Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1905 - 1.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
163.24 Кб
Скачать

4. Резерви та шляхи підвищення ефективності організації виробництва на підприємстві

Для підвищення ефективності організації виробництва ПАТ «Електромотор» необхідно виконати заходи, головною метою яких є підвищення прибутку підприємства.

Відповідно до аналізу трудових ресурсів товариства, з’ясовується, що необхідно застосувати певні методи покращення управління персоналом. Достатня забезпеченість підприємства потрібними трудовими ресурсами, їхнє раціональне використання, високий рівень продуктивності праці мають велике значення для збільшення обсягів продукції і підвищення організації виробництва.

Від забезпеченості ПАТ «Електромотор» трудовими ресурсами й ефективності їхнього використання залежать обсяг і своєчасність виконання всіх робіт, ефективність використання устаткування, і прибуток, і ряд інших економічних показників.

Розрахуємо резерви збільшення обсягу виробництва продукції за рахунок поліпшення використання трудових ресурсів за такими вихідними даними: середня чисельність працівників підприємства становить 712 осіб, а можлива у плановому періоді (потенційна) середня продуктивність праці – 169,84 тис. грн. У наступному періоді пропонується створити 35 робочих місць (712х0,05) для працівників (збільшення на 5 %). При цьому продуктивність праці завдяки удосконаленню організації та технології виробництва підвищиться на 169,84*1,05 = 178,33 тис. грн. (збільшиться на 5 %).

Визначимо спочатку резерв збільшення обсягу виробництва за рахунок збільшення чисельності працівників (PQч):

(тис. грн),

де – приріст середньої чисельності працівників, осіб;

Пп – фактична продуктивність праціпрацівників, тис. грн.

Резерв збільшення обсягу виробництва за рахунок зростання продук-

тивності праці (PQП) становитиме:

(тис. грн),

де – приріст середньої продуктивності праці (різниця між можливим у наступному періоді рівнем і фактичним), тис. грн;

Чф – фактична середня чисельність робітників, осіб.

Загальний резерв збільшення товарообігу за рахунок обох чинників (PQ) дорівнює:

PQ = PQЧ + PQП = 5944,4 + 6342,03 = 12286,43 (тис. грн).

Прогноз збільшення обсягу виробництва для ПАТ «Електромотор» представимо у таблиці 4.1.

Таблиця 4.1

Прогноз збільшення обсягів виробництва

для ПАТ «Електромотор» [ авторська розробка ]

Джерело резервів

Резерви збільшення валового доходу, тис. грн.

Збільшення чисельності працівників

5944,4

Підвищення продуктивності праці

6342,03

Усього

12286,43

Таким чином, згідно даних табл. 4.1, можна зробити висновок, що прогнозне збільшення обсягу виробництва склало 12286,43 тис. грн. Резерв збільшення обсягу реалізації за рахунок зростання продуктивності праці становитиме 6342,03 тис. грн., за рахунок підвищення чисельності працівників становитиме 5944,4 тис. грн.

Дуже важливим для ефективного функціонування ПАТ «Електромотор» є безупинний процес вдосконалення виробництва. Як бачимо з даного розділу основними заходами, на основі проведення яких можна оптимізувати виробничу стратегію на ПАТ «Електромотор» є такі:

освоєння виробництва нових видів продукції;

підвищення якості виробництва;

впровадження прогресивної технології та підвищення техніко-організаційного рівня виробництва;

вдосконалення системи стимулювання працівників;

економія витрат за рахунок зниження витрат сировини, матеріалів, енергії тощо.

Однією з найбільш важливих задач розвитку ПАТ «Електромотор» є підвищення ефективності і більш повного використання внутрішньо-господарських резервів. Для цього необхідно раціональніше використати основні засоби і виробничі потужності.

Збільшення обсягів виробництва продукції ПАТ «Електромотор» досягається за рахунок: введення у дію нових основних засобів і виробничих потужностей, поліпшення використання діючих основних засобів і виробничих.

