Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

diplov / file1

.pdf
Скачиваний:
108
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
13.4 Mб
Скачать

РАДІУС ДІЇ КОМУТАЦІЙНОЇ СТАНЦІЇ (англ. MSC service area)-це частина системи GSM, яка обслуговується однією комутаційною станцією

MSC. Сигнали виклику, що надходять до рухомої станції направляються до центральної станції MSC, яка працює в тій комірці, де зараз знаходиться дана рухома станція. Реєстр власних станцій HLR зберігає інформацію відносно місця знаходження рухомої станції з точністю до радіусу дії комутаційної станції.

ЗОНА ВИКЛИКІВ (англ. Location Area LA)-це частина радіусу дії комутаційної станції, в рамках якої мобільна станція не повинна передавати в систему даних про своє місце знаходження (рис. 6.6). В

випадку надходження сигналу виклику до рухомої станції це буде та зона системи, всередині якої передається інформація про виклик (англ. paging message), метою якого є виклик абонента, що розшукується. Розмір цієї зони є компромісом між частотою змін місця знаходження рухомої станції (тим більша, чим менша зона викликів) та радіусом дії сигналів виклику, що викликають тільки одну рухому станцію і зв’язану з ними ефективність використання радіоканалів. Зона викликів часто охоплює своїм радіусом дії невелику кількість комірок, що обслуговуються одним або кількома контролерами базових станцій. Всі комірки даної зони викликів повинні знаходитись в тому самому радіусі дії комутаційної станції. Перехід рухомої станції з однієї зони викликів в іншу, в рамках однієї комутаційної станції MSC, приводить до зміни запису в реєстрі

VLR даної центральної станції. Зміна зони викликів на іншу, що належить до іншої центральної станції MSC, приводить до потреби зміни запису в реєстрі HLR.

КОМІРКА (англ. cell) - це найменший фрагмент системи GSM. Група комірок створює зону викликів. Кожній комірці відповідає одна базова станція.

211

Користувачі

системи

Оператор системи

Система GSM

Інші телекомунікаційні

системи

Рис.6.2 Інтерфейси системи GSM із зовнішнім світом

6.1.3. Нумерація

В попередніх пунктах було описано багаторівневу структуру системи GSM

та охарактеризовано основні залежності і процедури обміну інформацією між окремими елементами. Цій розбудованій структурі, а детальніше, процедурам обміну інформацією відповідає система нумерації мережі GSM, яка набагато складніша ніж нумерація в стаціонарній мережі. Додатково на ступінь її складності впливають високі вимоги щодо безпеки інформації.

В стаціонарній телекомунікаційній мережі маємо справу з двома номерами: каталоговим номером та номером обладнання.

212

Мережа GSM

Система GSM

Зона дії територіальної АТС

Зона викликів

Комірка

Рис.6.3 Просторова структура мережі GSM

Каталоговий номер - це номер присвоєний оператором абонентові і поданий до загальних відомостей, тобто це номер, який вибирають з метою виконання з’єднання з даним абонентом. Каталоговий номер в стаціонарній мережі є спільним для абонента, його терміналу і послуг. А номер обладнання ідентифікує даного абонента в засобах стаціонарної мережі. Він є для внутрішнього вжитку оператора і не повідомляється абоненту. Зміна засобів даного абонента на АТС, напр. виділення йому іншого абонентського обладнання в рамках того самого концентратора, змінює його номер обладнання не впливаючи на каталоговий номер.

Основною рисою системи нумерації, що застосовується в стандарті GSM, є

окрема нумерація абонента, послуг та обладнання, що приводить до використання набагато більшої кількості номерів, ніж в стаціонарних телекомунікаційних мережах. Набагато більше спеціалізованими є також функції окремих номерів. Перш за все встановлюють різницю між номером,

присвоєним абоненту системи, та ідентифікаційним номером терміналу, що належить цьому абоненту.

213

214

215

216

Наступною рисою нумерації в системі GSM є те, що номер, вибраний з метою встановлення з’єднання, не відображає шляху, по якому це з’єднання реально буде встановлено. Інформація про шлях з’єднання записується в тимчасовій адресі (оперативній пам’яті) рухомої станції. Якщо користувач має право скористатися кількома видами послуг системи GSM (напр. передача даних, передача телефаксів), то для кожної з цих послуг він отримує окремий номер. Система дає можливість створити ситуацію, в якій для різних груп користувачів (напр. всі користувачі, користувачі з фірми, дирекція фірми і т. д.)

один абонент може мати різні номери. Це дає можливість абоненту блокувати з’єднання від окремої групи користувачів, блокуючи з’єднання які надходять на вибраний номер.

Нижче представлено структуру нумерації, що застосовується в системі

GSM, та коротко описано її функції. Структура окремих номерів спрощено показана на рис. 6.7. Потрібно звернути увагу на те, що на рис. 6.7 для одного абонента те саме поле (напр. поле ―країна‖) може мати різні коди. Приклад такої ситуації описано в кінці розділу.

МІЖНАРОДНИЙ НОМЕР АБОНЕНТА В МЕРЕЖІ ISDN MSISDN (англ.

Mobile Station International ISDN number).

MSISDN=CC+NDC+SN

СС - код країни (англ. Country Code);

NDC - код оператора (англ. National Destination Code);

SN - номер абонента (англ. Subscriber Number).

