Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
28
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
173.57 Кб
Скачать

6. Методика читання лекції.

Методика, читання лекції є не що інше, як методика навчальної діяльності викладача на лекції. Роль лектора величезна. От що писав про лекції Д. И. Менделєєва, відомий фізик Б. До Вейнберг: "Дмитро Іванович брав аудиторію не навмисним красномовством, не штучною пристрасністю проповідника, а разючої послідовність, точністю укупі з емоційністю викладу". Інший слухач лекцій Д.И. Менделєєва згадував: що бачив перед собою чудо: на очах у слухачів із зерен думок виростали могутні стовбури, гілкувалися, сходилися вершинами, буйно цвіли, і слухачі, завалювалися золотими плодами... Про цих слухачів можна сказати - щасливці".

Ще один приклад із «Спогадів С.П.Тимошенка: «У себе вдома В. Л. Кирпичев прочитав для невеликої групи свої «Бесіди по Механіці», що згодом вийшли окремою книжкою. Лекції ці мали для мене великий педагогічний інтерес. Якщо згодом я виявився непоганим викладачем, то цим у великій мірі зобов'язаний Кирпичеву. Кирпичев був чудовий лектор. За формою лекції були завжди дуже прості — ніякого ораторства. Залучала студентів ясність викладу і дивне уміння вести докази так, що кожному вони здавалися простими. Величезна ерудиція лектора давала йому можливість користатися прикладами з різних інженерних наук і вказувати скрізь ту саму наукову основу. Цю основу Кирпичев намагався студентам пояснити. Він вважав, що коли основа зрозуміла, ті технічні деталі вже не будуть складними. Лекції Кирпичева наочно показували, що лекційна система викладання не вмерла і гарний лектор може досягти великих результатів».

Зворотний приклад у спогадах Ч. Дарвіна про деякі лекції Эдинбургского університету. "Лекції д-ра Донкана, - пише Дарвін, - це щось, про що страшно згадати. Єдиний ефект, зроблений ними на мене, полягав у тому, що я вирішив ніколи у своєму житті не читати ні однієї книги з геології і нізащо не вивчати цієї науки".

Ще кілька негативних прикладів зі спогадів С.П. Тимошенка: «З механікою справа була набагато гіршою. Читав її Д. К. Бобылев, заслужений професор, автор тритомного курсу механіки. Лектор він був зовсім неможливо, до того ж погано бачив і постійно помилявся. Винести що-небудь з таких лекцій було неможливе. Я незабаром припинив відвідування цих лекцій і до репетицій готувався по книзі. Але і книга була тяжко і незрозуміло написана. Більшість з нас в Інституті ніяких знань з механіки не отримали.

З початком занять я знову зробив спробу слухати лекції. Професор А. А. Брандт, великий знавець термодинаміки, виявився дуже поганим лектором. Не коштувало витрачати часу на його лекції, і я вивчив предмет по книжці. Професор гідравліки й електротехніки, Меринг, був людиною мало знаючою, поверхневою. До того ж очевидно він не готувався до лекцій і його ніхто не слухав».

Питання удосконалювання педагогічної майстерності - один зі найскандальніших у педагогіці вищої школи. Суперечливість поглядів на формування професійних навичок викладача вузу пов'язана, на наш погляд, по-перше, з недостатністю досліджень цього питання. По-друге, з тим, що видний учений, як правило, прекрасно читає лекції. Але чимало прикладів, коли солідний учений, доктор наук читає лекції з рук геть погано. У виправдання своїй недостатній роботі з удосконалювання педагогічної майстерності приводять висловлення К.Д.Ушинского "Дидактика у вищій школі може бути виражена двома словами - знай добре свій предмет і викладай його ясно". Звичайно, гарне знання предмета і його ясний виклад це фундаментальні додатки педагогічної майстерності. Без вільного володіння навчальним матеріалом даремно взагалі говорити про педагогічну майстерність. Тому як викладачі - колеги, так і студенти високо оцінюють таку характеристику, як ступінь володіння навчальним матеріалом, уміння лектора адаптувати його для конкретної аудиторії. От ці оцінки: від + 1,09 - " викладач, навчальний матеріал, що викладається вільно, маючи перед собою короткі замітки" до - 1,93 -» викладач майже дослівно читає заздалегідь підготовлений конспект.