Однією з найважливіших задач удосконалення виробничої стратегії на ПАТ «Електромотор» є своєчасне введення у експлуатацію нових основних засобів і виробничих потужностей. Швидке їх освоєння, скорочення термінів введення їх у дію дозволяє швидше отримати потрібну для підприємства продукцію з технічно більш довершених основних засобів, прискорює їх оборот і тим самим сповільнює настання морального зносу основних засобів підприємства, підвищує ефективність виробництва загалом. Поліпшення використання діючих основних засобів і виробничих потужностей ПАТ «Електромотор», у тому числі знову введених у експлуатацію, може бути досягнуте завдяки: підвищенню інтенсивності використання виробничої потужності і основних засобів, підвищенню екстенсивності їх навантаження.

Більш інтенсивне використання виробничих потужностей і основних засобів досягається передусім за рахунок технічного вдосконалення.

Виробничо-господарські процеси на ПАТ «Електромотор» не організовані на належному рівні, який би міг забезпечити високу ефективність діяльності підприємства. Не мають чіткого визначення за змістом, часом та обсягом. Що є наслідком не досить професійного менеджменту заступника директора з питань виробництва.

У процесі проведення аналізу ПАТ «Електромотор» було виявлено ряд

недоліків, усунення яких забезпечить покрашення окремих процесів. Але ці заходи не у змозі забезпечити комплексне підвищення ефективності підприємства, так як вони спрямовані на окремі процеси діяльності чи підрозділи підприємства, та не відповідають необхідній методології.

Тому підвищення ефективності роботи ПАТ «Електромотор» буде досягатися шляхом розробки проекту. Розробка проекту забезпечить системність та комплексність методів і засобів, за допомогою яких буде досягатись конкретний результат.

Головною метою проекту є підвищення ефективності роботи ПАТ «Електромотор». Саме на досягнення цієї мети і буде спрямована розробка проекту.

До другорядних цілей розробки проекту ми відносимо:

– досягнення соціально-економічної вигоди;

– отримання прибутку;

– освоєння нових видів продукції та послуг;

– зростання показників діяльності в існуючому сегменті ринку;

– проникнення на новий сегмент ринку;

– закріплення та покращення позицій на новому сегменті ринку;

– розробка більш ефективної організаційно-виробничої структури;

– зменшити втрати при виробництві та збуті продукції.

До соціально економічних вигод ПАТ «Електромотор» можемо віднести створення додаткових робочих міць, забезпечення власною виготовленою продукцією високої якості, забезпечення населення якісною продукцією, збільшення податкових відрахувань до місцевого бюджету, зростання репутації підприємства у регіонах та по всій країні.

Для забезпечення досягнення цілей проекту, що ми пропонуємо, потрібно буде виконати наступні завдання:

– створити проектну групу;

– зібрати, створити та проаналізувати конкретну інформацію;

– розробити послідовність дій;

– розробити структуру проекту;

– розробити стадії та етапи проекту;

– визначити необхідну кількість та обсяг робіт;

– розрахувати послідовність та час робіт;

– визначити відповідальних осіб;

– провести необхідні розрахунки;

– оптимізувати проект;

– реалізувати проект.

Реалізація саме цих завдань дозволить керівництву ПАТ «Електромотор» досягнути реалізації цілей проекту. Тому необхідно дуже ретельно підійти до розробки їх змісту, обсягів, термінів та шляхів їх впровадження з використанням основних функцій менеджменту, таких як планування, організація, контроль та впровадження.

Отриманий прибуток є однією з головних цілей функціонування ПАТ «Електромотор». Отриманий прибуток е джерелом фінансування та формування результатів діяльності підприємства. Отримання прибутку вказує на доцільність роботи підприємства. Тому отримання прибутку вказує

на доцільність розробки та впровадження проекту.