Номер MSISDN є каталоговим номером користувача рухомої мережі. Це єдиний номер системи GSM, який сприймає (розуміє) стаціонарна телекомунікаційна мережа: він дозволяє знайти найближчу транзитну станцію

GMSC до потрібної системи GSM. Номер MSISDN визначає тип послуг,

доступних для абонента, а не його терміналу. Для кожної з послуг абонент

217

може бути відомий під окремим номером. В реєстрі HLR номер MSISDN

перетворюється у внутрішній номер системи IMSI.

Номер MSISDN повинен узгоджуватися з номерацією, яка використовується в цифровій мережі з інтеграцією послуг ISDN в даній країні.

Величина номеру MSISDN залежить від плану номерації в даній країні згідно з протоколом Е.164ССІТТ. В таблиці 6.1 показано, для прикладу, вміст полів СС і ND для Великобританії та Фінляндії. Як видно, код країни СС ідентичний з кодом країни, який використовується для номерації абонентів в стаціонарній мережі. Кожний з операторів, також в рамках даної країни, використовує для різних систем різні коди MNC.

МІЖНАРОДНИЙ НОМЕР РУХОМОГО АБОНЕНТА IMSI (англ.

International Mobile Subscriber Identity)

IMSI=MCC+MNC+MSIN

MCC - код країни (англ. Mobile Country Code);

MNC - код оператора (англ. Mobile Network Code);

MSIN - код абонента (англ. Mobile Station Identification Number).

Номер IMSI є внутрішнім номером кожного абонента, присвоєним йому оператором і використовується виключно всередині мережі GSM. Цей номер присвоюється абоненту з моменту його реєстрації в системі (з моменту викупу абонемента) і записується в реєстри HLR, AuC та на карті SIM абонента. Цей номер також знаходиться в реєстрі VLR стільки, скільки комутаційна станція,

що взаємодіє з цим реєстром, обслуговує дану рухому станцію.

Номер IMSI однозначно характеризує користувача системи, а не його термінал чи послугу. В таблиці 6.2 представлено різні значення поля, що визначають код країни в номерах MSISDN та IMSI для кількох європейських країн.

ОПЕРАТИВНА АДРЕСА РУХОМОЇ СТАНЦІЇ (англ. Mobile Station Roaming Number).

MSRN=CC+NDC+SN

218

CC - код країни (англ. Country Code);

NDC - код оператора (англ. National Destination Code);

SN - номер абонента (англ. Subscriber Number).

Детальна (відносно зони викликів) інформація про місце знаходження рухомої станції зберігається в реєстрі VLR, що спряжений з тією комутаційною станцією, в якій дана мобільна станція тепер знаходиться. Адреса тієї комутаційної станції записана в реєстрі HLR. В початковій фазі реалізації з’єднання, в напрямку до абонента системи GSM, реєстр HLR вимагає від реєстру VLR інформацію про актуальне місце знаходження абонента, тобто тимчасовий номер, що присвоєний абоненту, якого викликають. Номер дозволив би здійснити з’єднання. З цією метою до реєстру VLR пересилається його номер IMSI. У відповідь реєстр VLR генерує оперативну адресу рухомої станції MSRN. Вміщена в ньому інформація дозволяє здійснити безпосереднє з’єднання з відповідною комутаційною станцією MSC.

Всередині системи GSM номери MSISDN, IMSI та MSRN змінюються між окремими елементами комутаційно-мережної частини, використовуючи сигналізацію SS7. Ця зміна має місце в момент підготовчої фази, яка випереджає здійснення з’єднання.

ТИМЧАСОВИЙ НОМЕР РУХОМОГО АБОНЕНТА - TMSI (англ.

Temporary Mobile Subscriber Identity).

Введення номеру TMSI є одним з елементів процедури забезпечення системи GSM перед доступом неуповноважених осіб, а конкретно перед підслуховуванням в радіоканалі. Номер TMSI - це закодована версія номеру

IMSI, який передається в радіоканалі від базової станції до рухомої там, де інформація передається без шифрування, напр. під час виклику або ідентифікації абонента.

219

НУМЕРАЦІЯ в GSM

a) Міжнародний номер абонента в мережі ISDN-MSISDN

MSISDN= CC + NDC + SN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

абонент

 

MSISDN

 

=

Країна

+

оператор

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 або 3

 

 

 

 

 

 

 

1до 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Max 15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 6.1 Приклад значення полів СС і NDC номера MSISDN

Код

Код

 

 

 

країни

оператор

Країна

Система

Оператор

(СС)

(NDC)

 

 

 

 

 

 

 

 

+44

802

Великобританія

GSM 900

Cellnet

 

 

 

 

 

+44

385

Великобританія

GSM 900

Vodafone

 

 

 

 

 

+44

956

Великобританія

DCS 1800

Mercury

 

 

 

 

 

+44

973

Великобританія

DCS 1800

Hutchinson Microtel

 

 

 

 

 

+358

40

Франція

GSM 900

Telecom Finland

 

 

 

 

 

+358

50

Франція

GSM 900

Radiolinja

 

 

 

 

 

b) Міжнародний номер рухомого абонента IMSI

IMSI= MCC + MNC + MSIN

220

Соседние файлы в папке diplov