Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алгоритмізація2013грудень.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
8.88 Mб
Скачать

Алгоритм розрахунку

  1. Ввести вихідні дані.

  2. Розрахувати середню температуру у реакторі за рівнянням (2).

  3. Розрахувати константу швидкості реакції К при середній температурі Тс і константу рівноваги К1 при температурі на виході Т.

Увага! Необхідно константу К1 записати в MathCad як К1.

  1. Інтегрувати вираз (5) за допомогою операторів математичного аналізу (визначений інтеграл) у середовищі MathCad.

  2. Розрахувати час контакту.

  3. Розрахувати об'єм каталізатора і кількість труб у реакторі.

7. Розрахувати склад вологого і сухого конвертованого газу, м3 і молярні частки, на 1 м3 вихідного газу (метану) згідно рівнянь, що надані в таблиці. Розрахувати співвідношення пара/газ на виході печі

8. Результати розрахунків надати в вигляді таблиці.

Нижче приведено один з прикладів матричного представлення таблиці.

Сухий газ

Вологий газ

SkladKG = (видача результатів).

У випадку не видачі результатів: меню Format, Result, Display Options, встановити Matrix.

Індивідуальна самостійна робота

Скласти тепловий баланс печі з метою розрахунку кількості природного газу на спалювання в просторі між трубами [2].

Контрольні питання

Можливі конструкції ректорів конверсії природного газу. Теплообмін в реакторах. Графік залежності фактичного і рівноважного ступеня перетворення від температури і тиску. Запобігання утворенню вуглецю.

Література

1. Концевой, А.Л. Алгоритмизация расчётов в производстве аммиака: Учеб. пособие / А.Л. Концевой, Н.П. Гамалей. – Киев: УМК ВО, 1991. – 104 с.

2. Лобойко, О.Я. Методи розрахунків у технології неорганічних виробництв (ч.1. Зв´язаний азот). / О.Я. Лобойко, Л.Л. Товажнянський,

І.О. Слабун та ін. – Харків: НТУ «ХПІ», 2001. – 512 с.

Розділ 20. Розрахунок рівноваги пароповітряної конверсії метану

Рівновага в шахтному реакторі конверсії метану (друга ступінь конверсії природного газу) описується рівняннями

CH4 + H2O = CO + 3H2 - Qp , (1)

,

CO + H2O = CO2 + H2 + Qp , (2)

.

Повітря подається в кількості, яка забезпечує необхідну концентрацію N2 в конвертованому газі, який йде на синтез аміака. При цьому приймають, що весь кисень, який подається з повітрям, йде на реакцію в зоні горіння 2 Н2 + О2 = 2 Н2О , що сприяє підвищенню температури на вході в шар каталізатора до необхідного значення.

Початковий та кінцевий склад газової суміші, а також парціальні тиски її компонентів в стані рівноваги в загальному вигляді виражаються рівняннями, наведеними в таблиці, в якій прийняті наступні умовні позначення: V0 – об’єм сухого газу, який поступає на конверсію метана, м3; – об’єм відповідно СН4, СО, СО2, Н2, N2, Ar в газі після парової конверсії в трубчатій печі, м3. N - співвідношення пара/газ на вході в конвертор; x - ступінь перетворення метану за реакцією (1); y - ступінь перетворення СO за реакцією (2); Р – загальний тиск процесу, атм; W – об’єм поданого повітря, м3.

W визначається із потрібного об’ємного співвідношення компонентів М в конвертованому газі (кінцевий об’єм ): .

Таблиця – Розрахунок складу газової суміші та парціальних тисків її компонентів

Компо-нент

Об’єм газової суміші, м3

Парціальний тиск компонентів

початковий

кінцевий

СН4

H2О

О2

СО

СО2

H2

N2

Ar

Всього

Р

. Звідки

. (3)

З використанням виразів парціальних тисків компонентів із таблиці в рівняннях (1) і (2) та після деяких перетворень отримаємо:

; (4)

. (5)

Значення констант рівноваги К1 і К2 визначаються за формулами:

; (6)

. (7)

Мета роботи: визначення рівноважного і практичного складу конвертованого газу та витрати повітря в середовищіі MathCad.

