Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.08.2013
Размер:
77.08 Кб
Скачать
    1. Бібліографічний покажчик

  1. Харченко Ю.А. Автоматизація системи надання інформаційно-технічних послуг на підприємстві з використанням технології DCOM / Ю.А. Харченко. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу:

http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/Eir/2009_4/151-158.

У роботі розглядаються процеси розробки і впровадження інформаційних систем, які підтримують оперативний і управлінський облік, а також надають точні, об’єктивні та повні дані для прийняття ефективних управлінських рішень

В роботі досліджуються інформаційні системи підприємств, які використовуються для підтримки прийняття управлінських рішень. Алгоритми процесів проектування, реалізації та супроводження баз даних(БД) реляційного типу наведені в роботі. Одним із шляхів фізичної реалізації БД є створення програмного модуля мовою С++ , детальний опис мови програмування наведений в працях.

  1. Дригайло С.В. Бібліотечно-інформаційні продукти і послуги для користувачів національних бібліотек / C.В. Дригайло. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/bdil/2010_4/11.

Потреби в бібліотечних продуктах і послугах віддзеркалюються в тих

завданнях, які суспільство ставить перед бібліотекою, розглядаючи її як установу, що сприяє соціалізації особи та її адаптації до економічних реалій. Форма надання бібліотечних продуктів і послуг залежить від функцій, які вони виконують на тому чи іншому етапі розвитку бібліотечної діяльності, від рівня розвитку бібліотечних технологій, а також від зміни соціальної ролі читання та інформаційних потреб користувачів. Специфіка бібліотечного продукту (послуги) полягає в тому, що його виробництво здійснюється на базі трансформації виробничих ресурсів у продукцію особливого роду – інтелектуальну. Інтелектуальні продукти бібліотечної діяльності відзначаються сукупністю корисних властивостей, не завжди мають товарний характер, не дають прибутку. Бібліотечні продукти (послуги), що підлягають обміну на грошові доходи, створюються на основі комерційної діяльності бібліотек.

  1. Степанов В.Ю. Особливості нормативно-правового визначення інформаційних послуг законодавчими актами країн СНД / Ю.В. Степанов. – Вісник ХДАК. – 2010. – Випуск 31.

У сучасних умовах інформаційні системи та інформаційні технології, які є технологічними процесами, що охоплюють інформаційну діяльність управлінських працівників, пов’язану з підготовкою і прийняттям управлінських рішень. Формування і рівень розвитку ринку інформації, інформаційних ресурсів, інформаційного простору в цілому є основою і однією з визначальних характеристик розвитку будь-якої соціально-економічної (господарської) системи як на макро-, так і на мікрорівні. Сферою використання інформаційних технологій у державному управлінні є три напрями: відповідно до комунікаційних потреб організації: потреби в інформації, власні комунікаційні потреби та по-треба в спілкуванні з громадськістю.

Сучасні програмні продукти відрізняються високою технологічністю і нині на ринку програмного забезпечення в умовах жорсткої конкуренції працюють великі державні установи-розробники. При цьому важливим науковим та практичним завданням на цьому етапі є постійний моніторинг тенденцій змін і перспектив розвитку ринку інформаційних продуктів та послуг.

  1. Приймак Ю.Ю. Національні інформаційні ресурси – джерело національних інформаційних продуктів і послуг / Ю.Ю. Приймак. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу:

www.nbuv.gov.ua/e-journals/DUTP/2009_2/doc_pdf/Priymak.

В умовах інформатизації суспільства на шляху доведення державної інформації до громадянина на сьогодні є багато перешкод. Одним із засобів подолання цих труднощів є покращення якості державних інформаційних продуктів і послуг, які повною мірою будуть задовольняти інформаційні потреби громадян.

Інформаційна взаємодія з громадськістю органів державної влади зумовлена потребами легітимізації рішень державних органів, отримання публічної підтримки рішень та програм діяльності уряду. Поінформованість громадян щодо діяльності посадових осіб державних органів забезпечує свідому участь громадян у житті держави.

