Полєтаєва Л. М., Юрасов С.М., Ільїна В. Г. Моделювання і прогнозування стану довкілля. – К.: Академія, 2010.

8. Бортник О. И. Базовый курс Excel. Изучаем Microsoft Office 2007: практическое пособие. – Минск, Современная школа, 2007, 31 с.

9. Літнарович Р.М., Лотюк Ю. Г. Комп'ютерне моделювання. Навчально-методичний посібник. Рівне.: Тетіс, 2010.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]