Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
testy_oper_modul_1_2.doc
Скачиваний:
1232
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
2.21 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ′Я УКРАЇНИ

Запорізький державний медичний університет

Е.Р. Скаковський

Основи оперативної хірургії та топографічної анатомії в тестах

ЗАПОРІЖЖЯ

2009

УДК 611 + 617.5 (076.2)

Затверджено”

Центральною медичною Радою

Запорізького державного медичного університету

„ „ _______________ 2008 р.

Скаковський Е. Р. Оперативна хірургія та топографічна анатомія в тестах.-Запоріжжя,2009.

Збірник містить достатню кількість тестових завдань для проведення поточного та проміжного контролю знань відповідно до вимог навчального процесу за робочою програмою з дисципліни 2006 року.

Для студентів медичного факультету, лікарів-інтернів першого року навчання.

Вступ

У зв’язку з впровадженням кредитно-модульної системи організації навчального процесу надається перевага стандартизованим методам контролю знань („Інструкція про систему оцінювання навчальної діяльності студентів при кредитно-модульній системі організації навчального процесу”, – МОЗ України, № 68.01-22/1258 від 18.06 2005 ) Застосування стандартизованих форм контролю знань на практичних заняттях з оперативної хірургії та топографічної анатомії важливе ще і тому, що дозволяє заощадити час для вирішення питань клінічної анатомії, засвоєння практичних вмінь та навичок відповідно освітньої кваліфікації.

Ми підтримуємо вимоги до стандартизованих методів контролю знань в тому, що ці форми повинні виконувати як функцію контролю, так і функцію навчання. Тестування, як одне із стандартизованих форм, з однією правильною відповіддю на завдання, не відповідає в належній мірі цим вимогам, тому що студенти спрямовують свої зусилля тільки на запам’ятання однієї правильної відповіді, не вдаючись до сутності питання. Тому ми вважаємо, що завдання з декількома правильними відповідями не тільки дозволяють більш повноцінно охопити окремі пункти анатомії, топографічної анатомії або оперативної хірургії, особливо ті, на які одна правильна відповідь не можлива, але і стимулюють студентів до аналізу питання та сприяють засвоєнню фактичного матеріалу. Тестові завдання в такому форматі більш корисні і для поновлення вихідних знань з анатомії людини.

Характеристика тестових завдань

Тестові завдання підготовлені у форматі „ Крок-1”, але з однією або кількома правильними відповідями.

Зміст тестів відповідає навчальній програмі з оперативної хірургії та топографічної анатомії, кількість – об’єму останньої.

Кількість та різна складність тестів дозволяє використовувати їх як для контролю вихідного, так і остаточного рівня знань з теми практичного заняття. Для контролю вихідного рівня знань необхідно готувати кластері тестів, які відповідають вимогам вихідного контролю, для контролю остаточного рівня – більш складні тести.

Процедура тестування відрізняється тільки тим, що студент повинен замалювати одну або декілька літер, які відповідають правильній відповіді. (О.Г.Минцер , В.В. Краснов.Вопросы систематезации автоматизированных систем в медицине (методические рекомендации). Тернополь. «Укрмедкнига». -2000.-56с.)

Оцінка результатів тестування

Оцінка результатів тестування може проводитися у двох варіантах. Перший - підраховується кількість правильних відповідей ( літер ) по кожному з кластерів, враховуючи що на одне завдання може бути декілька правильних відповідей. Другий – підраховується кількість неправильних відповідей, тобто літери, які студент не повинен був замальовувати.

Перший варіант. Оцінка „задовільно” виставляється, якщо кількість правильних відповідей складає не менш 66 відсотків від максимальної кількості з конкретного кластера, оцінка „добре” – від 67 до 85%, „відмінно” – більше 85% ( відсоток встановлюється рішенням кафедри ).

Другий варіант. Оцінка „задовільно” виставляється, якщо кількість неправильних відповідей буде не більше 34 відсотків, „добре” – в межах 23-15%, „відмінно – менше 14 відсотків.

Приклад: Epigastrum поділяється вертикальними лініями на regiones:

A. Hypochondriacam dextram et sinistram

B. Abdominalem lateralem dextram et sinistram

C. Epigastricam

Правильна відповідь: А, С. Якщо, у порівнянні із зразком, у бланку відповідей була замальована тільки літера А, зараховується одна правильна відповідь, друга губиться, за рахунок чого зменшується відсоток правильних відповідей.

По другому варіанту оцінки, якщо виявляються замальованими літери В і С, нараховується одна помилка.

Література

1.Бурых М.П. Основы техноологий хирургических операций.-Харьков, 1998.-479 с.

2.В.В.Жебровський. Хирургия грыж живота. –М.: «МИА», 2005.-384 с.:ил.

3. Зайцев В.В., Алексеенко В.Е., Белый И.С. и др. Неотложная хирургия брюшной полости.- К.: «Здоровье», 1989. -272 с.

4. Кульчицький К.І., Ковальський М.П., Дітковський А.П. та інш. (за ред. Кульчицького К.І.).

Оперативна хірургія та топографічна анатомія. – К.: „Вища школа”, 1994. – 464с.

5. Малоштан А.В., Бойко В.В., Тищенко А.М., Криворучко И.А. Лапароскопические технологии и их интеграция в билиарную хирургию.- Х.: СИМ, 2005. -367 с.

6. Міжнародна анатомічна номенклатура /За ред..І.І. Бобрика, В.Г. Ковешникова. –К.:Здоров’я, 2001.-328 с.

7. Оперативна хірургія та топографічна анатомія: Навчально-методичний посібник. Практичні заняття. Для медичних факультетів/ Ковальський М.П., Костюк Г.Я., Півтора В.І., Кобзар О.Б., Гунько П.М.- Вінниця:ПП Видавництво «тезис», 2004.-310 с.

8. Свистонюк І.У., Піщак В.П., Лютик М.Д., Ахтемійчук Ю.Т. Оперативна хірургія. – К.:”Здоров′я”, 2001. – 368с.

9.Скрипников М.С., Білич А.М., Шепітько В.І. та інш. (за ред. Скрипникова М.С.). Оперативна хірургія і топографічна анатомія. – К.: „Вища школа”, 2000. – 501с.

10. Томашук И.П., Томашук И.И. Руководство по оперативной технике для начинающих хирургов: Практ. пособие. – К.: Изд.-во Европ. ун-та, 2001.- 864 с.

11. Баиров Г.А., Рошаль Л.М. Гнойная хирургия детей. – Л.: «Медицина», 1991.- 272 с.

12. .Большаков О.П., Г.М. Семенов. Оперативная хирургия и топографическая анатомия : учебник. _ СПб: Питер, 2004. -1184

13. Буланов Г.А., Овсяников В.Я. Основы топографической анатомии и абдоминальной хирургии. – Нижний Новгород: Изд.-во НГМА, 2003.- 212 с.

14. Кованов В.В. (под ред.). Оперативная хирургия и топографическая анатомия. – М.: «Медицина», 2001. – 368с

15. Островерхов Г.Е., Бомаш Ю.М., Лубоцкий Д.Н. Оперативная хирургия и топографическая анатомия. – Курск: АП «Курск», 1995. – 720с.

.

Модуль 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]