Вихідні дані

Об’єм сухого газу , м3: V0 = 100.

Склад газу, який поступає на конверсію метану Сі, % об.:СН4 = 9; Н2 = 69,93; СО2 = 9,89; CO = 10.1; Ar = 0,01; N2 = 1,07.

Тиск процесу, атм: Р = 32.

Співвідношення пара/газ на вході в конвертор: N = 0,7591.

Співвідношення компонентів: М = 3,14.

Температура конверсії рівноважна, К: Т1 = 1273 (для розрахунку К1).

Температура на виході із конвертора, К: Т2 = 1273 (для розрахунку К2).

Алгоритм розрахунку

  1. Ввести вихідні дані.

  2. Розрахувати об‘єми компонентів вихідного газу Ri := V0. Сі/100.

  3. Розрахувати константи рівноваги реакцій (1) і (2) за формулами (6) і (7).

  4. Привласнити початкові наближення x := 0.8, y := 0.1, W := 0.3V0.

  5. Розв’язати систему трьох рівнянь (3) – (5) за допомогою операторів Given та Find, між якими ввести рівняння. Рівність у рівняннях записують за допомогою оператора “=” (одночасно Ctrl та =). Для обчислення значень ступенів перетворення x, y та об’єму поданого повітря W присвоїти вектору рішень функцію Find: Z:=Find(x, y, W). Присвоїти x:=Z0 y:=Z1 W:=Z2 (0, 1, 2 ввести як індекси!) для того, щоб уникнути подальший розрахунок з початковими наближеннями цих значень. Вивести значення x = y = W = . При деяких комбінаціях початкових наближень система рішення не має.

  6. Визначити рівноважний склад сухого конвертованого газу (м3 і %) за рівняннями таблиці (кінцевий об’єм газу). Результати надати у матричному вигляді (див. роботу 19)

  7. Розрахувати об’єм пари і співвідношення пара/газ на виході із конвертора.

  8. Розрахувати фактичний склад конвертованого сухого газу. Для цього розрахунку приймається, що практичний ступінь перетворення х рівний рівноважному, але при рівноважній температурі Т1 на 20 градусів меншій, ніж температура на виході Т2: Т1=.Т2-20. Рівновага парової конверсії СО досягається миттєво і відповідає температурі на виході Т2. Порівняти рівноважний і фактичний склади газу. Розрахувати ступінь досягнення рівноваги η=хТ1=Т2-20/хТ1=.Т2.

Індивідуальна самостійна робота

  1. Визначити вплив тиску в діапазоні 20 – 40 атм з кроком 4 на рівноважний вміст метану в сухому конвертованому газі. Побудувати відповідну діаграму.

  2. Переробити алгоритм і програму під одноступеневу паро- кисне-повітряну конверсію природного газу: замість звичайного повітря використовується збагачене киснем повітря (до 40% О2).

  3. Переробити алгоритм і програму під одноступеневу парокисневу конверсію природного газу (виробництво водню) при співвідношенні природний газ:пара:кисень = 1:2:0,6.

  4. Переробити алгоритм і програму під парову конверсію природного газу (перша ступінь конверсії природного газу у виробництві аміаку) при співвідношенні природний газ:пара = 1:3,7.

Контрольні питання

Визначення фактичного і рівноважного ступеня перетворення. Закон діючих мас. Константа рівноваги. Принцип Ле Шательє і його використання для аналізу процесів в шахтному реакторі. Методи запобігання утворенню вуглецю. Обґрунтування конструкції шахтного конвертору метана. Профіль температури по висоті шару каталізатора. Принцип розрахунку витрати повітря в реактор.

Література

  1. Концевой, А.Л. Алгоритмизация расчётов в производстве аммиака: Учеб. пособие / А.Л. Концевой, Н.П. Гамалей. – Киев: УМК ВО, 1991. – 104 с.

2. Концевой, А.Л. Універсальний алгоритм і програма розрахунку процесів конверсії вуглеводнів. / А.Л. Концевой, Н.А. Кулініч, С.А. Концевой // Вестник НТУ «ХПИ», №22, 2009, с. 65 – 72.