  1. Вертель В.В. Класифікація суб’єктів інформаційного забезпечення / В.В. Вертель. – Державний економіко-технологічний університет транспорту. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу:

www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/evkpi/2011/7Mark/58.

Особлива роль інформації й інформаційного забезпечення в діяльності сучасних підприємств зумовлена їх безпосередньою участю в економічних процесах та постійно зростаючим рівнем інформатизації ринкового середовища та суспільства в цілому. Сучасний етап розвитку економіки потребує використання науково-обґрунтованих методів збору, аналізу, обробки та застосування інформації і її взаємопов’язаних форм, що має сприяти формуванню потенційного інформаційного забезпечення підприємства і послідовній реалізації напрямів його розвитку.

Автоматизація та створення інформаційних систем є на сьогодні одними з найбільш ресурсомістких галузей діяльності суспільства. Однією з причин активного розвитку даної галузі є те, що автоматизація служить основою докорінної зміни процесів управління, що відіграють важливу роль в діяльності людини

  1. Ковшова І.О. Формування іміджевої політики корпоративних підприємств інформаційно-комунікаційної сфери / І.О. Ковшова. – Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу:

www.nbuv.gov.ua/portal/natural/Vnulp/Logistyka/2012_735/12.

За останні п’ятдесят років інформаційні технології стали потужним чинником економічного розвитку країн Європи та Північної Америки. Глобальне збільшення обсягів продажу інформаційно-комунікаційних послуг дало змогу покращити економічну ситуацію у цих країнах та в регіоні: створити нові робочі місця; збільшити надходження до державного бюджету завдяки податкам; отримати нові можливості для підприємств, які виробляють товари та надають послуги у суміжних сферах.

Сьогодні, в період турбулентної економіки, українські підприємства мають усі можливост і приєднатись до цієї глобальної тенденції та заявити про себе на міжнародних ринках. Для цього необхідно розробити генеральну стратегію формування іміджевої політики підприємств та водночас створити позитивний образ України, як стабільної держави з великим потенціалом

  1. Сороківська О.А. Левко В.Л. Інформаційна безпека підприємства: нові загрози та перспективи / О.А. Сороківська, Левко В.Л. – Тернопільский національний університет ім. І. Пулюя. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Vchnu_ekon/2010_2_2/032-035.

За умов глобальної інтеграції та жорсткої міжнародної конкуренції головною ареною зіткнень і боротьби різновекторних національних інтересів держав стає інформаційний простір. Сучасні інформаційні технології дають змогу підприємствам реалізовувати власні інтереси, пришвидшують процеси обміну та співпраці. Проте неефективне використання інформації здатне послабити або завдати значної шкоди безпеці конкурентного підприємства, яке не має дієвої системи захисту від негативних інформаційних впливів.

Від обсягу, швидкості та якості обробки інформації значною мірою залежить ефективність управлінських рішень, зростає значення методів управління з використанням інформаційних технологій соціальними та економічними процесами, фінансовими і товарними потоками, аналізу та прогнозування розвитку внутрішнього і зовнішніх ринків. Таким чином, інформаційна безпека є невід'ємною складовою ефективної діяльності підприємства.

  1. Ільницька Ю.М. Поняття та ознаки інформаційних адміністративних послуг органів місцевого самоврядування / Ю.М. Ільницька. – Харківський національний університет внутрішніх справ. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/pib/2011_3/PB-3/PB-3_25.

Інформаційні адміністративні послуги органами місцевого самоврядування надаються і в процесі здійснення інформаційної діяльності. Чинне законодавство інформаційною діяльністю вважає одержання, використання, поширення та зберігання інформації. Органи місцевого самоврядування в рамках своєї компетенції також мають можливість здійснювати весь спектр інформаційної діяльності.

Враховуючи ознаки адміністративних та інформаційних послуг органів місцевого самоврядування, можна впевнено сказати, що інформаційні адміністративні послуги надаються в рамках інформаційної діяльності, пов’язаної з поширенням інформації на запит зацікавленої особи.

  1. Зварич М.М. Вдовінова М.В. Інформаційне забезпечення надання адміністративних послуг в Україні / М.М. Зварич, М.В. Вдовінова. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу:

www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/vsunu/2011_17/Zvarich.

