Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив1 / doc100 / Kursova.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
01.08.2013
Размер:
138.24 Кб
Скачать

Висновок

Мовний час у сучасному мовознавстві трактується двояко:

1) як час буття мови, як зміна мовної системи у часі, де мова — це особлива форма матерії, яка знаходиться у постійному русі (розвитку). Таке трактування мовного часу веде своє походження від Ф. де Соссюра;

2) як спосіб вираження часових понять у мові (таке розуміння часу прийняте в дослідженні). На кожному рівні виділяються одиниці, які мають темпоральне значення: на морфологічному рівні такими одиницями є певні граматичні форми, на лексичному — лексичні одиниці з темпоральним значенням, на рівні речення — синтаксичні конструкції (робота націлена на вивчення лексичного й морфологічного рівнів).

Часи групи Perfect виражають дію, що відбулася до певного моменту або періоду в теперішньому (the Present Perfect), минулому (the Past Perfect) чи майбутньому (the Future Perfect) часах.

Доконані часи зазвичай виражають наявність якогось результату дії, зв'язок її з наступними подіями.

Доконані часи утворюються з допоміжного дієслова to have у відповідній часовій формі і дієприкметника минулого часу (the Past Participle) основного дієслова.

The Past Participle правильних дієслів збігається з формою Past Indefinite, a the Past Participle неправильних дієслів потрібно запам'ятати.

The Past Perfect вживається для вираження минулої дії, яка вже відбулася до певного моменту або іншої дії в минулому. Цей момент може позначатися такими словосполученнями: by five o'clock do п'ятої години, by Sunday до неділі, by that time до того часу, by the first of October до першого жовтня тощо.

Past Perfect може вживатися в значенні передминулої дії також у головній частині складного речення і в простих реченнях. В останньому випадку Past Perfect виражає дію, яка закінчилася до якогось моменту або періоду минулого часу, зазначеного в реченні.

У складно-підпорядкованому реченні з підрядним, що починається з союзу after після того як, дія, виражене присудком підрядного речення, передує дії, вираженої присудком головного речення, що очевидно із значення союзу after. Тому в підрядному реченні вживається Past Perfect, а в головному - Past Simple. Однак і в підрядному реченні часто вживається Past Simple, а не Past Perfect.

Past Perfect вживається для того, щоб підкреслити, що дія придаткового речення вже здійснилося до настання дії головного речення.

У складно-підпорядкованому реченні з підрядним, що починається з союзу when коли, дія, виражене присудком головного речення, може передувати дії, вираженій присудком придаткового, і, навпаки - дія, виражена присудком підрядного речення, може передувати дії, вираженої присудком головного.

У складно-підпорядкованому реченні з підрядним реченням, що починається з союзу before перш ніж, до того як, дія, виражене присудком головного речення, передує дії, вираженої присудком придаткового, що очевидно із значення союзу before. Тому в головному реченні вживається Past Perfect, а в підрядному - Past Simple. Однак і в головному реченні часто вживається Past Simple, а не Past Perfect.

Past Perfect вживається для того, щоб підкреслити, що дія головного речення вже здійснилася до настання дії підрядного речення.

Past Perfect вживається в головному реченні, коли придаткове починається з союзу when, який утворює складовою союз разом з прислівником hardly (scarcely), що стоять в головному реченні - hardly (scarcely) ... when ледь (тільки) ... як.

Past Perfect також вживається в головному реченні, коли придаткове починається з союзу than, який утворює складовою союз разом з прислівником no sooner, що стоять в головному реченні - no sooner ... than ледь (тільки) ... як, не встиг ... як.

Past Perfect може також виражати дію, що почалося до іншого минулої дії і все ще совершавшееся в момент його настання. При цьому завжди зазначений період часу, протягом якого дія відбувалося. У цьому значенні Past Perfect вживається замість Past Perfect Continuous з дієсловами, не вживаються в часах групи Continuous.

Соседние файлы в папке doc100