При розробці проекту планується створення нових видів продукції. Також буде освоюватись новий вид діяльності. На даний час основним видом діяльності ПАТ «Електромотор» є виробництво двигунів, генераторів, трансформаторів, насосів компресорів. При впровадженні проекту планується закупити більш сучасне обладнання, що дозволить зменшити витрати на виробництво та підвищити якість продукції. Зменшення витрат на виробництво дозволить знизити ціну на товари не змінюючи якість продукції ПАТ «Електромотор».

Новим сегментом ринку вважається надання послуг населенню міста з ремонту побутових електроприладів.

Закріплення позицій у новому сегменті ринку має стратегічне значення

для реалізації проекту. Забезпечення реалізації цієї цілі напряму впливає на 3

та 4 фазі життєвого циклу проекту. Тому для її досягнення будуть використані маркетингові, економічні та соціальні прийоми.

Підвищення ефективності роботи підприємства є головною метою розробки проекту. Використання існуючої організаційно-виробничої структури не може забезпечити досягнення цієї цілі. Звідси виникає необхідність розробки організаційно-виробничої структури, яка б у повній мірі відповідала потребам проекту.

Втрати сировини, часу та інших ресурсів завжди мають місце під час господарської діяльності ПАТ «Електромотор». Повністю, тобто 100 %, ліквідувати втрати неможливо з об’єктивних причин. Але за допомогою раціональної організації виробничо-господарських процесів можливо досягнути їх мінімального значення.

Основною стратегією проекту ПАТ «Електромотор» є зниження витрат за рахунок збільшення часу на ретельну підготовку заходів та робіт, встановлення високого рівня якості за рахунок використання сучасного обладнання, висококваліфікованого персоналу та найновітніших систем контролю.

Запропонований процес забезпечує систематичний підхід до виявлення та опису всіх процесів, що представляють інтерес для якості, як, втім, і для управління взагалі. Однак особливий інтерес представляють так звані бізнес-процеси. Вони характеризуються тим, що мають конкретного споживача, готового платити за результати бізнес-процесів, які і існують до тих пір, поки є споживач. Їх організація та систематизація здійснюються у відповідності не з зручностями виробника, а з принципом орієнтації на споживача. А це означає, що на зміну традиційній організаційній структурі, як правило, прийде проектний підхід і командна форма роботи.

Управління якістю продукції і ефективним використанням ресурсів на ПАТ «Електромотор» здійснюється на основі реалізації таких функцій як прогнозування технічного рівня продукції і розвитку підприємства; планування підвищення якості продукції і ефективності виробництва; нормування і організація розробки нової продукції на виробництві; забезпечення стабільності запланованого рівня якості продукції при її розробці, виготовленні, зберіганні, збуті та експлуатації; організація метрологічного забезпечення; контроль якості та випробування.

Дуже важливим для ефективного функціонування ПАТ «Електромо-тор» є безупинний процес вдосконалення і якості виробництва. Як бачимо з даного розділу основними заходами, на основі проведення яких можна оптимізувати якість виробництва на підприємстві ПАТ «Електромотор» є такі:

– освоєння виробництва нових видів продукції;

– впровадження прогресивної технології та підвищення техніко-організаційного рівня виробництва;

– вдосконалення системи стимулювання працівників;

– економія витрат за рахунок зниження витрат сировини, матеріалів,

– енергії тощо.

Так, одним із механізмів забезпечення якості продукції (товарів, робіт, послуг) є впровадження та сертифікація систем управління якістю, екологічного управління, управління безпечністю продуктів та інших систем управління відповідно до вимог національних або міжнародних стандартів.

Якими б досконалими не були системи управління якістю продукції, організація виробництва, технологія – за всім цим стоїть людина з її бажанням чи небажанням, умінням чи невмінням працювати якісно. Навіть якість виробів, повністю виготовлених роботизованими заводами, врешті-решт залежить від якості виготовлення тих же роботів людиною.

Однією з найбільш важливих задач розвитку та якості ПАТ «Електромотор» є підвищення ефективності і більш повного використання внутрішньогосподарських резервів. Для цього необхідно раціональніше використати основні засоби і виробничі потужності. Ефективне використання ресурсів є запорукою підвищення якості виробництва.