Нові вимоги до державної служби, викликані в умовах поглиблення демократизації українського суспільства, спричинені зміною ролі держави.

Поруч із єдиним колись державним інтересом тепер вона має врахувати перш за все інтереси простих громадян та орієнтуватись на надання якісних адміністративних послуг населенню. В той же час найбільш гострою проблемою в Україні залишається відсутність у більшості громадян довіри до державної влади, впевненості в тому, що всі гілки і структури влади, всі її посадові особи працюють в інтересах суспільства, а не в інтересах самої влади або своїх особистих.

Тому державна політика має бути спрямована, насамперед, на усунення “дефіциту довіри до влади”, який перешкоджає просуванню шляхом реформ. У цьому розумінні ключовою проблемою є становлення та розвиток системи надання адміністративних послуг та створення відкритого інформаційного середовища, що включає в себе забезпечення прозорості діяльності державної влади щодо надання адміністративних послуг громадянам. Це є необхідною умовою для формування громадянського суспільства.

  1. Глоба Л.С. Сучасні тенденції надання інформаційно-телекомунікаційних послуг / Л.С. Глоба. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу:

www.its.kpi.ua/itm/lgloba/Lists/publications/Attachments/145/108.

В сучасних умовах розвитку інформаційно-телекомунікаційних технологій для оператора зв’язку все більш нагальною стає потреба самому надавати сучасні інформаційно-телекомунікаційні послуги та сервіси, а не перетворюватись тільки в «трубу», через яку вони доставляються споживачу. Разом з тим, для надання сучасних мультимедійних послуг оператора зв’язку необхідно мати достатньо потужну програмну платформу, яка дозволить вирішувати складні математичні завдання. Тому актуальними постають питання використання методів паралельних обчислень для підвищення ефективності усього циклу обробки інформації, що є непростою задачею, яка потребує спочатку глибокого математичного аналізу досліджуваних алгоритмів з метою їх подальшого ефективного розпаралелювання, а потім вже реалізації за допомогою існуючих відповідних програмних засобів.

  1. Жаліло Б.А. Формування ринку інформаційно-консалтингових послуг в економіці України / Б.А. Жаліло. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу:

www.nbuv.gov.ua/Portal/Soc_Gum/VDU_ekon/2008_1/VDU1-2008/276.

В складних умовах становлення ринкової економіки України одним з пріоритетних напрямів підвищення ефективності суб’єктів економічної

діяльності, як приватної, так і державної форм власності та рівня конкурентоспроможності їх продукції на внутрішньому та світовому ринках є забезпечення стабільного інноваційного розвитку економіки країни[1, 2, 3]. Як доведено практикою економічно розвинених країн світу, одним із каталізаторів інноваційного розвитку економіки може служити система інформаційно-консультаційного забезпечення, яке з’єднує напрацювання нових технологій в усіх галузях науки, інформаційне поле освіти і відповідне виробництво в умовах ринку.

Систему інформаційно-консультаційних послуг можна розглядати як складову інфраструктури інноваційної моделі розвитку економіки, для якої є характерним актуалізація наукових розробок, перетворення науки в безпосередню виробничу силу. В розвинених економіках система інформаційно-консалтингових послуг перетворюється в сегментований ринок із значним річним обігом, попитом, пропозиціями та законами ціноутворення. В Україні становлення такого ринку відбувається досить повільно, має певні особливості, якими можна вважати значну частку непрофесіоналів на цьому ринку, а також відсутність системи формування попит.

  1. Великородна Д.В. Зміст і структура ринку інформаційних продуктів та послуг / Д.В. Великородна // Вісник економіки транспорту і промисловості. – 2010. – № 29.