Ще більш високо цінується "ясний і зрозумілий виклад навчального матеріалу" + 1,86, уміння виділяти головне.

Досвідчені педагоги говорять, що "здійснення лекції є мистецтво, артистичний акт". От на, цьому аспекті педагогічної майстерності варто зупинитись. Необхідною, обов'язковою умовою успішної лекції є гарний контакт лектора з аудиторією, створення творчої, доброзичливої атмосфери (+ 1,1).

Творча обстановка створюється тоді, коли лектор не ерудицію свою показує, а виступає в ролі старшого товариша, що передає свій досвід молодим (не молодшим) колегам. Тон викладу повинен бути не повчальним, а тактовним, доброзичливим, таким що доводить.

Про прийоми, створення обстановки довіри ми вже говорили раніше. До прийомів, що створюють атмосферу доброзичливості, що показують студентам повагу викладача, бажання викладача йти їм назустріч, адаптувати виклад до їх можливостей можна віднести звертання типу; "Не швидко...?", "Ще не утомилися?", "Це всім зрозуміло?", "Давайте подивимося (подумаємо) разом, "З цим ви згодні?" і т.п.

Брутальність, нетактовність, і байдужність гнітять і відштовхують. Схвалення дій студентів підсилює атмосферу доброзичливості і заохочує їхню ініціативу й активність. До реплік викладача, що схвалюють, відносяться: "Молодці!", "Правильно!", "Дуже добре!", "Я очікував, що ви знаєте (пом’ятаєте)!", "Ви сказали (відповіли) цілком правильно!" і т.п.

Говорячи про педагогічну майстерність необхідно звернути увагу на психологічні якості лектора, на розвиток волі й уміння підкорити собі аудиторію. Спочатку треба змусити себе не боятися аудиторії. При гарній підготовці це незабаром перейде в звичку, потім потрібно створити впевненість у своїх знаннях, а це вже найважливіша умова для впливу на аудиторію. У ранжированому списку характеристик "упевненість при читанні лекції" оцінена викладачами + 0,1, тобто як досить важлива. У цьому плані велике значення має для лекції її початок, перша фраза. Від її постає інтерес, тут лектор "бере в руки" аудиторію.

Лекційну аудиторію можна загалом розглядати, як соціально-психологічну спільність, що дає підстави використовувати методи соціальної психології з проблем спілкування, зараження, і т.д. Група слухачів - щось більше, ніж просте скупчення людей. Вона підлегла законам психології уваги. У ній кожний схильний до такої ж реакції, як і усі: сприятливої чи несприятливої. Це прекрасно враховують досвідчені педагоги. Вони знають, що раз удалося збудити інтерес аудиторії, те природна заразливість настроїв допоможе його підтримати. Вони розуміють, що, якщо не захопити увага всієї групи в цілому, неможливо буде утримувати кого-небудь під своїм впливом.

Психологія студентів така, що вони жадають від лектора більше, ніж це можливо у випадку бесіди декількох знайомих. В офіційній обстановці лекції слухачі пред'являють до лектора особливі вимоги: вони надали йому головну роль - лектор повинний з цим рахуватися. Якщо він буде тримати себе нерішуче, байдуже і як би перепрошуючи за свою місію, почуття чекання в слухача негайно переміниться розчаруванням і досадою.

Ще одна особливість психології слухачів: вони відчувають потребу в теплій атмосфері приватної бесіди. Слухачі хочуть, щоб лектор зблизився з аудиторією, як добрий знайомий. Потрібно опанувати умінням створення дружньої і разом з тим ділової атмосфери. Ви повинні бути скромні й у той же час натхнені своїми переконаннями. Неважливо, чи боялися ви перед слухачами, чи вселяли їм недовіру; ваша пряма справа - налагодити з ними контакт.

З погляду соціопсихології найбільш прийнятним стилем керівництва лекційною аудиторією є стиль демократичного лідера, спонукання до спільного міркування, посилання на загальні переживання і досвід, запрошення посперечатися і т.п.

Розглянемо інший соціально-психологічний аспект лекційного викладання. В аудиторії звичайно утвориться «соціально-психологічне ядро" слухачів, що в узагальненому вигляді відбиває відношення до лектора, предмету викладу, а також якоюсь мірою і засвоєння. Це не означає, що в "ядро" входять найбільш підготовлені студенти - важливіше їхні психологічні, характерологічні особливості. Наприклад, це можуть бути як формальні, так і неформальні лідери, екстраверти, що більш відкрито виражають своє відношення. Це "ядро" може бути навіть не локалізоване в просторі. Лектор, орієнтуючись на реакцію цих студентів, пам'ятаючи і про те, що в аудиторії завжди діє фактор зараження, може адаптувати змістовну сторону викладу і коректувати своє поводження. Інакше кажучи, орієнтуючись на "ядро" лектор створює в кожнім випадку модель аудиторії, що чіткіша і простіша, ніж явище у всій його різноманітності, модель, що дозволяє приймати обґрунтовані оперативні рішення по ходу лекції.

Лектору необхідно завжди спостерігати за аудиторією, тримати всіх студентів у полі свого зору, уважно слухати і чути аудиторію, відновлювати необхідну обстановку при будь-яких відволікаючих обставинах. Спроба охопити увагою відразу всіх студентів потоку практично нездійсненна, лектор повинен зосередитися на соціо-психологічному ядрі. Читати лекцію, звертаючись не до всього потоку одночасно, тобто «в нікуди», а послідовно і конкретно звертаючись, то до одного, то до іншого студента цього "ядра". Точно так само відбувається контроль розуміння навчальної інформації. Говорять, що очі - дзеркало душі. Саме в очах студентів відбивається, чи розуміють вони чи ні навчальний матеріал. Досвідчений педагог по очах студентів соціо-психологічного ядра читає це і коректує свій виклад предмета і своє поводження.

Велика витримка й уміння володіти собою вимагаються від лектора при різних протиріччях із аудиторією, конфліктних ситуаціях, при виникненні відволікаючих факторів. У таких випадках не можна піддаватися емоціям і виявляти своє роздратування, необхідно продовжувати читання лекції, прагнучи зняти джерело протиріч, висловити доречні зауваження.

Відомо, що при монотонній і одноманітній роботі в корі головного мозку виникають і поширюються вогнища гальмування, у результаті настає стан нудьги, пропадає інтерес і бажання розуміти навчальну інформацію. Щоб не допустити цього, для підтримки досить напруженої розумової діяльності в ході лекції необхідно застосовувати прийоми порушення. Тому ми говоримо, що емоційність - одна з найважливіших характеристик лекції. От що з цього приводу писав Н. В. Гоголь у статті "Про стиль лекції": "Склад професора повинний бути захоплюючий, вогненний. Він повинен найвищою мірою володіти увагою слухачів. Якщо хоч один з них може віддатися під час лекції стороннім думкам, то вся провина падає на професора. Він не зумів бути так цікавий, щоб скоряти думки слухачів". Засоби емоційного впливу підрозділяються на вербальні, тобто мовні, що впливають через другу сигнальну систему людини, і невербальні, тобто немовні впливи. До вербальних - відносяться різні, так називані, ораторські фігури (прийоми) і засоби паралінгвістики (якість голосу, його діапазон, інтонація). До невербальних - відноситься арсенал кінексики (пози, жести, міміка, пантоміміка), екстралінгвістики (включення в мову пауз, сміху, покахикувань і т.п.), проксемики (тимчасова і просторова організація спілкування), візуального спілкування (контакт очима).