Підвищення ролі і значення інформації в суспільному житті викликало необхідність виділення інформаційної діяльності в самостійну область та призвело до формування змін в структурі інформаційного ринку. Результатом такого виду діяльності є поява на ринку інформаційних продуктів і послуг(ІПП), що в свою чергу сприяло формуванню та розвитку інформаційного ринку(ІР), який за оборотом і темпами зростання значно випереджає ринок матеріальних продуктів та послуг. На даний час інформаційний ринок є мало вивченим і, зокрема, немає чіткого визначення його структури. Крім того, більшість дослідників не відокремлює ринок ІПП в складі інформаційного ринку та використовують ці два терміни як синоніми. Тому дедалі актуальнішим стає питання про визначення структури ринку ІПП, його місця та ролі в складі ІР.

  1. Карпенко О. Особливості нормативно-правового визначення інформаційних послуг законодавчими актами країн СНД / О. Карпенко // Вісник книжкової палати. – 2012. – № 6.

Відсутність оптимального законодавчого трактування терміну "інформаційні послуги" є однією з причин правової невизначеності та плутанини у системі надання послуг державними науковими установами України. Формування галузевими бібліотеками якісних інформаційних послуг є насамперед запорукою підвищення рівня професійної діяльності їхніх працівників.

Упродовж останніх років проблематика надання інформаційних послуг державними дослідниками розглядалася лише через висвітлення окремих аспектів формування інформаційних ресурсів та вироблення механізмів впровадження інформаційно-комунікаційних технологій.

  1. Іванова В.В. Особливості взаємозв’язку інформаційного ринку та економіки, заснованої на знаннях / В.В. Іванова // Європейський сектор економічного розвитку. – 2011. – № 2 (11).

Прагнення країн світу до становлення економіки, заснованої на знаннях, посилило усвідомлення важливості та-кого ресурсу, як інформація, та загострило проблему організації інформаційного забезпечення, вирішенню якої сприяло б використання об’єктів інформаційного ринку: інформаційних ресурсів і продуктів; інформаційних та інформаційно-комунікаційних технологій; інформацій-них, комп’ютерних, комунікаційних послуг. Зокрема, створення та роз-виток спеціалізованої матеріально-технічної бази (комп’ютерна техніка,

комп’ютерні мережі) забезпечує реалізацію новітніх ідей, полегшує до-ступ до інформації, і водночас вимагає посиленої уваги до впровадження у діяльність економічних суб’єктів інформаційно-комунікаційних технологій.

У країнах Європи та США становлення інформаційного ринку почалося вже давно, чому сприяла соціально-економічна система ринкових відносин і розуміння сутності інформації як стратегічного ресурсу держави, що, фактично, є сировиною, основою для виготовлення інформаційної продукції та надання послуг. Формування та підтримка інформаційного ринку – одне з основних завдань Національної програми інформатизації.

Проблема розвитку інформаційного ринку є актуальною, особливо на етапі економічних трансформацій. Її вирішення знаходиться у площині з’ясування ролі інформаційного ринку в такій сфері суспільно-го життя, як економіка, та значущості ринку в її розвитку.

  1. Семенюк С. Інформаційний маркетинг та розвиток інформаційного ринку в Україні / С. Семенюк // Галицький економічний вісник. – 2011. – №4(3). – с.102-108 - (маркетингові технології підприємств в сучасному науково-технічному середовищі).

Сучасне суспільство називають інформаційним. Одним із головних пріоритетів України є прагнення побудувати орієнтоване на інтереси людей, відкрите для всіх і спрямоване на розвиток інформаційне суспільство, в якому кожен міг би створювати і накопичувати інформацію та знання, мати до них вільний доступ, користуватися й обмінюватися ними, щоб надати можливість кожній людині повною мірою реалізувати свій потенціал, сприяючи суспільному й особистому розвиткові та підвищуючи якість життя. Основним завданням розвитку інформаційного суспільства в Україні є сприяння кожній

людині на засадах широкого використання сучасних комп’ютерних технологій можливостей створювати інформацію і знання, користуватися та обмінюватися ними, виробляти товари та надавати послуги.

Широкий розвиток засобів обчислювальної техніки та зв`язку дав змогу збирати, зберігати, опрацьовувати та передавати інформацію таких обсягів і з такою оперативністю, про які раніше й думати не могли. Виникли нові інформаційні технології, які перетворилися на важливіший фактор економічного розвитку.

Соседние файлы в папке курсовая docx525